O şaormerie luptă pentru a introduce în DEX numele produsului. Reacţia Academiei Române
De la celebra inovaţie culinară din bucătăria orientală am putea ajunge la una lingvistică. Reprezentanţii unui fast-food din Iaşi vor să introducă în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române cuvântul ''shaorma".
Cu părerile specialiştilor, dar şi pe baza unui sondaj online, iniţiatorii urmează să se adreseze acum Academiei Române.
Shaorma este un preparat culinar care constă, în principal, dintr-o lipie sau, uneori, o pâine umplută cu diverse produse de la legume şi carne până la ierburi aromate şi diverse sosuri.
În mod original se folosea carne de miel, dar de când a trecut peste Mediterană, graniţele ţărilor arabe, Turciei şi Libanului a devenit cea mai populară mâncare stradală din Europa şi a suportat diverse influenţe.
Nici România nu a fost ocolită unde este foarte apreciată.
Tânăr: "Eu scriu shaorma când vorbesc cu cu prietenii prin mesaje, dar nu mi-am explicat vreodată de ce nu e în DEX."
Tânăr: "La litera ș, după cum se vede, saorma nu există, dar sperăm ca în curând va fi aici".
Reprezentanţii fast-foodului din Iaşi au început demersul acum două luni când au cerut şi punctul de vedere al lingviştilor.
Florin Mare, reprezentant comunicare fast-food: "În timp, acest cuvânt a fost negociat de o parte şi de alta a tejghelei şi s-a simplificat, a fost saorma, cu sh, cunoscut azi. Dorim să introducem varianta potrivită".
Iniţiativa a deschis o adevărată dezbatere. Pe de o parte consumatorii au arătat, online, că scriu cuvântul cu "sh", shaorma.
Bogdan Harhătă, cercetător Institutul de Lingvistică "Sextil Pușcariu" : "Probabil că forma cea mai recomandabilă ar fi cea conform ortografiei româneşti în vigoare cu litera Ș. Scrierea cuvintelor de origine arabă în română e complicată pentru că noi nu avem o seamă dintre sunetele pe care le au şi redarea în sistem ortografic este complicată. De aceea cred că cea mai potrivită soluţie e scrierea în româneşte ca șaorma."
Sondajul online demarat de fast-foodul din Iaşi, este deschis până la finalul lunii. Rezultatele obţinute vor fi trimise Academiei Române.
Potrivit unui studiu recent, românii se opresc, cel puţin o dată pe lună, să mănânce la fast-food, în special șaorma.