România, cel mai mare producător de prune din Uniunea Europeană
În fiecare an, România se mândrește cu creșteri considerabile ale producției de prune, din care gospodarii abia așteaptă să facă țuică sau gem.
La jumătatea lunii august în livezile de la sate te întâmpină mirosul de magiun de prune sau de țuică.
Dacă în ceea ce privește gemul sau dulceața de prune sunt destul de multe brand-uri care reprezintă cu succes producția românească de prune, în cazul băuturii licoroase lucrurile stau diferit.
Cu toate că România este singura țară producătoare de țuica, din păcate nu avem nici un brand care să o facă celebră.
România este cel mai mare producător de prune din UE
În România există peste 34 de milioane de pruni. Datorită acestui număr record, țara noastră se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește producția de prune.
Alte țări europene producătoare de prune
Potrivit unei analize Eurostat privind producția de prune din 2021, România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană cu 801 de mii de tone.
Însă lucrul și mai îmbucurător este că tot în 2021, producția de prune din România era aproape dublu față de producția totală din UE.
Iată mai jos top 5 țări care se situează după România în ceea ce privește producția de prune
• Serbia - 412,78 mii de tone
• Turcia - 333 de mii de tone
• Spania - 153,59 de mii de tone
• Italia - 137,777 de mii de tone
• Bosnia și Herțegovina - 131,57 de mii de tone
La ce sunt folosite prunele în țara noastră
Cele mai cunoscute preparate românești pe bază de pune sunt țuica și gemul de prune.
Printre alte preparate menționăm desertul de găluște cu prune care ne aduce aminte imediat de copilărie.
Beneficiile prunelor
Printre cele mai îndrăgite fructe ale lunii august se numără prunele.
Prunele conțin vitamine și minerale de care organismul nostru are nevoie.
Aproximativ 70 de grame de prune asigură 8% din necesarul zilnic de vitamina C, 5% de vitamina K, 4% de cupru și 4% din fibre și 3% din potasiu
Prunele scad riscul de apariție a bolilor cronice
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți și de fibre, prunele reduc riscul de a dezvolta boli cronice.
Prunele reduc constipația
Prunele și sucul de prune sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a reduce constipația.
Acest lucru se datorează în parte cantității mari de fibre din prune. O prună oferă 1 gram de fibre.
Prunele protejează celule
Prunele sunt bogate în antioxidanți, necesari pentru reducerea inflamației din corp și pentru protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi.
Prunele reglează nivelul de zahăr din sânge
Prunele sunt cunoscute pentru proprietățile lor care ajută la controlul zahărului din sânge.