Cine este Liz Truss, viitorul premier al Marii Britanii și lider al Partidului Conservator

×
Codul embed a fost copiat

La vârsta de șapte ani, Liz Truss a jucat rolul lui Margaret Thatcher în alegerile generale simulate de școala ei. Spre deosebire de prim-ministrul care a câștigat cu o majoritate covârșitoare în 1983, Liz Truss nu a avut un astfel de succes atunci.

Mulți ani mai târziu, Liz Truss a povestit: „M-am agățat de orice șansă și am avut un discurs emoționant, dar m-am ales cu zero voturi. Nici măcar eu nu m-am votat”.

Cine este Liz Truss

Mary Elizabeth Truss s-a născut în Oxford, în 1975. Tatăl ei a fost profesor de matematică, iar mama a fost asistentă medicală.

Când era tânără, mama ei participa la marșuri pentru Campania de Dezarmare Nucleară, organizație care s-a opus vehement deciziei guvernului Tatcher de a permite instalarea focoaselor nucleare americane la RAF Greenham Common.

Pe când avea patru ani, Liz Truss și familia ei s-au mutat în Paisley, în vestul Glasgow (Scoția).

Citește și
volodimir zelenski, boris johnson
Mesajul președintelui Zelenski pentru Boris Johnson, înainte ca premierul britanic să-și părăsească funcția
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Fratele ei a povestit pentru BBC că familia lor obișuia să joace jocuri de societate, însă Liz Truss ura să piardă și de multe ori prefera să nu fie prezentă decât să-și asume riscul de a nu câștiga.

Mai târziu, familia s-a mutat la Leeds, unde Liz Truss a urmat o școală de stat - Roundhay. Ea a povestit că acolo a văzut „copii care au eșuat și care au fost dezamăgiți de așteptări scăzute”.

Ulterior, Liz Truss a mers la Universitatea Oxford, unde a studiat filosofia, politica și economia și chiar s-a implicat în politică, inițial pentru democrații liberali.

La o conferință a partidului, din 1994, ea s-a declarat a fi în favoarea abolirii monarhiei: „Noi, democrații liberali, credem în oportunități pentru toți. Nu credem că oamenii s-au născut ca să conducă”.

Liz Truss s-a mutat de partea conservatorilor

La Oxford, Liz Truss și-a schimbat concepțiile și s-a mutat de partea conservatorilor.

După ce a absolvit a lucrat drept contabil pentru Shell și pentru Cable&Wireless, și s-a căsătorit cu un coleg, tot contabil, Hugh O'Leary în 2000, alături de care are doi copii.

În 2001, Liz Truss a candidat din partea conservatorilor pentru Hemsworth, la alegerile generale, dar a pierdut. Ea a mai suferit o înfrângere și în 2005.

În 2006 a fost aleasă consilier la Greenwich, iar din 2008 a lucrat și pentru un institut de politică de centru-dreapta.

Liderul conservator David Cameron a pus-o pe Liz Truss pe lista candidaților cu prioritate pentru alegerile din 2010. Ea a fost selectată să candideze pentru South West Norfolk, o circumscripție pe care a reprezentat-o în Camera Comunelor a Parlamentului, după ce a câștigat alegerile cu peste 13.000 de voturi.

A fost co-autor al cărții Britannia Unchained, alături de alți patru parlamentari conservatori, în 2010, în care recomanda eliminarea reglementărilor de stat pentru a stimula poziția Regatului Unit în lume, evidențiind-o ca susținător al politicilor pieței libere.

Într-o dezbatere organizată de BBC, ea a fost provocată să comenteze o afirmație din Britannia Unchained, în care muncitorii britanici erau descriși drept „unii dintre cei mai leneși din lume”. Liz Truss a insistat că nu ea a scris acele cuvinte.

Liz Truss, nehotărâtă cu privire la Brexit

În 2012, la doar doi ani după ce a devenit partlamentar, a intrat și în guvern ca secretar de stat în Ministerul Educației, iar în 2014 a fost secretar de stat în Ministerul Mediului.

În 2015, la o conferință a Partidului Conservator, Liz Truss a fost batjocorită pentru un discurs în care a susținut că: „Importăm două treimi din brânza noastră. Adică. O. Rușine”.

La mai puțin de un an după, a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente ale unei generații: Referendumul Uniunii Europene.

Liz Truss s-a împotrivit ieșirii din UE, spunând că Brexitul ar fi „o triplă tragedie - mai multe reguli, mai multe forme, mai multe întârzieri la vânzarea către UE”.

După ce partea sa a pierdut, Liz Truss și-a schimbat opinia, susținând că Brexitul a adus oportunitatea de schimba funcționarea lucrurilor.

Sub conducerea Theresei May, Liz Truss a fost ministru al Justiției, apoi secretar-șef al Trezoreriei.

Liz Truss sub conducerea lui Boris Johnson

Când Boris Johnson a devenit premier, în 2019, Liz Truss a fost mutată în funcția de secretar pentru comerț internațional, funcție ce a presupus întâlniri cu lideri din întreaga lume.

În 2021, la vârsta de 46 de ani, a preluat funcția de ministru de Externe. Din acest post, ea a căutat să rezolve problema Protocolului din Irlanda de Nord, prin anularea unor părți ale acordului UE-Marea Britanie post-Brexit - o mișcare pe care UE a criticat-o.

Liz Truss a asigurat eliberarea a doi cetățeni britanici-iranieni care au fuseseră arestați.

Când Rusia a invadat Ucraina în februarie, ea a adoptat o postură dură, insistând că toate forțele lui Vladimir Putin ar trebui alungate din țară.

Liz Truss s-a confruntat cu critici pentru că a sprijinit oamenii din Marea Britanie care doreau să lupte în Ucraina.

Campania pentru funcția de premier, nelipsită de controverse

Campania pentru postul de conducere a Partidului Conservator nu a fost lipsită de controverse.

Fiind întrebată de cum ar rezolva criza costurilor de trai, ea a spus că s-ar concentra pe eforturile de „scădere a taxelor fiscale, nu pe distribuirea de bunuri”.

Ea a fost forțată să renunțe la un plan de a lega salariul din sectorul public de costurile regionale de trai, din cauza unei reacții din partea conservatorilor în vârstă, care au spus că ar însemna salarii mai mici pentru milioane de muncitori din afara Londrei.

Tot ea a numit-o pe primul ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, un „căutător de atenție”, adăugând că cel mai bine este să o „ignori”.

Cu toate acestea, sondajele sugerează că ea este mai populară printre membrii partidului decât rivalul ei, Rishi Sunak.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Analiză CNN. Posibile scenarii după plecarea lui Boris Johnson din funcție. Cum ar putea liderul britanic să redevină premier
Analiză CNN. Posibile scenarii după plecarea lui Boris Johnson din funcție. Cum ar putea liderul britanic să redevină premier

În timp ce Boris Johnson să pregătește să plece de la Downing Street săptămâna viitoare, există speculații conform cărora premierul în funcție ar plănui o revenire.

Mesajul președintelui Zelenski pentru Boris Johnson, înainte ca premierul britanic să-și părăsească funcția
Mesajul președintelui Zelenski pentru Boris Johnson, înainte ca premierul britanic să-și părăsească funcția

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit pe premierul în funcție Boris Johnson „un adevărat prieten” al Ucrainei, înainte ca britanicul să părăsească Downing Street.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.