Ciolanul de porc, vedetă în farfurii, de Ziua Națională. Cât a ajuns să coste un kilogram în măcelării sau la rotiserii
Ziua Națională îi va găsi pe mulți români în fața meselor îmbelșugate. Sute de mii de porții de fasole cu ciolan, de pildă – mâncarea emblematică de 1 Decembrie – se regăsesc deja pe listele restaurantelor.
Bucătarii s-au aprovizionat cu atenție, astfel încât niciun client să nu rămână fără porție. În același timp, se pun la punct ultimele detalii pentru petrecerile de Ziua Națională.
În fața unui ciolan bine rumenit, nu e loc de cuvinte. Și nici de tacâmuri – pentru o experiență completă.
Gabriel Talpoș, bucătar în Marghita, Bihor: „Ia priviți aici cum se dezlipește de pe os! Atât rămâne din el. Și cu platoul ăsta o să vă aștept de 1 Decembrie, alături de varză călită, iahnie de fasole, cartofi copți. Eu îl mănânc zilnic și tot poftă mi-e de el”.
Sute de mii de astfel de porții vor fi pregătite în restaurantele din toată țara de Ziua Națională. Toate vor avea în centru ciolanul. Și pentru că cererea e mare, inclusiv în rotiserii și fast-fooduri, în loc de carne de pui sau vită, se gătesc lent ciolane.
Larisa Sferle, administratorul unei rotiserii din Băile Felix: „Este crocant la exterior și foarte fraged la interior. Ciolanul nostru este prefiert, afumat, apoi rotisat cu multă dragoste, condimentat foarte bine, cu un gust rafinat. După cum puteți vedea, totul arată foarte bine și este delicios. Și nu în ultimul rând, să nu uităm de unica noastră șaorma cu ciolan”.
Deși ciolanul se potrivește bine cu o fasole gătită lent sau o varză călită, îl găsim în meniuri și alături de cartofi prăjiți.
Cristian Sferle, administratorul unei rotiserii din Băile Felix: „Ciolan de porc, 60 de lei bucata, cartofi – 10 lei porția, 200 de grame, murături, salată asortată de castraveți și gogoșari cu varză murată”.
Vor ieși mult mai ieftin cei care aleg să gătească acasă ciolanul. În măcelării, cel proaspăt costă 18 lei kilogramul, în timp ce varianta afumată poate ajunge și la 40 de lei pe kilogram.
Ionuț Anghel, chef măcelar: „Marile abatoare congelează și vând către fabricile de mezeluri, care le congelează, le afumă. Și așa reușesc să facă o rotație pe tot timpul anului și să avem cât ne trebuie de sărbători. La fel se întâmplă și cu organele de porc și cu urechile. Vara nu au căutare”.
Ziua Națională este și despre muzică și voie bună. Așa că, în multe restaurante, vor avea loc petreceri.
Cu atmosferăde vis își va întâmpina clienții un local din capitală, de exemplu.
Ioana Iancu, manager restaurant: „Familiile pot veni și cu copii, îi pot lăsa să se joace, vom avea animatori și tot felul de activități pentru ei, și în același timp pot urmări și un concert live de muzică jazz pe scena noastră, iar mai pe seară petrecem românește cu Taraful de la Vărbilău. Este o plăcere să asculți o lăutărie mai pe vechi”.
Aceste petreceri sunt, în general, cu bilet de intrare și rezervare.