O tonă de miez de nucă se vinde de aproape 6 ori mai scump în România, comparativ cu alte țări europene

×
Codul embed a fost copiat

Dacă în alți ani zeci de mii de tone de nuci plecau la export, acum agricultorii spun că piața românească oferă prețuri mai bune decât cea din Europa sau din Statele Unite.

La noi, o tonă de miez de nucă se vinde de aproape 6 ori mai scump comparativ cu alte țări europene. În plus, sunt tot mai căutate și la noi preparate precum batoanele cu nuci și uleiul de nucă.

Încurajată și de faptul că poate lua fonduri europene, Narcisa Galeș a investit la Suceava șase milioane de euro într-o fabrică tehnologizată de prelucrare a miezului de nucă. Plantația de nuci pe care o administrează de aproape 15 ani produce peste 30 de tone de nucă în fiecare toamnă.

Narcisa Maria Galeș, proprietar fabrică prelucrare a miezului de nucă: „Avem patiserii locale și din țară unde trimitem miez de nuca, în țară mai mult”.

Zeci de tone de nucă sunt prelucrate și într-o fabrică din Bihor. De aici, pleacă spre magazinele de la noi din țară miez caramelizat cu piper, sărat sau cu chili, batoane energizante, dar și diferite sortimente de pâine cu nuci.

Citește și
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Cornel Sabău, administratorul unei fabrici de prelucrare a nucilor: „Avem miez de nucă în premieră europeană: miez de nucă prăjit în ulei de cocos, sărat, care este o delicatesă și suntem singurii din Europa care producem așa ceva...”

Prețul pentru un baton cu nuci caramelizate variază între 5 și 8 lei. Cele cu arome precum wasabi sau chili se vând cel mai bine. Iar uleiul de nucă, folosit frecvent în salate, costă 39 de lei, sticla de 250 de ml.

Nucile românești sunt cele mai bogate în antioxidanți din întreaga lume. Pe lângă savoarea și textura minunată, consumul de nuci este o alegere foarte bună din punct de vedere nutrițional la orice masă.

Specialiștii spun că plantația de nuci este uşor de întreţinut, dar este nevoie de răbdare, pentru că profitul apare după 5-6 ani.

Confirmă și proprietara unei livezi care se întinde pe 5 hectare și jumătate, la marginea localității Techirghiol.

La Săhăteni, în județul Buzău, sunt plantate, pe o suprafață de 60 de hectare soiuri de nuci aduse tot din Franța.

Loredana Stelian, proprietar plantație de nuci: „Până acum trei ani am reușit să exportăm în mare parte producția, nucă în coajă și miez de nucă și ele au ajuns pe mesele din Slovacia, Georgia, Franța”.

Anul acesta este, însă, mai avantajos să vândă în țară. De pe un singur hectar rezultă și șapte tone de nuci în coajă, iar dacă soiul este franțuzesc, 10 tone.

George Lămureanu, specialist pomicultură: „Este profitabil în primul rând pentru că dacă avem o tonă de miez de nucă la hectar și se vinde undeva la 40 de lei, avem 40 de mii de lei. Aproximativ 10 mii de euro pe tona de nuc”.

În toată țara, sunt 50 de mii de hectare cu nuci. Cele mai multe livezi sunt concentrate în zonele de câmpie.

Reporteri: Cătălin Covrig, Oana Ursanu, Ina Popescu

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
O femeie a fost filmată în timp ce dormea în compartimentul destinat bagajelor din avion. Videoclipul a devenit viral
O femeie a fost filmată în timp ce dormea în compartimentul destinat bagajelor din avion. Videoclipul a devenit viral

O femeie aflată la bordul unui avion al companiei Southwest Airlines a uimit internetul după ce a fost filmată dormind în compartimentul destinat bagajelor. Videoclipul postat pe TikTok a strâns 5,4 milioane de vizualizări.

Ce ar provoca obezitatea infantilă. Cercetătorii au descoperit ceva neașteptat în creierul lor
Ce ar provoca obezitatea infantilă. Cercetătorii au descoperit ceva neașteptat în creierul lor

Cercetătorii americani de la Spitalul de Copii din Philadelphia (CHOP) au identificat o variantă genetică puternic asociată cu cauza obezităţii la copii.

Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească
Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească

Administratorul unui restaurant din Viena, Austria, a decis să introducă o regulă conform căreia clienții care nu mănâncă tot din farfurie vor fi taxați. Aceasta regulă a fost adoptată și de un bar din Elveția.

Recomandări
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul Foișor din București, unde medicii i-au îndepărtat proteza de la genunchi de la care au pornit toate problemele îndrăgitului actor.  

Doctorul de la Polizu care a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă și într-un sac legat, după naștere, e deranjat de acuzații
Doctorul de la Polizu care a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă și într-un sac legat, după naștere, e deranjat de acuzații

Doctorul Florian Robe, de la Spitalul Polizu, acuzat că a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă de oțel, iar apoi într-un sac legat la gură, cere ridicarea sechestrului și consideră că anumite probe din dosar au fost interpretate în defavoarea sa.  

Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale
Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi seara că nicidecum nu se poate vorbi despre o infectare a actorului Florin Piersic în cursul procedurilor medicale.