Fructele și legumele lunii august. Cele mai sănătoase alimente de sezon
În luna august, în piețele din România se întâlnesc diferite miresme de la fructele și legumele care se coc în această lună.
Ultima lună de vară le aduce românilor o mulțime de fructe și legume care satisfac papilele gustative și susțin sănătatea organismului prin aportul necesar de vitamine, minerale și antioxidanți.
Pepenele roșu și porumbul sunt doar câteva dintre alimentele care se găsesc pe mesele românilor în această perioadă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În luna august, pe mesele românilor cel mai des se găsește pepenele roșu, aroma sa îmbietoare și gustul dulce și fresh în același timp, încânta simțurile oricui.
„Când îl guști, îți dai seama ce mănâncă îngerii”, așa spunea scriitorul Mark Twain și asta o spun și cei care aleg vara să se răcorească cu o felie de pepene verde.
Dacă în casele românilor miroase a pepene verde, în parcuri plutește aroma de porumb fiert sau copt care fac ca plimbarea să fie mult mai plăcută.
Fructele lunii august
1. Merele verzi
Pe lângă gustul acrișor, care te revigorează, merele verzi conțin o multitudine de vitamine și minerale de care corpul tău sigur se va bucura.
Merele sunt bogate în fier, un mineral important pentru organism, care printre multe alte beneficii, crește și nivelul de oxigen din sânge și reglează glicemia.
Printre vitaminele și minerale care se găsesc în merele verzi, menționăm: zinc, cupru, magneziu, mangan, potasiu, vitamina A și C.
2. Pepenele roșu
Fructul vedetă al lunii august este pepenele roșu, care este ales de mulți români datorită gustului inconfundabil și pentru că oferă rapid o senzație de sațietate.
Pepenele roșu conține magneziu și potasiu, săruri minerale care contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos, muscular și osos. Pe lângă acestea, în pepene se mai găsește și licopen, o substanță care are un rol important în neutralizarea radicalilor liberi.
3. Pepenele galben
Pepenele galben este un fruct care conține nutrienți necesari pentru organism, atât în pulpă, cât și în semințe.
În pulpă se găsesc antioxidanți precum, compuși fenolici, acid sorbic și carotenoizi, iar în semințe se găsesc acizi grași și omega 3.
4. Afinele
Aceste fructe mici colorate și gustoase sunt extrem de bogate în antioxidanți și vitamina C, nutrienți care contribuie la un sistem imunitar puternic.
5. Zmeura
O cană de zmeură oferă peste 50% din doza minimă zilnică de vitamina C, care susține imunitatea și sănătatea pielii și ajută la producerea de colagen.
Zmeura conține, de asemenea, mangan și vitamina K, ambele având un rol important în sănătatea oaselor.
În cantități mai mici, în zmeură se găsesc vitaminele E și B, magneziu, cupru, fier și potasiu.
6. Prune
Aproximativ 70 de grame de prune asigură 8% din necesarul zilnic de vitamina C, 5% de vitamina K, 4% de cupru și 4% din fibre și 3% din potasiu.
7. Piersici
Piersicile au un conținut bogat de minerale, precum potasiu, zinc, cupru și mangan și vitaminele A și B6.
8. Caise
Caisele conțin vitaminele A, C, K și E, caroteni, zinc și niacină.
9. Smochine
Smochinele au un conținut slab de grăsimi și conțin o mulțime de vitamine și minerale, printre care, vitamina A, B și magneziu.
Aceste fructe sunt delicioase atât crude cât și sub formă de dulceață de smochine.
10. Mure
Murele au un conținut ridicat de retinol, tocoferol, vitamina C, niacină și mineralele potasiu, calciu și fosfor.
Legume lunii august
1. Vinetele
Vinetele conțin o varietate de nutrienți esențiali pentru corp, printre care potasiu, magenziu, cupru și vitaminele B1, B3 și B6.
2. Dovlecel
Printre cele mai importante vitamine și minerale pe care le conține dovlecelul, menționăm: potasiul, fosforul si manganul, vitaminele B1, B6 și vitamina C.
3. Roșii
Roșiile au un conținut ridicat de vitamina A, flavonoizi antioxidanți, cum ar fi beta si alfa- carotenoizi, xanthins si luteina.
4. Castraveți
Castraveții reprezintă o sursă importantă de vitamina A, B, C, acid folic, calciu, magneziu, fier, potasiu, zinc și siliciu.
5. Cartofi noi
Cartofii noi conțin cantități mari de vitamina B și C și minerale, precum potasiu, magneziu și fier.
6. Gulia
Gulia conține calciu, potasiu, magneziu, fier și calciu, precum și vitaminele, A, B, C și K.
7. Ardei gras
Ardeiul gras conține o mulțime de nutrienți printre care vitamina C și antioxidanți.
8. Sfecla roșie
Sfecla roșie oferă corpului vitaminele, B9 și C și mineralele potasiu, mangan, fosfor și fier.
9. Fasole verde
Fasolea verde conține vitaminele A, C și K, precum și mangan, fibre, siliciu și fier.