Povestea "Regelui Ciolanului" din România. Rețeta lui are un ingredient secret. VIDEO

regele ciolanului romania
Facebook/Mihaly Kovacs

Mihaly Kovacs din Sfântu Gheorghe este cunoscut drept "Regele Ciolanului" în România, numele fiindu-i acordat chiar de clienții extaziați de produsul lui.

Maestrul bucătar povestește că şi-a înregistrat marca "Regele Ciolanului", după ce clienţi din toată ţara l-au lăudat pentru felul în care realizează acest preparat.

"Numele Regele Ciolanului a pornit de la clienţi, pentru că am făcut un produs bun şi atunci au zis clienţii că numai regele a mâncat ceva atât de bun, cum este ciolanul nostru. Asta a fost în 1993. Atunci nu am avut marca înregistrată, în 2007 am înregistrat marca. De exemplu, când am venit prima dată la Braşov la Festivalul berii şi am făcut o realizare frumoasă şi am vândut mult ciolan, lumea a zis că omul acesta chiar merită numele de Regele Ciolanului şi pe urmă am spus, stai aşa, dacă merit atunci trebuie să ţin brandul şi să îl apăr ca să nu mai facă altcineva", a declarat duminică, pentru Agerpres, Mihaly Kovacs.

A vrut un ciolan mai bun ca al nemților

Mihaly Kovacs s-a ambiţionat să prepare în România un ciolan mai bun decât cel făcut de germani la renumitul festival al berii Oktoberfest. El a experimentat timp de câţiva ani tot felul de reţete proprii, până a ajuns la un ciolan care să fie preparat de gurmanzi.

Citește și
aeroport Sibiu
Restaurantele şi terasele din Sibiu, închise pentru summitul UE. Aeroportul e prea mic
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Am fost în Germania, la Oktoberfest, şi am mâncat acolo ciolan. Atât de tare mi-a plăcut şi am zis hai să încercăm, că doar în domeniul cărnii lucrez, hai să facem ciolanul respectiv. Cam doi ani şi jumătate am încercat. Am făcut în 2001, am făcut primul Festival al ciolanului la Sfântu Gheorghe, a fost o realizare mare. A plăcut şi după aceea am făcut unul după altul Festivalul ciolanului în Sfântu Gheorghe", spune Mihaly Kovacs.

Întrebat de ce nu a luat pur şi simplu reţeta ciolanului de cei care îl fac la Oktoberfest, Mihaly Kovacs a spus că nemţii nu divulgă reţeta nimănui.

După ce a fost prezent la Oktoberfest, la Braşov, Mihaly Kovacs a mers cu organizatorii români ai festivalului berii la Oktoberfest, în Germania. Românii care organizează Festivalul berii la Braşov au comparat ciolanul lui Kovacs de la Sfântu Gheorghe cu cel de la Munchen şi au concluzionat că cel din România este mai fraged.

"Acum doi ani am fost cu cine organizează festivalul berii în Braşov în Germania, la Munchen, să vedem cum este Oktoberfest-ul în Germania. După ce am mâncat ciolan de la nemţi, de acolo, au comparat cu ciolanul meu, ce fac eu aici în România, Regele Ciolanului. Oamenii respectivi, care au fost organizatorii, au zis că eu sunt pe primul loc cu ciolanul, i-am bătut pe nemţi, că al lor este uscat, nu are frăgezimea cum facem noi. Ei pun ciolanul la grill şi prăjesc. Nici condimente nu pun", explică Mihaly Kovacs.

Ciolanul are un ingredient secret

Ciolanul realizat la Sfântu Gheorghe de familia Kovacs are o reţetă cu un ingredient secret şi un proces de gătire ce presupune, în plus faţă de cum îl prepară germanii, punerea în baiţ şi un amestec de condimente.

"Secretul ca să fie ciolanul aşa crocant şi cum facem la grill, primul lucru - trebuie să îl bagi în baiţ. Asta înseamnă să bagi în saramură uscată şi ţii acolo şapte zile cel puţin, după care scoţi afară şi pui la un cazan de fierbere, unde fierbe ciolanul până la 70 de grade. Şi când s-a fiert la 70 de grade, pe urmă îl răcim şi îl ducem la festivaluri. Tragem pe proţap la foc grill, aşa iese carnea moale, fragedă, ca păstrăvul. Parcă nici nu este carne de porc, aşa proaspătă şi fragedă este. Deci noi punem prima dată în baiţ, prăjim după aia, apoi scoatem de pe os şi tăiem julien. Am un condiment secret şi pun frumos condimentul pe el, când omul bagă în gură simte că e ceva bun. Condimentul are magnet, atrage clientul imediat", explică Mihaly Kovacs.

Potrivit lui Kovacs, ciolanul făcut de el nu conţine nimic dăunător sănătăţii şi este preparat cu zahăr pudră şi sare dură, piper, busuioc, pătrunjel verde uscat, pe care îl macină, şi încă un ingredient secret pe care nu poate să îl divulge.

"Regele Ciolanului" spune că la un festival vinde mai multe tone de ciolan, preparat după reţeta proprie. Recomandarea lui Kovacs este ca acest produs să fie servit cu fasole sau cu cartofi cu mărar şi usturoi.

Mihaly Kovacs a făcut demonstraţii culinare şi a preparat ciolan de vineri până duminică, la Sibiu, la "Gusturile iernii", eveniment din cadrul programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Sushi și praline cu slănină aromată, la un târg din Brașov. Reacția turiștilor
Sushi și praline cu slănină aromată, la un târg din Brașov. Reacția turiștilor

Dacă anotimpul rece e pe sfârşite, asta nu înseamnă că nu ne putem bucura încă de gusturile iernii. În acest weekend, slănină a fost vedeta târgurilor cu produse tradiţionale româneşti din Sibiu şi Braşov.

Restaurantele şi terasele din Sibiu, închise pentru summitul UE. Aeroportul e prea mic
Restaurantele şi terasele din Sibiu, închise pentru summitul UE. Aeroportul e prea mic

Mai sunt 10 săptămâni până când Sibiul va găzdui summit-ul Uniunii Europene, eveniment la care vor participa 27 de şefi de stat şi de guvern, dar şi mii de invitaţi. Aşadar, tot oraşul este în şantier.

Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019: seară dedicată creșterii oilor
Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019: seară dedicată creșterii oilor

Cea de-a treia seară din deschiderea programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 a fost dedicată celei mai vechi și prolifice activități din Mărginimea Sibiului, și anume creșterea oilor.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.