Soiuri de dovleac românesc. Cele mai delicioase tipuri și în ce preparate pot fi folosite
Dovleacul este unul dintre fructele simbol ale toamnei care se poate folosi pentru prepararea deserturilor, ca obiect decorativ sau chiar la prepararea cosmeticelor.
În lume există peste 100 de soiuri de dovleac. Există trei tipuri de dovleac, comestibil, pentru semințe sau ornamentali. Aceștia pot avea mai multe întrebuințări, de la industria alimentară, până la cosmetică sau amenajări interioare. De asemenea, beneficiile dovlecilor ajută la slăbit și la o dietă echilibrată.
Cele mai populare soiuri de dovleac românesc comestibil
Dovleacul comestibil a început să se cultive în țara noastră începând din secolul al XVIII-lea. Printre cele mai populare soiuri de dovleac românesc se numără: Orange Agro, Tudor și Matilda F1.
Alegeri 2024
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
Cel mai bun dovleac pentru copt
Cel mai bun dovleac pentru copt este cel din soiul Tudor. Fructul are formă rotundă, de culoare gri deschis, iar pulpa este este portocalie.
Un alt soi de dovleac pentru copt este soiul Orange Agro. Fructul are o formă alungită, cu coaja și pulpa portocalie.
Soiuri de dovleac plăcintar și cum le recunoști
Singurul soi de dovleac plăcintar care se cultivă la noi în țară este Matilda F1, denumit și Buttercup. Dovleacul plăcintar are forma lunguiață și un gust dulce fiind ideal pentru plăcinte sau prăjituri.
Preparate cu soiul Buttercup
Cea mai cunoscută întrebuințare a dovleacului plăcintar este în bucătărie la prepararea deserturilor. Cel mai popular preparat este plăcinta cu dovleac, însă, se mai poate folosi și pentru a prepara diferite preparate sărate.
În rândurile următoare am selectat câteva preparate atât sărate, cât și dulci, care se pot face cu soiul Buttercup.
► Plăcinta cu dovleac
► Brioșe cu dovleac
► Supă cremă de dovleac
► Whoopie Pies sau mini prăjiturile cu dovleac si crema de caju
► Piure de dovleac
► Dovleac umplut cu pui
► Prăjitură cu dovleac
► Prăjitură cu dovleac și nucă
► Ștrudel cu dovleac și scorțișoară
► Trigoane cu dovleac
► Tort de dovleac cu cocos
Alte întrebuințări ale dovleacului
Pe lângă gastronomie, dovleacul mai are și alte întrebuințări. Există soiuri speciale de dovleac care se cultivă pentru a fi transformate în obiecte decorative. Cei mai comuni dovleci care se găsesc în magazine sunt: verucoase și dovleac-coroane.
Verucoasele, cunoscute și sub numele de gumele negre, se găsesc într-o varietate de forme dimensiuni și culori. Gama de culori variază de la alb la galben, portocaliu, verde închis și negru.
Soiul „coroană” prezintă fructe de dimensiuni mici cu diferite culori și modele: portocaliu, galben, verde sau cu dungi.
Dovlecii se folosesc în scop decorativ și la sfârșitul lunii octombrie, atunci când se sărbătorește Halloweenul.
Folosirea dovleacului în cosmetică
Fructul vedetă al sezonului se poate folosi și în cosmetică, pentru a prepara diverse măști pentru față sau pentru păr. Produsele cosmetice pe bază de dovleac se pot prepara și acasă.
Mască de dovleac cu miere pentru păr
Datorită conținutului ridicat de vitamina A și potasiu, dovleacul este un element important care ajută la refacerea părului deteriorat.
Pentru a prepara masca de păr este nevoie de 2 căni de dovleac fiert, 1 lingură de miere de albine, 1 lingură ulei de cocos și 1 lingură iaurt simplu.
Mască pentru un ten luminos
Bogat în vitaminele A, C, şi E, dovleacul este un ingredient minune care acţionează împotriva îmbătrânirii premature a pielii şi protejează tenul împotriva efectelor razelor UV.
Pentru a prepara masca de față din dovleac este nevoie de: 1/2 măr verde, 1/4 ceaşcă piure de dovleac, 1 lingură de lapte, 1 lingură miere de albine și un vârf de linguriţă de praf de scorţişoară.