Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Evenimentele care vor avea loc sâmbăta viitoare la Westminster Abbey din Londra

regele Charles pregatiri pentru incoronare
Getty

Regele Charles al III-lea a devenit monarh al Regatului Unit şi al altor 14 teritorii la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, în septembrie 2022.

 

Regele Charles al III-lea va fi încoronat în cadrul unei ceremonii pline de fast, strălucire şi semnificaţii religioase solemne în data de 6 mai 2023.

De aproape o mie de ani, regii şi reginele Angliei şi ale Marii Britanii au fost încoronaţi la Westminster Abbey din Londra, în cadrul unei ceremonii care s-a schimbat mult prea puţin de-a lungul secolelor, scrie Reuters, citată de News.ro.

Au existat 38 de monarhi încoronaţi la Abbey - Edward al V-lea, unul dintre cei doi tineri prinţi despre care se crede că au fost ucişi în Turnul Londrei în secolul al XV-lea, şi Edward al VIII-lea, care a abdicat pentru a se căsători cu americanca divorţată Wallis Simpson, nu au fost încoronaţi.

Încoronarea nu este esenţială şi nicio altă monarhie din întreaga lume nu are un eveniment în acelaşi stil. „Forma ceremoniei pe care o vom vedea atunci când Charles al III-lea va fi încoronat este unică pentru această ţară şi unică prin faptul că s-a păstrat”, spune istoricul regal Alice Hunt.

Citește și
regele Charles pregatiri pentru incoronare
Pregătirile sunt în toi pentru ziua în care Regele Charles al III-lea va fi încoronat. Ce conține meniul
INVESTIGAȚIE. Ce au în comun Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan: primăriile pe care le conduc au semnat contracte de milioane de euro cu firme ai căror patroni au conexiuni cu oameni din serviciile secrete

Ceremonia este organizată de contele mareşal, cel mai înalt pair al Angliei, care se ocupă de ocaziile de stat şi care, timp de secole, a fost o poziţie deţinută în principal de ducele de Norfolk şi de familia Howard. În prezent, această sarcină îi revine lui Edward Fitzalan-Howard, actualul Duce de Norfolk, care a organizat şi funeraliile Reginei Elizabeth.

Iniţial, o încoronare era o necesitate pentru un monarh, dar acum este doar un eveniment ceremonial. „În această ţară, încoronarea a persistat într-un fel ca un moment care ar legitima cu adevărat acel monarh într-un mod public”, spune Hunt. „De asemenea, a păstrat întotdeauna în centrul său un fel de moment religios de transformare. Deşi monarhul este rege din momentul în care predecesorul lui a murit, limbajul ceremoniei de încoronare, de când a fost convenit, în secolul al XIV-lea, a continuat să articuleze faptul că regele sau regina se schimbă cumva în timpul acelei ceremonii”, a explicat istoricul.

Ce se va întâmpla la încoronare

Slujba de încoronare este o ocazie solemnă, religioasă şi plină de simbolism. Charles va depune un jurământ, prin care se leagă să susţină legea şi Biserica Angliei.

Aşezat pe istoricul Scaun al Încoronării, cunoscut sub numele de Scaunul Regelui Edward şi care conţine Piatra Destinului, el va fi uns de Arhiepiscopul de Canterbury, liderul spiritual al comuniunii anglicane mondiale, cu mir sfânt de la Ierusalim. Acesta este punctul central al ceremoniei şi semnalează conferirea harului Domnului asupra suveranului.

Este foarte uşor, în cazul unei ceremonii religioase, să laşi cuvintele să te cuprindă”, spune Hunt. „Dar ascultaţi ce se spune în jurul a ceea ce se întâmplă în acel moment al ungerii. Acest lucru este cu adevărat unic şi puternic şi are o istorie foarte, foarte lungă”, recomandă istoricul.

Charles va primi, de asemenea, câteva sfere de aur extrem de ornamentate, sceptre, săbii şi un inel, care fac parte din bijuteriile Coroanei şi care simbolizează în mod diferit puterea, autoritatea şi îndatoririle monarhului, precum şi puterea lui Dumnezeu.

Arhiepiscopul îi va pune apoi pe cap Coroana Sfântului Edward, folosită la încoronări în ultimii 350 de ani.

Nu va fi doar Charles cel care va fi încoronat. Soţia sa, Camilla, va trece şi ea printr-o ceremonie mai simplă, de mini-încoronare ca regină.

Charles va părăsi Westminster Abbey purtând o altă coroană, Coroana Imperială de Stat.

Evenimentele care marchează încoronarea Regelui Charles al III-lea

Încoronarea Majestăţii Sale Regele şi a Majestăţii Sale Regina Consoartă este, de asemenea, un moment de sărbătoare în întreaga naţiune şi în Commonwealth, pe parcursul unui weekend plin de evenimente speciale:

Sâmbătă, 6 mai, are loc ceremonia de încoronare la Westminster Abbey, Londra.

Între 6 şi 8 mai vor avea loc marile prânzuri ale Încoronării în toată ţara şi în Commonwealth.

Duminică, 7 mai, va avea loc un concert spectaculos al Încoronării la Castelul Windsor, iar locuri emblematice din Marea Britanie vor fi iluminate cu ajutorul proiecţiilor, laserelor, dronelor şi instalaţiilor electrice.

Luni, 8 mai, premierul a proclamat o sărbătoare naţională în onoarea Încoronării, oferind tuturor posibilitatea de a se alătura comunităţilor şi cauzelor bune prin intermediul activităţilor de caritate.

Cinci lucruri mai puţin ştiute despre Regele Charles al III-lea

Charles este primul monarh care a mers la şcoală, toţi predecesorii săi fiind educaţi de tutori privaţi, scrie News.ro.

Charles a mers la şcoala Hill House din vestul Londrei, înainte de a deveni intern la şcoala Cheam din Berkshire, pe care a frecventat-o tatăl său, prinţul Philip, şi unde a fost mai târziu director.

Apoi a fost trimis la Gordonstoun, un internat dur din Scoţia, unde, la fel, a studiat şi Philip. Ca parte a educaţiei sale, Charles a petrecut două semestre la Geelong Church of England Grammar School din Melbourne, Australia.

A mers la Trinity College, Cambridge, pentru a studia arheologie şi antropologie fizică şi socială, dar ulterior s-a reorientat spre istorie. De asemenea, a petrecut un semestru la University College of Wales din Aberystwyth, unde a învăţat limba galeză.

Regele Charles al III-lea, un împătimit al sportului

Ca tânăr prinţ, Charles iubea schiatul, surfingul şi scufundările. A fost un jucător pasionat de polo călare timp de peste 40 de ani, până când s-a retras definitiv din acest sport în 2005, la vârsta de 57 de ani.

A jucat la nivel de competiţie până în 1993, suferind chiar, odată, o dublă fractură la braţul drept în urma unei căzături care a necesitat o intervenţie chirurgicală şi o grefă de os. O altă căzătură, în 2001, l-a dus de asemenea la spital.

Ca jocheu amator, a participat la şase curse în 1980-81, ajungând al doilea în două rânduri, dar fiind de asemenea eliminat de două ori.

Charles, iubitorul de frumos

Charles este pasionat de arte şi îl iubeşte pe Shakespeare, din operele căruia a citat de mai multe ori după ce i-a succedat la tron mamei sale, regina Elizabeth.

La şcoală, a învăţat să cânte la pian, trompetă şi violoncel şi a apărut în mai multe producţii teatrale, inclusiv în rolul principal într-o producţie a piesei „Macbeth” de Shakespeare.

Este un iubitor de operă şi de muzică clasică, dar îl citează şi pe Leonard Cohen ca fiind unul dintre preferaţii săi.

Printre melodiile pe care le-a selectat pentru un program radio special de spital în 2021 s-au numărat piese interpretate de The Three Degrees, Diana Ross, Barbra Streisand şi Edith Piaf.

În calitate de Prinţ de Wales, în 2000, el a reînviat, de asemenea, tradiţia de a avea un harpist oficial.

De ce dă Regele Charles al III-lea noroc cu copacii

Charles este binecunoscut pentru campaniile sale în favoarea mediului, iar dragostea sa pentru natură şi aer liber este profundă.

Biroul său a dezvăluit în 2020 că, după ce plantează un copac, el scutură uşor, prieteneşte, o ramură pentru a-i ura succes.

O altă activitate în aer liber pe care o îndrăgeşte este tăierea gardurilor vii, iar el este patronul Societăţii Naţionale de Tăiere a Gardului viu.

Apropiaţii spun că este cel mai fericit în grădina de la casa sa din Highgrove, în vestul Angliei, sau, la fel ca răposata sa mamă, atunci când se plimbă şi pescuieşte pe domeniile sălbatice ale caselor scoţiene ale familiei regale.

De asemenea, a scris o carte pentru copii, „The Old Man of Lochnagar”, publicată în 1980, pentru a-i distra pe fraţii săi mai mici, Andrew şi Edward, cu povestea aventurilor unui bătrân în mediul rural din jurul castelului Balmoral din Scoţia.

Munţii acoperiţi de pădure din jurul Balmoral au fost, de asemenea, sursa de inspiraţie pentru unele dintre picturile sale în acuarelă, dintre care unele au fost expuse în cadrul unor expoziţii în ultimii 50 de ani.

Regele Charles al III-lea nu ia prânzul niciodată

Charles nu ia prânzul, iar ceaiul său preferat este Darjeeling cu miere şi lapte.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
Citește și...
Primele repetiții pentru încoronarea lui Charles al III-lea. Diferențele dintre această ceremonie și cea de acum 70 de ani
Primele repetiții pentru încoronarea lui Charles al III-lea. Diferențele dintre această ceremonie și cea de acum 70 de ani

Sute de militari călare au defilat pe străzile liniștite ale Londrei după miezul nopții. Au fost primele repetiții cu mai puțîn de trei săptămâni înaintea ceremoniei de încoronare a regelui Charles al III-lea.  

Pregătirile sunt în toi pentru ziua în care Regele Charles al III-lea va fi încoronat. Ce conține meniul
Pregătirile sunt în toi pentru ziua în care Regele Charles al III-lea va fi încoronat. Ce conține meniul

În Marea Britanie, pregătirile sunt în toi pentru ceremonia de încoronare a Regelui Charles al 3-lea. Cel mai recent anunț de la Palatul Buckingham are legătură cu meniul din ziua festivă.

Felul de mâncare ales personal de Regele Charles al III-lea pentru încoronarea sa. Din ce este preparat VIDEO
Felul de mâncare ales personal de Regele Charles al III-lea pentru încoronarea sa. Din ce este preparat VIDEO

Regele Charles al III-lea şi regina consoartă, Camilla, au ales personal o reţetă pentru "Coronation Quiche", un preparat care va fi servit la evenimentele organizate cu ocazia încoronării de luna viitoare, a anunţat luni Palatul Buckingham.

Decizia luată de Prințul Harry cu privire la încoronarea Regelui Charles. Ce se va întâmpla cu Meghan Markle
Decizia luată de Prințul Harry cu privire la încoronarea Regelui Charles. Ce se va întâmpla cu Meghan Markle

Prințul Harry va participa la încoronarea Regelui Charles, la Londra, luna viitoare, însă Meghan Markle va rămâne în California alături de cei doi copii, Archie și Lilibet.

FOTO. Trăsura cu care Regele Charles va merge la încoronare are aer condiționat, geamuri electrice și suspensii moderne
FOTO. Trăsura cu care Regele Charles va merge la încoronare are aer condiționat, geamuri electrice și suspensii moderne

Regele și regina consort ai Marii Britanii se vor deplasa la ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey într-o trăsură mai confortabilă, relativ modernă, trasă de cai.  

Recomandări
Momente de groază pentru 229 de pasageri, la bordul Singapore Airlines. Cum a fost posibil ca un om să moară în turbulențe
Momente de groază pentru 229 de pasageri, la bordul Singapore Airlines. Cum a fost posibil ca un om să moară în turbulențe

229 de oameni au trăit momente de groază în avionul cu care zburau către Singapore când acesta a fost lovit de turbulențe severe.  

”Va fi un război în societate, între patroni şi salariaţi”. Avertismentul dur al președintelui Consiliului Fiscal
”Va fi un război în societate, între patroni şi salariaţi”. Avertismentul dur al președintelui Consiliului Fiscal

Eforturile pentru reducerea deficitului bugetar vor duce la ”un război distribuţional în societate, cine să contribuie, cu cât? Între patroni şi salariaţi”, a declarat marți Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Xonia vrea să dea în judecată Poliția Română, după ce testele au arătat că nu consumase cocaină, așa cum indica drugtestul
Xonia vrea să dea în judecată Poliția Română, după ce testele au arătat că nu consumase cocaină, așa cum indica drugtestul

Cântăreața Xonia, oprită de polițiști în trafic anul trecut, nu era drogată, așa cum arăta testul inițial. Aceasta este concluzia legiștilor, care au contrazis astfel drugtestul agenților de la Rutieră, care indicase un posibil consum de cocaină.