Regele Charles al III-lea împlinește 76 de ani. Totul despre viața unui monarh în așteptare

×
Codul embed a fost copiat

Regele Charles al III-lea marchează un moment semnificativ în viața sa și în istoria monarhiei britanice, împlinind venerabila vârstă de 76 de ani.

Această aniversare îl găsește în postura unică a unui monarh care are doi ani de domnie la tronul Regatului Unit al Marii Britanii.

Regele Charles al III-lea este cunoscut și ca: Charles Philip Arthur George, prinț de Wales și conte de Chester, duce de Cornwall, duce de Rothesay, conte de Carrick și baron Renfrew, Lord al Insulelor și prinț și mare intendent al Scoției.

Charles al III-lea s-a născut pe 14 noiembrie 1948, la Palatul Buckingham, Londra. Este regele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din 8 septembrie 2022, din momentul în care a murit regina Elisabeta a II-a. El este cel mai mare copil al reginei Elisabeta a II-a și al prințului Philip, duce de Edinburgh. După ce a fost cel mai longeviv monarh în așteptare din istoria Marii Britanii, Charles a urcat pe tron la vârsta de 73 de ani.

Faptic, regele Charles al III-lea a fost încoronat pe 6 mai 2023. În anul următor, adică în 2024, a fost anunțat că Charles a fost diagnosticat cu o formă de cancer nedeclarată.

Citește și
Familia regală britanică
Familia regală britanică, în centrul unui nou scandal după o anchetă privind averea regelui Charles şi a prințului William
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Regele Charles al III-lea

Copilărie

După ce a urmat cursuri private la Palatul Buckingham, Hampshire și Scoția, Charles a intrat la Trinity College, Cambridge, în 1967. A obținut acolo diploma de licență în 1971, prima obținută vreodată de un moștenitor al coroanei britanice. De asemenea, a petrecut un trimestru la University College of Wales, Aberystwyth, învățând limba galeză în vederea învestirii sale ca prinț al Țării Galilor la 1 iulie 1969, la Castelul Caernarvon.

Charles a urmat apoi Colegiul Forțelor Aeriene Regale (devenind un aviator excelent) și Colegiul Naval Regal, Dartmouth, iar între 1971 și 1976 a efectuat un tur de serviciu în Marina Regală. Mai târziu a devenit un critic deschis al arhitecturii moderne . Și-a exprimat opiniile pe această temă în A Vision of Britain (1989). În 1992 a fondat Institutul de Arhitectură al Prințului de Wales, care a evoluat ulterior în BRE Trust, o organizație implicată în proiecte de regenerare și dezvoltare urbană.

Căsătoria cu prințesa Diana

La 29 iulie 1981, Charles s-a căsătorit cu Lady Diana Frances Spencer, fiica celui de-al 8-lea conte Spencer. Nunta regală a fost un eveniment mediatic global, transmis în direct la televiziune și urmărit de sute de milioane de oameni.

În urma ceremoniei, ea a preluat titlul de prințesă de Wales. Primul copil al cuplului, prințul William de Wales, a devenit la nașterea sa (21 iunie 1982) al doilea în linia de succesiune la tron. Cel de-al doilea copil al lor, prințul Hanry Charles Albert David (cunoscut sub numele de prințul Harry), s-a născut pe 15 septembrie 1984.

Căsătoria lui Charles cu Diana a devenit treptat tensionată, pe fondul examinării intense din partea presei tabloide și a zvonurilor de infidelitate. La 9 decembrie 1992, a fost anunțat că Charles și Diana au decis să se despartă, dar că vor continua să își îndeplinească îndatoririle publice și să împartă responsabilitatea creșterii fiilor lor. Destrămarea căsătoriei a rămas pe prima pagină a ziarelor, pe fondul recriminărilor reciproce, al biografiilor revelatoare și al recunoașterilor infidelității de ambele părți. Diana a povestit partea sa de poveste lui Andrew Morton pentru controversata sa carte Diana: Her True Story (1992) și a făcut-o din nou, într-un interviu televizat neobișnuit de sincer cu Martin Bashir, în 1995. Cuplul a divorțat definitiv pe 28 august 1996. Cuplul a divorțat definitiv pe 28 august 1996. Un an mai târziu, Diana a murit într-un accident de mașină, iar sentimentul popular pentru ea, mai puternic chiar și în moarte decât în viață, a servit la periclitarea formei tradiționale de monarhie pe care o reprezenta Charles.

Moștenitor în așteptare al tronului Regatului Unit

Ulterior, acesta a depus multe eforturi pentru a-și moderniza imaginea publică de moștenitor. La 9 aprilie 2005, s-a căsătorit cu Camilla Parker Bowles (născută în 1947), cu care a avut o relație de lungă durată. După nuntă, Parker Bowles a preluat titlul de ducesă de Cornwall.

Se poate spune că problema care i-a rămas cea mai dragă lui Charles este preocuparea sa pentru mediu, care datează cel puțin din 1970, când a ținut un discurs despre „efectele îngrozitoare” ale tuturor formelor de poluare și a atras atenția asupra amenințării reprezentate de „recipientele indestructibile din plastic”. De atunci, el a subliniat adesea necesitatea unei acțiuni rapide în ceea ce privește încălzirea globală. El a fost, de asemenea, un susținător pasionat al durabilității, nu în ultimul rând prin eforturile Fundației sale Prince, inspirată de filosofia sa de armonie: „prin înțelegerea echilibrului, ordinii și relațiilor dintre noi și lumea naturală putem crea un viitor mai durabil”.

În anii 2010, atenția observatorilor regali s-a mutat, în multe feluri, de la Charles la fiii săi, ale căror nunți regale foarte mediatizate i-au pus pe ei și pe partenerii lor plini de farmec în centrul atenției internaționale. În 2011 William s-a căsătorit cu Catherine Middleton, iar în 2018 Harry s-a căsătorit cu Meghan Markle.

Au apărut tensiuni între Charles și Harry, când Harry și Meghan Markle au ales să se „retragă” din îndatoririle lor regale și, după negocieri, au încetat să mai fie membri activi ai familiei regale.

Absența lor din afacerile regale și, mai târziu, a prințului Andrew (care a renunțat la titlurile militare și la patronajele regale în 2021, în urma unui scandal legat de implicarea sa cu traficantul sexual Jeffrey Epstein) nu a făcut decât să sporească povara asupra lui Charles, care a înlocuit-o din ce în ce mai mult pe regina Elisabeta a II-a, pe măsură ce sănătatea ei devenea mai fragilă. Unii observatori au sugerat chiar că Charles a devenit de fapt un regent pentru regină. În urma decesului acesteia la 8 septembrie 2022, Charles a devenit rege.

Încoronarea și problemele de sănătate

Charles și-a rostit discursul inaugural pe 9 septembrie 2022. În discursul televizat, acesta a adus un omagiu vieții mamei sale și a promis că „în timpul rămas pe care mi-l va acorda Dumnezeu, va susține principiile constituționale care stau la baza națiunii noastre”. În plus, el i-a conferit titlul de prinț de Wales fiului său cel mare, William.

Noul rege a vizitat unitățile constitutive ale Regatului Unit, care au jelit moartea Elisabetei. De asemenea, a participat alături de frații săi, de fiii săi și de familiile acestora la o serie de procesiuni și ceremonii emoționante care au onorat viața și moștenirea reginei. În special, a vegheat alături de frații și surorile sale lângă sicriul reginei în timp ce acesta era depus în Westminster Hall și a participat la ceremonia funerară sumbră a Elisabetei în Westminster Abbey.

Charles s-a întâlnit cu prim-ministrul Liz Truss la Palatul Buckingham pe 9 septembrie. Puțin mai mult de o lună mai târziu, Liz Truss a demisionat din funcția de lider al Partidului Conservator. Până la sfârșitul lunii octombrie, ea a fost înlocuită în funcția de prim-ministru de Rishi Sunak, cu care Charles a început să aibă o audiență săptămânală obișnuită. Printre liderii străini cu care Charles s-a întâlnit în primele sale luni pe tron s-au numărat Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, care a efectuat o vizită de stat de două zile în Regatul Unit în noiembrie, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei devastate de război, care a vizitat Palatul Buckingham în februarie 2023.

În decembrie 2022, când a transmis primul mesaj de Crăciun în calitate de monarh, Charles a reflectat din nou asupra morții mamei sale și s-a referit la credința ei în oameni, folosind-o ca punct de plecare pentru a celebra contribuțiile altruiste ale persoanelor și instituțiilor din întregul Commonwealth. Cu toate acestea, primirea lui Charles ca nou rege a fost mixtă. În timp ce aparițiile sale publice au fost uneori întâmpinate cu strigăte de „Dumnezeu să-l salveze pe rege” de către binevoitori, în două ocazii, la sfârșitul anului 2022, protestatarii au aruncat cu ouă în el.

Relația tensionată a familiei regale cu Harry și Meghan a continuat, de asemenea, să reprezinte o provocare pentru rege, în special după ce seria documentară în șase părți Harry & Meghan a debutat în decembrie 2022. La fel de problematică a fost și publicarea, la începutul lunii ianuarie 2023, a memoriilor lui Harry, Spare, în care, printre alte dezvăluiri, prințul descrie în detaliu cearta sa cu prințul William.

Încoronarea lui Charles din 6 mai, prezidată de arhiepiscopul Justin Welby, a inclus o nouă liturghie de încoronare. Comandată de Welby cu tema „chemat să slujească”, aceasta a primit oameni de toate credințele și a inclus rugăciuni și imnuri în limbile galeză, gaelică scoțiană și irlandeză. A fost prima slujbă de încoronare în care au fost prezente femei episcop și, în semn de recunoaștere a diversității comunităților din Regatul Unit, prezentarea regaliilor a fost făcută de membri ai Camerei Lorzilor evrei, musulmani, hinduși și sikh.

În ianuarie 2024, Charles a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru a trata o prostată mărită. În luna următoare, s-a aflat că, în timpul procedurii, a fost descoperită o altă problemă, care s-a dovedit a fi cancer. Deși oficialii palatului au refuzat să precizeze tipul, au declarat că nu era vorba de cancer de prostată. În timp ce urma un tratament, Charles s-a retras de la îndatoririle publice. Familia regală s-a confruntat cu dificultăți suplimentare, deoarece s-a dezvăluit ulterior că Catherine, prințesa de Wales, urma, de asemenea, un tratament pentru cancer.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Regele Charles al III-lea, fără Camilla la comemorarea eroilor căzuți în războaie. Ce s-a întâmplat cu regina
Regele Charles al III-lea, fără Camilla la comemorarea eroilor căzuți în războaie. Ce s-a întâmplat cu regina

Regele Charles al III-lea a condus ceremonia de la Londra de comemorare a eroilor căzuți în războaie. În absența Reginei Camilla, care are o infecție pulmonară, suveranului britanic i-au fost alături fiul său, prințul moștenitor William, și nora.  

Familia regală britanică, în centrul unui nou scandal după o anchetă privind averea regelui Charles şi a prințului William
Familia regală britanică, în centrul unui nou scandal după o anchetă privind averea regelui Charles şi a prințului William

Familia regală britanică este din nou criticată pentru lipsa de transparenţă cu privire la averea şi veniturile sale, după ce mass-media au dezvăluit că Charles al III-lea şi William primesc bani de la organisme publice.

Regina Camilla a Marii Britanii suferă de o infecţie respiratorie. Cum se simte soţia regelui Charles
Regina Camilla a Marii Britanii suferă de o infecţie respiratorie. Cum se simte soţia regelui Charles

Regina Camilla, soţia regelui Charles al Marii Britanii, a fost nevoită să renunţe la angajamentele planificate pentru această săptămână întrucât suferă de o infecţie respiratorie, a anunţat marţi Palatul Buckingham, relatează Reuters.

Regele Charles i-ar fi tăiat „alocația” prințului Andrew. Ducele „nu mai este o povară financiară” pentru monarh
Regele Charles i-ar fi tăiat „alocația” prințului Andrew. Ducele „nu mai este o povară financiară” pentru monarh

Prințul Andrew și-ar fi pierdut alocația anuală de 1 milion de lire sterline, după ce regele Charles al III-lea i-a tăiat oficial accesul la finanțele regale. 

Regele Charles va relua călătoriile regulate în străinătate în 2025, după o pauză cauzată de diagnosticarea cu cancer
Regele Charles va relua călătoriile regulate în străinătate în 2025, după o pauză cauzată de diagnosticarea cu cancer

Regele Charles al III-lea va reveni la călătoriile regulate în străinătate anul viitor, după pauza pe care a luat-o de la diagnosticarea sa cu cancer, a declarat un oficial de la palat, citat de The Guardian.

 

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 

Trenul nou a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul tren, potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF).  

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.