Ajutor de la stat de 2.000 de euro pentru cei care cultivă legume în sere și solarii. Anunțul ministrului Agriculturii
Legumicultorii care produc ardei, castraveți, roșii, vinete, și varză în sere sau solarii vor primi un ajutor de la stat de până la 2000 de euro pe mia de metri cultivați, a anunțat ministrul Agriculturii.
Ei trebuie să facă dovada că au obținut o producție minimă și că au și vândut-o. Asociațiile cultivatorilor spun că banii le-ar fi de folos, dar că vin prea târziu, pentru că lucrările pe 2021 au început,deja.
Florin Sandu este unul dintre legumicultorii din Balta Doamnei, județul Prahova. Spune că orice ajutor venit din partea statului este important pentru că la un solar cheltuielile sunt mari.
Florin: „Sămânța pe care o cumpăram ne duce undeva la 2.500 de lei, 3.000, răsadurile, după care instalația de picurare, folia termică, îngrășămintele în jur la 5.000 de lei."
Schema de ajutor pentru legume în spații protejate înlocuiește, practic, programul „Tomata" și include, pe lângă roșii, ardei grași sau lungi, castraveți, varză albă sau roșie și vinete.
Constantin Stoica, legumicultor: „Eu nu pot să pun numai roșii. Poate pun ardei, poate pun vânată, salată. Ar fi o gură de aer pentru oricine."
Producătorii trebuie să obțină de pe suprafețele cultivate o cantitate minimă de produse și să demonstreze că au vândut-o cu factură. Bonul fiscal sau fila din carnetul de comercializare pot fi, de asemenea, folosite drept dovadă.
Ministrul Agriculturii a anunțat că toți producătorii eligibili vor fi sprijiniți.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Avem un plafon de 150 de milioane de lei. Dacă valoarea alocată este depășită, practic cuantumul se reduce proporțional. Această sumă se repartizează la toți beneficarii eligibili. Schema se va derula prin APIA, ca să fie mai ușor verificabilă și monitorizabilă.”
Cristian Rusu, președinte Asociația Producătorilor de Legume în Spații Protejate: „Este implementat mult prea târziu. Deja producțiile s-au început pe 2021. Varianta noastră ar fi fost cu vouchere pentru semințe, îngrășăminte, pentru substanțe fitosanitare."
Fănel Pădurariu este un producător important. Legumele lui au ajuns și în supermarketuri. Crede că ministerul ar trebui să-i acorde un ajutor mai mare decât celor care vând engros.
Fănel: „Cine își vinde marfa ambalată, etichetată, sortată să fie un preț, iar cine dorește să o vândă la un engrosist, care la rândul lui dă mai departe, să fie alt preț."
Proiectul de hotărâre de guvern este în dezbatere publică.
Ministrul a anunțat că fermierii vor fi verificați de comisii mixte, formate din reprezentanți APIA și ai direcțiilor agricole, asta după ce, în cazul programului „Tomata”, au fost semnalate fraude: sunt producători care ar fi încasat bani, dar nu ar fi cules nimic.