Coșmarul fermierilor români. An bun pentru legume, dar nu au cui să le vândă: O să renunț, o să le distrug

×
Codul embed a fost copiat

A fost un an bun pentru legumele românești, însă paradoxal, tone de ardei, roșii și castraveți, zac abandonate în solarii și pe câmpuri.

Fermierii se plâng că nu au unde să își vândă marfa, așa că nu se mai ostenesc să o culeagă. La castraveți, de exemplu, avem supraproducție, degeaba. În aceleași timp, fermierii nu au depozite de unde marii comercianți sau fabricile să se poată aproviziona.

Tone de castraveți putrezesc într-un solar din județul Giurgiu. Fermierul a încetat să mai ude plantele acum o lună, după ce și-a dat seama că muncește în zadar. A coborât prețul la 30 de bani pe kilogram, însă nici așa nu a găsit destui clienți.

Petrică Bolocan: “Castraveții sunt, uitați! Îi aruncăm, deci pur și simplu. Să vină domnul ministru să își ia el două găleți de castraveți, ii dăm degeaba. Fasolea am scos-o din pământ, s-a uscat, tot așa, am lăsat-o să se usuce”.

Și roșiile unui fermier din județul Olt, la care a trudit mai bine de trei luni, vor rămâne neculese.

Citește și
alimente
Risipa alimentară, o problemă tot mai gravă în România. Cum ar putea fi rezolvată
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ionuț Răducu: “Deja am renunțat la ele. Nu pot să stau, să pierd timp să le culeg, să merg să le vând și să stau câte două-trei zile să mă rog să mi le cumpere. O să renunț, o să le distrug. Nu cumpără nimeni roșia, nici cu un leu. Aș da-o și cu un leu, dar nu mi-o cumpără. Uitați ce roșii”.

Sute de kilograme de legume aruncă și cei care vând în fața porții. Oamenii nu se mai opresc să cumpere așa că marfa li se strică pe tarabe.

“49 de lei, nici 50 de lei. Și e ora 3. Nici 50 de lei. S-au fiert și astea aici de căldură, nu mai știm ce să le mai facem. Dacă nu reușim să o vindem, la groapă, cum aruncă toată lumea”, a spus un vânzător.

Multe dintre produse ajung să fie aruncate pentru că România nu are un sistem de depozitare pentru legume și fructe, pus la dispoziție de autorități, așa cum se întâmplă în alte state. De aici, mult mai ușor marfa ar putea ajunge în centrele comerciale sau la fabrici, care au nevoie de cantități mari și în flux continuu.

Vlad Macovei, președintele Asociației Forță Fermierilor: “În planul național de redresare și reziliența era trecută în prima faza o investiție de sute de milioane de euro în aceste 8 depozite regionale, astfel încât fermierii să poată duce marfă acolo. Investiția respectivă a dispărut”.

Pe de altă parte, fermierii români, după cum atrage atenția Comisia Europeană nu funcționează în asociații care i-ar ajuta să-și vândă marfă mai ușor, situație confimată de cei care s-au unit deja.

Anca Marcu, Cooperativă Agricolă Lunca Someșului Mic: “La un an după înființarea cooperativei au început să lucreze cu retailerii. Se vinde totul, se vinde toată marfă fermierilor cooperatori în supermarket”.

În vreme ce legumele românești ajung la gunoi aproape în fiecare an, România importă legume de sute de milioane de euro.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Produsele agricole se vând acum pe grupuri de Facebook și platforme online: ”Au gust”
Produsele agricole se vând acum pe grupuri de Facebook și platforme online: ”Au gust”

Ca să-și țină în viață micile afaceri producătorii locali au găsit o soluție în pas cu vremurile. Își prezintă marfa pe grupuri de Facebook sau pe platforme online, iar clienții comandă direct de acasă.

Risipa alimentară, o problemă tot mai gravă în România. Cum ar putea fi rezolvată
Risipa alimentară, o problemă tot mai gravă în România. Cum ar putea fi rezolvată

Continuăm să aruncăm peste o tonă de alimente în fiecare an, deşi am putea salva o grămadă. Tot la gunoi ajung şi foarte multe legume, care, din diverse motive, se strică pe câmpuri.

Pericolul pesticidelor din fructe și legume, demonstrat de laboratoarele din România. Ce trebuie să evităm
Pericolul pesticidelor din fructe și legume, demonstrat de laboratoarele din România. Ce trebuie să evităm

24 de alerte de depășire a limitelor de pesticide, la fructe și legume, au fost date numai în ultimele 5 luni, de laboratoarele din România.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.