Sezon bun pentru producătorii de castraveți din România. Polonezii, principalii cumpărători
Se conturează un sezon foarte bun pentru producătorii de castraveți din România.
Anual, numai din comuna Matca, din județul Galați, unul dintre cele mai mari bazine legumicole ale țării, pleacă la export în jur de douăsprezece mii de tone. Polonezii sunt cei care vin și își umplu camioanele de aici, cel mai des.
Deocamdată nu este marfă foarte multă, dar prețurile se mențin ridicate: între doi lei și jumătate și patru lei pe kilogram. Chiar și așa, totul se vinde imediat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În piața de la Matca e forfotă mare. Producătorii au început să recolteze castraveții și, cât prețurile sunt încă ridicate, se grăbesc să își vândă marfa. Unul dintre fermieri a venit cu o căruță în care a încărcat 1.700 de kilograme. A găsit repede un cumpărător, cu 3,9 lei pe kilogram. Marfa pleacă în toată țara.
Cumpărător: "În piețe, în supermarketuri.”
Reporter: ”Ce cantitate cumperi astăzi de aici?”
Cumpărător: ”O tonă, o tonă două sute, două."
În această perioadă vin să cumpere castraveți de la Matca numeroși comercianți din Polonia și Republica Moldova. Cei mai mulți, prin intermediari care, de obicei, reglează și prețul din piață, dar calitatea castraveților noștri îi convinge.
Administrator: "Diferența de preț e mai mică la noi față de la ei, în primul rând, și calitatea, calitatea mărfii."
Administrator piață: "Cam două sute de tone de castraveți pe zi pleacă de aici, cu dube, cu TIR-uri, cu tot. Pe timpul verii sunt care încarcă 500 de tone de castraveți pe zi, aici, la noi în comună, care pleacă afară."
Din cauza diferenței mari de temperatură dintre zi și noapte, castraveții din unele solarii nu au ajuns încă la maturitate și legumicultorii nu s-au grăbit să îi culeagă. Oricum, polonezii vor continua să vină până prin noiembrie, apoi, din nou, în primăvară.
Vasile Jitcă, producător: "În jur de 50 de tone, 100 de tone pe zi, în funcție de zi. A fost puțin frig acum, a mai scăzut productivitatea. Când e cald ajunge la o sută de tone pe zi."
România este, de ani buni, în topul celor mai mari producători de castraveți din Uniunea Europeană. Și Polonia, de altfel. Numai că, acolo, cererea de legume a crescut proporțional cu numărul de fabrici de procesare, iar producția lor nu le este de ajuns. Castraveții la borcan se întorc, apoi, în România, în hipermarketuri.