Turcii cer lumii să respecte rețeta originală a donerului. Ce ingrediente ar putea dispărea din preparatul iubit de români

×
Codul embed a fost copiat

Din ce în ce mai multe produse așteaptă pe listele Comisiei Europene un certificat de autenticitate. România are aprobate peste 70 de mâncăruri și băuturi, la diferite categorii.

La rând, în Registrul specialităților tradiționale garantate stă și donerul, varianta turcească a șaormei. Turcii cer lumii să respecte rețeta originală: adică să facă doner fără sosuri, brânză și condimente.

Nu e intersecție în București în care să nu găsești măcar o shaormerie. Iar cele mai multe au în meniu și doner, varianta turcească a shaormei. Câte locuri, atâtea rețete. Iată cum se prepară într-un local.

Ciprian Zgăbei: "Avem variantă și de pui, și de vită. Acesta este de pui. Se ia carnea din baimarin, unde stă ținută la cald. Sosurile care, la fel, după gust cel anatolya e mai picant, avem mediteraneanul care e o maioneză cu usturoi. O băgăm la cuptor acum, o lăsăm să se topească mozzarela și să facă o ușoară crustă".

Schimbăm locul, schimbăm si rețeta.

Citește și
Ucrainenii au intrat în Cartea Recordurilor. 120 de bucătari au pregătit cea mai mare shaorma din lume
Ucrainenii au intrat în Cartea Recordurilor. 120 de bucătari au pregătit cea mai mare shaorma din lume
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Client: "Cașcaval, sosuri... Nu știu ce sosuri mi-a pus aici".

Reporter: "E prima dată când îl încercați?".

Client: "Da".

Reporter: "Față de o șaorma ce e diferit?".

Client: "Eu zic că îi dau 10".

Client: "E foarte gustos".

Reporter: "L-ați mai încercat și în altă parte?".

Client: "Shaorma, dar oricum, diferența e foarte mare".

Donerul cu care ne-am obișnuit s-ar putea schimba însă, și asta pentru că Turcia a depus la Comisia Europeană documentele pentru a certifica acest preparat ca specialitate tradițională garantată. Procedura poate dura mai bine de un an. Cu alte cuvinte, fiecare doner va trebui să respecte aceeași rețetă. În mod normal, nu are sos și brânză, iar sarea și piperul sunt singurele condimente folosite de turci.

Alin Mituța, europarlamentar în Comisia de Agricultură:
"Ce încearcă să facă Turcia este să protejeze practic modalitatea de producție a acestui doner. Asta înseamnă că cei care vor să producă doner sub indicația doner vor trebui să respecte exact rețeta respectivă. Dacă nu vor respecta rețeta atunci nu vor putea să denumească produsul pe care vor să îl vândă, Doner".

Certificarea "Specialitatea tradițională garantată", oferită de Comisia Europeană, ține cont de modul în care este fabricat un anumit produs, fără a-l lega neaprat de o zonă geografică. Astfel, comisarii europeni încearcă să împiedice falsificarea și utilizarea abuzivă a unor mâncăruri și băuturi. Cei care ignoră certificările pot fi amendați de inspectorii pentru protecția consumatorilor.

Horia Constantinescu, președintele ANPC: "Nerespectarea certificărilor instră la înselătorie. Amenzile sunt date direct proporțional cu cifra de afaceri. O afacere mică poate primi 500 de lei, una mai mare, 50 de mii de lei".

România are deja peste 70 de produse protejate la nivel european. Printre acestea se numără salata cu icre de ştiucă de Tulcea, magiunul de prune de Topoloveni, salamul de Sibiu ori scrumbia de Dunăre. În curs de recunoaștere sunt salinatele de Turda și vinul de Jidvei.

La rândul lor, italienii au pe listă piadina, iar nemții Oktober fest.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Preparatele care se gătesc rapid au rămas în topul preferințelor culinare ale românilor care își comandă mâncarea
Preparatele care se gătesc rapid au rămas în topul preferințelor culinare ale românilor care își comandă mâncarea

Burgerii, pizza, shaorma și cartofii prăjiți sunt mâncărurile pe care le-au comandat cel mai mult românii în 2021 pe platformele de livrare la domiciliu sau la serviciu.

Ucrainenii au intrat în Cartea Recordurilor. 120 de bucătari au pregătit cea mai mare shaorma din lume
Ucrainenii au intrat în Cartea Recordurilor. 120 de bucătari au pregătit cea mai mare shaorma din lume

Ucrainenii au intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare shaorma din lume. A fost pregătită cu mult fast în capitala Kiev.

Incendiul de la o shaormerie din București s-a extins la blocurile din jur. ”Puteam să murim”
Incendiul de la o shaormerie din București s-a extins la blocurile din jur. ”Puteam să murim”

A fost panică marți noapte într-un cartier din Capitală, după ce un incendiu puternic a cuprins un restaurant de tip fast-food, situat la parterul unui bloc.

O şaormerie luptă pentru a introduce în DEX numele produsului. Reacţia Academiei Române
O şaormerie luptă pentru a introduce în DEX numele produsului. Reacţia Academiei Române

De la celebra inovaţie culinară din bucătăria orientală am putea ajunge la una lingvistică. Reprezentanţii unui fast-food din Iaşi vor să introducă în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române cuvântul ''shaorma".

Orașul care vrea să schimbe numele shaormei. Oamenii s-au revoltat
Orașul care vrea să schimbe numele shaormei. Oamenii s-au revoltat

Schimbări importante se produc în oraşul german Weimar, din estul ţării, la câteva zile de la alegerile locale. Nu se schimbă ordinea politică, ci denumirea unui produs culinar popular: kebabul.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.