Târgul de Crăciun din Brașov. Ce prețuri sunt și ce poți vedea în Piața Sfatului
Târgurile de Crăciun din România și-au deschis larg porțile și își așteaptă vizitatorii cu nenumărate atracții, activități distractive și zeci de căbănuțe pline de bunătăți, cadouri sau obiecte artizanale.
Anul acesta, România se transformă într-o adevărată poveste de iarnă, cu târguri de Crăciun spectaculoase organizate atât în cele mai frumoase orașe ale țării, cât și în Capitală.
Indiferent unde alegi să mergi, târgurile de Crăciun sunt destinația ideală pentru a intra în spiritul sărbătorilor.
Târgul de Crăciun din Brașov s-a deschis încă de pe 29 noiembrie, când Piața Sfatului a devenit un loc desprins din basme. Căsuțele de anul acesta au un concept nou, așa că sute de localnici și turiști au venit să vadă despre ce este vorba.
Ce poți face la târgul de Crăciun din Brașov
Târgul de Crăciun din Brașov se ține în Piața Sfatului și durează de pe 29 noiembrie 2024 până pe 7 ianuarie 2025, timp în care oamenii se pot bucura de o mulțime de activități. Anul acesta, muncipalitatea a achiziționat căsuțe noi pentru comercianți. 45 de căsuțe sunt destinate producătorilor și vânzătorilor de băuturi și meșteșugarilor, iar 10 se găsesc în zona de mâncare.
Târgul de Crăciun din Brașov are cel mai înalt brad natural, de aproape 30 de metri înălțime. Acesta a fost adus din Poiana Brașov și are o greutate de aproximativ 17 tone, fiind unul dintre cei mai înalți brazi de Crăciun pe care i-a avut Brașovul până acum.
Pentru a completa atmosfera de poveste, întregul oraș este împodobit cu peste 1,3 milioane de beculețe în culorile Crăciunului.
”Vă aşteptăm pe toţi cu cel mai frumos brad din România, un brad natural din pădurile Braşovului. Braşovenii şi oaspeţii care sunt astăzi prezenţi sau vor veni pe parcursul lunii decembrie la Braşov merită acest lucru, să se bucure de acest bradul de Crăciun şi de târgul minunat din Piaţa Sfatului. Suntem mai tradiţionali şi cred că la Braşov este cel mai frumos târg de Crăciun, cel mai frumos brad şi ne am bucurat şi de prezenţa domnului ambasador al Irlandei la Bucureşti. Mă bucur să anunţ că în Braşov vor fi evenimente foarte multe pe parcursul lunii decembrie, aici, în Piaţa Sfatului!”, le-a transmis primarul George Scripcaru oamenilor prezenți la deschiderea târgului de Crăciun.
Nu doar Piața Sfatului poartă magia Crăciunului, ci și alte zone din Brașov. În fața Rectoratului se află un mini târg de Crăciun, iar Piața Sf. Ioan este acoperită de un cort imens de luminiță. În plus, Aleea de sub Tâmpa este desprinsă din povești, cu figurinele imense, sutele de luminițe și decorațiuni cu care vizitatorii se pot fotografia.
Și Strada Republicii este acoperită de un tavan luminos și încadrată de zeci de brazi de Crăciun, în timp ce Piața Unirii găzduiește un alt brad de Crăciun și scena nașterii lui Iisus. Toate străzile din centrul istoric sunt luminate cu diferite modele, iar Bulevardul Eroilor este plin de luminițe care aduc un plus de magie.
Târgul de Crăciun găzduiește artizani, meșteșugari și producători locali care oferă vizitatorilor produse tradiționale lucrate manual și obiecte prețioase. Totodată, căsuțele cu mâncare oferă preparate tradiționale și dulciuri de Crăciun, spre bucuria copiilor.
Program și tarife
Târgul de Crăciun din Brașov este deschis de luni până vineri de la ora 14:00 la 22:00, iar sâmbătă și duminică de la 10:00 la 22:00.
La căsuțele de lemn poți găsi ornamente și decorațiuni de Crăciun, șosete și căciuli de lână, ceramică decorativă de Crăciun, mănuși și papuci de blană, globuri de sticlă sau ii.
Cât despre căsuțele cu mâncare, prețurile sunt aproape la fel ca în alte târguri de Crăciun din țară:
· Vin fiert - 12 - 18 lei/pahar
· Ceai - 8-10 lei
· Ciocolată caldă - 15-20 de lei
· Cafea - 10 lei
· Pălinca - 10 lei
· Țuică fiartă - 15 lei
· Cidru cald - 12 lei
· Sarmale (130 g cu mămăligă și varză) - 20 de lei
· Piftie (300 g) - 12 lei
· Coaste cu cârnați la ceaun (250 g) - 30 de lei
· Hotdog cu cârnat (150 g) - 30 de lei
· Pastă de jumări pe pâine - 10 lei
· Fasole bătută - 8 lei
· Untură pe pâine - 8 lei
· Șoric sau jumări - 17 lei/100 g
· Castraveți murați - 10 lei/100 g
· Clătite - 20-30 de lei în funcție de umplutură
· Castane coapte - 20 de lei
· Cannoli cu fistic - 17 lei
· Fructe cu ciocolată - 25 de lei
· Frigărui - 35 de lei
· Tocană de vită - 40 de lei
· Cartofi prăjiți - 20 de lei
· Felie de pâine - 1,5 lei
· Sos - 4 lei
Produse precum ciolan, pastramă, caltaboși, cârnați sau jambon pot fi cumpărate de la comercianți pentru acasă. Totodată, vei găsi căsuțe care vând dulciuri specifice de Crăciun cum ar fi turtă dulce, cozonac, kürtös-kalacs sau ciocolată de casă.
Prețurile nu sunt deloc ieftine, însă nici chiria pentru o căsuță de lemn nu este. Un comerciant a plătit 34.000 de euro pentru o căsuță la Târgul de Crăciun din Piața Sfatului. În total, autoritățile locale din Brașov câștigă peste 1 milion de lei din închirierea spațiilor de vânzare. Cea mai ieftină căsuță are o chirie de 9.100 de lei.
Cât costă chiriile căsuțelor
Cea mai scumpă căsuță de la târg este cea închiriată de o companie care vinde băuturi alcoolice și non-alcoolice. Căsuța costă 171.000 de lei (peste 34.000 de euro) pentru perioada târgului: 29 noiembrie - 7 ianuarie. De altfel, cea mai mare medie a prețurilor este în sectorul de băuturi.
Anul acesta, în cadrul târgului de Crăciun din Brașov nu sunt evenimente culturale. La deschiderea târgului a cântat Ștefan Bănică Junior, de Sfântul Andrei au urcat pe scenă trupele Coco, Conexiuni și Grup 74, în timp ce pe 1 Decembrie, de Ziua Națională, a avut loc un spectacol folcloric și un spectacol de lasere.
Program târguri de Crăciun din România
Iată ce program au și celelalte târguri de Crăciun din țară:
· Târgul de Crăciun din București Piața Constituției - 29 noiembrie 2024 – 26 decembrie 2024
· West Side Christmas Market București - 28 noiembrie 2024 - 27 decembrie 2024
· Târgul de Crăciun din Hala Laminor – Laminor Winter Wonderland - 30 noiembrie 2024 - 2 ianuarie 2025
· Târgul de Crăciun de la Opera Comică pentru Copii - 15 noiembrie - 29 decembrie 2024
· Târgul de Crăciun din Craiova - 15 noiembrie 2024 - 05 ianuarie 2025
· Târgul de Crăciun Cluj - 22 noiembrie 2024 - 1 ianuarie 2025
· Târgul de Iarnă Cluj - 1 decembrie 2024 - 15 februarie 2025
· Târgul de Crăciun din Oradea - 29 noiembrie 2024 și 26 decembrie 2024
· Târgul de Crăciun din Sibiu - 15 noiembrie 2024 și 5 ianuarie 2025
· Târgul de Crăciun de la Timișoara - 30 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025