Cine este Charles al III-lea, noul Rege al Marii Britanii și un mare prieten al României

×
Codul embed a fost copiat

Noul rege al Marii Britanii, Charles al III-lea, este multimilionar prin drept de naştere. Susţinătorii săi spun că el a fost cel mai muncitor membru al familiei regale, un militant neobosit pentru cauze caritabile.

A luptat pentru conservare cu mult înainte ca astfel de probleme să devină la modă, scrie NBC News, citat de News.ro.

Dar, în timp ce regina a fost cel mai popular monarh, apreciată de 75% dintre oameni, potrivit unui sondaj YouGov, Charles este apreciat de 42% şi antipatizat de 24% din publicul britanic.

Mulţi experţi atribuie acest lucru căsniciei sale cu Prinţesa Diana. Alţii spun că este din cauza poziţiilor politice deschise pe care le-a luat.

Regele sau regina au într-adevăr întâlniri săptămânale cu prim-ministrul. Aşa cum a scris eseistul Walter Bagehot în 1867, suveranul britanic are „trei drepturi - dreptul de a fi consultat, dreptul de a încuraja, dreptul de a avertiza”.

Citește și
regina elisabeta
Cele mai importante evenimente din Marea Britanie, după moartea Reginei Elisabeta
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Noul rege a spus că va adopta o abordare diferită ca monarh faţă de perioada sa cât a fost prinţ, spunând pentru BBC în 2018 că a fost o „prostie completă” să sugereze că ar fi politic deschis, pentru că „nu sunt atât de prost”.

„Trebuie să te uiţi doar la piesele lui Shakespeare, „Henry V” sau „Henry IV” părţile I şi 2, pentru a vedea schimbarea care poate avea loc. Pentru că dacă devii suveran, atunci joci rolul aşa cum se aşteaptă”, a spus el. „Deci, desigur, acţionezi în parametrii constituţionali”.

Privilegii şi datorie prestabilită

Charles s-a născut la Palatul Buckingham, în seara zilei de 14 noiembrie 1948, în timp ce tatăl său, Prinţul Philip, juca squash. Marea Britanie se recupera după ravagiile celui de-al Doilea Război Mondial. Străzile Londrei erau încă pline de moloz, iar oamenii se confruntau cu dificultăţi economice groaznice care au dus la întemeierea sistemului modern de bunăstare al ţării. În interiorul palatului, Prinţul Charles intrase într-o lume paralelă, a privilegiilor imense, dar şi a datoriei prestabilite.

Patru ani mai târziu, el a devenit moştenitorul tronului după moartea bunicului său George V. Nu a fost o copilărie uşoară, sunt de acord Sally Bedell Smith şi alţi biografi şi istorici regali. Mama şi tatăl său erau adesea absenţi, făcând turnee în Commonwealth luni întregi şi ratând primele două Crăciunuri ale lui Charles şi a treia aniversare a lui.

Charles era un „tânăr foarte sensibil şi emotiv”, aşa că tatăl său, „mascul alfa”, a încercat să-l întărească trimiţându-l la Gordonstoun, un internat dur şi spartan din Scoţia, potrivit biografului regal Tina Brown, scrie NBC News. Aceasta este „povestea vieţii sale” - familia lui Charles „încearcă în mod constant să-l împingă în acest tipar, pentru că el era viitorul rege, care pur şi simplu nu se potrivea”, a spus Brown.

A absolvit cu note medii, descriind ulterior experienţa drept „o pedeapsă cu închisoarea”.

Şi-a întreţinut ambiţiile de a fi conductor de tren, soldat şi chiar vânător, a spus el, „până când mi-am dat seama că sunt destul de blocat”. Acea apatie chinuită nu s-a stins. În 1994, într-un film documentar de televiziune un copil îl întreabă: „Cine eşti?”. Charles a răspuns: „Aş vrea să ştiu”.

Charles a trăit o lungă poveste de dragoste cu femeia ce mai târziu avea să-i devină soţie. Dar Camilla Shand, aşa cum a fost numită atunci, va apărea în fundal. Familia ei nu era suficient de aristocratică pentru a fi o soţie potrivită pentru moştenitorul tronului. Ea avusese deja mai multe relaţii şi „convenţiile vremii cereau ca moştenitorul tronului britanic să se căsătorească cu o femeie care părea a fi cel puţin virgină”, a scris Smith în cartea sa.

Lady Diana Spencer era cu 12 ani mai mică decât Charles şi s-au întâlnit doar de vreo câteva ori înainte ca el să o ceară în căsătorie. Diana provenea dintr-una dintre cele mai vechi familii din Marea Britanie, iar în calitate de educatoare în vârstă de 19 ani era departe de a fi o socialistă a cărei istorie romantică ar putea zdruncina monarhia.

Era o uniune nepotrivită. „Presat şi panicat, se grăbise să ia o decizie înainte de a fi pregătit”, scrie Smith.

Întrebat la o conferinţă de presă dacă el şi Diana erau îndrăgostiţi, Charles a răspuns: „Orice înseamnă „îndrăgostit””.

S-au căsătorit pe 29 iulie 1981, în Catedrala St. Paul din Londra. Dar în timpul căsătoriei, Charles a fost adesea absent în turneele regale. Diana a devenit din ce în ce mai izolată, coborând înapoi în depresia şi bulimia despre care ea a dezvăluit mai târziu că o afectaseră încă din copilărie.

Căsătorie eşuată

Căsătoria Dianei şi Charles a eşuat într-un mod public spectaculos, cu infidelitate reciprocă, separare şi divorţ, urmate de moartea Dianei în 1997, într-un accident de maşină la Paris.

Charles și Diana

Relaţia lui Charles cu Camilla a fost printre motivele pe care Diana le-a invocat pentru despărţire, spunând în 1995: „Noi eram trei în această căsătorie, aşa că era puţin aglomerat”.

Charles şi Diana au avut doi fii: Prinţul William, acum moştenitorul tronului, şi Prinţul Harry, care locuieşte în California împreună cu soţia sa, Meghan Markle, după ce s-a retras din îndatoririle din prima linie după o despărţire care a implicat acuzaţii de rasism în familia regală.

Charles și copiii

Noul rege nu este lipsit de susţinători, mulţi văzându-l ca pe un vizionar când vine vorba de campania lui de decenii pentru mediu. Un grădinar pasionat, care a fost ridiculizat chiar în 2010, după ce a recunoscut că a vorbit cu plantele sale.

Când a părăsit Royal Navy în 1976, şi-a folosit pensia de 7.000 de lire sterline (aproximativ 8.500 de dolari) pentru a înfiinţa Prince’s Trust, care îşi propune să „ajute tinerii vulnerabili să-şi refacă viaţa”. Ar fi prima dintre zecile de organizaţii caritabile pe care prinţul le-a fondat, inclusiv Fundaţia Prinţului şi Şcoala Prinţului de Arte Tradiţionale.

Spre sfârşitul vieţii reginei, Charles şi-a asumat mai multe îndatoriri, ca o modalitate de a pregăti publicul pentru domnia lui.

Fostul prinţ de Wales este un mare prieten al României. El este prezent, din 1998 încoace, aproape în fiecare an în ţara noastră, iar în Marea Britanie, Familia Regală a României participă anual la vizite publice sau oficiale.

Prinţul Charles deţine două proprietăţi în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov). Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care benecifiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din întreaga ţară.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Privilegiile noului rege, Charles al III-lea, după încoronare. De ce nu va avea nevoie de pașaport
Privilegiile noului rege, Charles al III-lea, după încoronare. De ce nu va avea nevoie de pașaport

Noul rege Charles al III-lea nu va avea nevoie nici de paşaport, nici de permis de conducere a automobilului şi va deţine toate lebedele şi toţi sturionii din Regatul Unit, unul dintre privilegiile insolite care decurg din funcţia sa de suveran britanic,

Cele mai importante evenimente din Marea Britanie, după moartea Reginei Elisabeta
Cele mai importante evenimente din Marea Britanie, după moartea Reginei Elisabeta

Informații de ultimă oră, în format LIVE TEXT, despre evenimentele ulterioare decesului Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Când va avea loc ceremonia oficială de încoronare a Regelui Charles al III-lea
Când va avea loc ceremonia oficială de încoronare a Regelui Charles al III-lea

Noul monarh al Marii Britanii este Regele Charles al III-lea, un prieten al țării noastre și un susținător puternic al tradiţiilor din România.

Va deveni Camilla regină? Care este protocolul Casei Regale britanice în legătură cu soții și soțiile regilor
Va deveni Camilla regină? Care este protocolul Casei Regale britanice în legătură cu soții și soțiile regilor

Noul rol al ducesei de Cornwall a fost definit de regina Elisabeta a II-a la începutul acestui an. Camilla va deveni regină consoartă, în ciuda faptului că este a doua soție a lui Charles și e la rândul ei divorțată.  

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.