Cele cinci tipuri de carne pe care măcelarii nu le cumpără niciodată de la supermarket. Detaliile la care să fim atenți

carne
Profimedia

Deși supermarketurile au permis accesul consumatorilor obișnuiți la o gamă largă de produse din carne, asta nu înseamnă că acestea sunt mereu la cele mai înalte standarde de calitate sau siguranță alimentară.

Pentru împătimiții de carne și produse din carne, supermarketurile sunt o opțiune la îndemână. Cu toate acestea, după cum explică măcelarii, asta nu înseamnă că produsele disponibile sunt de calitate, notează HuffPost.

Carnea tocată

Deoarece carnea tocată tinde să fie mai ieftină decât bucățile de calitate superioară și este folosită de obicei pentru preparate precum burgerii sau chiftelele chiftelele se numără printre produsele din supermarketuri pe care măcelarii le evită.

„Produsele din carne tocată, în special carnea tocată de vită și de pui, sunt articole pe care aș evita să le cumpăr de la tejghelele măcelăriilor din magazinele alimentare. Cea mai mare parte a acestor produse provin din instalații mari de prelucrare a cărnii, unde riscul de contaminare este semnificativ mai mare”, explică măcelarul Luis Mata.

Cumpărând carne tocată de vită și pasăre de la măcelari, puteți „reduce riscul de contaminare, dar și asigura prospețimea și calitatea”, a spus Mata. Măcelăriile specializate își procură carnea de la furnizori mai mici, astfel încât știu cum sunt crescute animalele, cum este prelucrată carnea și ce anume intră în compoziția fiecărui amestec de carne tocată, mai adaugă acesta.

Citește și
fermier
Leguma pe care fermierii români o cultivă pe suprafețe tot mai mari. Cu cât se vinde un kilogram în piețe
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului său. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!

Peștele și fructele de mare „proaspete”

În ultimii ani, supermarketurile din întreaga lume și-au și-au îmbunătățit oferta în ceea ce privește peștele și fructele de mare, iar multe dintre ele le scot la vânzare ca fiind „proaspete”. Dar, cu excepția cazului în care cumpărați de la un magazin alimentar care se află foarte aproape de un corp de apă, există semne de îndoială legate de „prospețimea” fructelor de mare din magazine.

„Regula mea este că, dacă nu puteți face un drum rapid de 20 de minute de pe plajă până la magazinul respectiv, atunci cumpărați fructele de mare de la congelator” în loc de la raionul de carne, explică măcelarul Rusty Bowers. El a mai adăugat că, în cazul în care vizitarea unei pescării specializate nu este o opțiune, fructele de mare congelate sunt o soluție mai bună, deoarece „majoritatea fructelor de mare congelate sunt prelucrate și congelate rapid pe barcă pentru a-și păstra prospețimea la scurt timp după ce au fost scoase din mare”.

Carnea de vită maturată

Carnea de vită maturată este iubită de consumatorii de carne pentru textura sa fragedă și aroma sa robustă. Măcelarii artizanali folosesc procese de îmbătrânire de secole și, pe măsură ce acest produs devine tot mai popular și supermarketurile vor să-și facă loc pe această piață. Dar, potrivit măcelarului Rich Silverman, supermarketurile nu au timpul, echipamentul sau configurația necesare pentru a-și învechi carnea într-un mod benefic.

„Măcelarii locali au timpul și spațiul necesare pentru a îmbătrâni carnea la uscat, atârnând-o pe os ca o carcasă întreagă. Acesta este un mod mult superior de îmbătrânire a cărnii și dă un gust mult mai bun produsului. Carnea conține mult mai puțină umiditate, deci se gătește mai bine. Aceasta este o metodă încercată și testată, folosită de secole de măcelarii din întreaga lume”, a explicat Silverman.

Bucățile de carne cu os

Bucățile de carne vândute cu tot cu oase sunt un deliciu pentru carnivori, iar oasele rămase pot fi folosite pentru diferite preparate. Cu toate acestea, măcelarul Jerry Rempe, subliniază că un astfel de produs vândut de supermarketuri „tinde să se «acrească» mai repede decât produsele fără os, în funcție de vârsta cărnii și de modul în care este depozitată”.

Prezența osului afectează pH-ul cărnii, ceea ce poate duce la „un miros neplăcut, o textură vâscoasă și, uneori, o schimbare de culoare”, a spus el. „Mirosul acru provine adesea din producerea de acizi organici de către bacterii, pe măsură ce acestea descompun proteinele și grăsimile din carne.”

Măcelarul atrage atenția că carnea astfel cumpărată poate deveni acră din cauza osului „din cauza aerului, enzimelor și altor compuși care o afectează dacă osul se află într-o regiune a carcasei care nu este atinsă rapid și eficient de refrigerare”. Deoarece bucățile de carne din magazinele alimentare nu sunt de obicei congelate rapid, prospețimea lor începe să scadă din momentul în care sunt tăiate și ambalate.

Carcasele de carne din supermarketuri nu au o temperatură precisă, iar carnea ambalată poate sta acolo mai mult de o zi, astfel încât șansele ca osul să fie acidulat sunt mai mari decât la un măcelar artizanal mai mic care înlocuiește carnea zilnic sau la o unitate mai mare care se ocupă cu congelarea rapidă.

Organele

Multe supermarketuri scot la vânzare organe de animale, ceea ce poate părea o veste bună pentru cei care vor să se bucure de aceste bucăți de carne. Dar Rosangela Teodoro, proprietara și măcelarul de la Teodora's Boucherie din Cohasset, Massachusetts, îi încurajează pe cumpărători să viziteze un măcelar specializat în aceste bucăți greu de preparat.

„În calitate de măcelar specializat, am, de asemenea, expertiză în tăierea necesară pentru anumite bucăți de carne. Folosesc echipamente specializate și mențin carnea la o temperatură constantă pentru a preveni deteriorarea. De aceea nu aș cumpăra niciodată pateuri și terrine de la un măcelar sin supermarket, deoarece acestea necesită echipament specializat și expertiză pentru a fi preparate corespunzător”, a declarat Teodoro.

Articol recomandat de sport.ro
Guvernul a găsit 100 de milioane € pentru un stadion nou! Proiectul SF devine realitate
Guvernul a găsit 100 de milioane € pentru un stadion nou! Proiectul SF devine realitate
Citește și...
Ce a pățit un bărbat din Suceava care a schimbat prețurile de pe caserole cu carne cu unele de la legume
Ce a pățit un bărbat din Suceava care a schimbat prețurile de pe caserole cu carne cu unele de la legume

Un bărbat a fost prins într-un supermarket din Suceava după ce a schimbat etichetele de pe cinci caserole cu carne cu unele luate de pe caserole cu legume, pentru a plăti mai puțin. Individul este acum cercetat penal.

 

Leguma pe care fermierii români o cultivă pe suprafețe tot mai mari. Cu cât se vinde un kilogram în piețe
Leguma pe care fermierii români o cultivă pe suprafețe tot mai mari. Cu cât se vinde un kilogram în piețe

Murată, în sarmale, cu carne a la Cluj, în plăcinte, ori ciorbă sau pur și simplu făcută salată, varza este foarte iubită de noi toți. Este a doua în topul preferințelor, după cartofi.

Frigărui din carne de câine într-o destinație turistică preferată de români. Autoritățile au intervenit de urgență
Frigărui din carne de câine într-o destinație turistică preferată de români. Autoritățile au intervenit de urgență

Sute de frigărui şi zeci de kilograme de carne crudă de câine au fost confiscate pe insula indoneziană Bali, unde acest tip de comerţ este ilegal, au anunţat, joi, autorităţile, informează AFP.

Recomandări
Ploi torențiale în România. Zonele pentru care ANM a emis Cod Portocaliu și Cod Galben | HARTĂ
Ploi torențiale în România. Zonele pentru care ANM a emis Cod Portocaliu și Cod Galben | HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare Cod Portocaliu de ploi torenţiale, valabilă până sâmbătă după-amiaza în nouă judeţe.

Reacția MAE după ce Rusia a bombardat o navă ucraineană lângă România. „O escaladare fără precedent a războiului”
Reacția MAE după ce Rusia a bombardat o navă ucraineană lângă România. „O escaladare fără precedent a războiului”

Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm atacul forţelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în Marea Neagră, considerând că reprezintă o escaladare fără precedent.

Detaliu șocant apărut în cazul crimelor din Constanța. Ororile la care ar fi fost supuși copiii iubitei Șacalului
Detaliu șocant apărut în cazul crimelor din Constanța. Ororile la care ar fi fost supuși copiii iubitei Șacalului

Ministrul de Interne a cerut Poliției un raport complet despre cum s-a intervenit în cazul celor două femei care au căzut victime celui poreclit Șacalul.