O tonă de miez de nucă se vinde de aproape 6 ori mai scump în România, comparativ cu alte țări europene
Dacă în alți ani zeci de mii de tone de nuci plecau la export, acum agricultorii spun că piața românească oferă prețuri mai bune decât cea din Europa sau din Statele Unite.
La noi, o tonă de miez de nucă se vinde de aproape 6 ori mai scump comparativ cu alte țări europene. În plus, sunt tot mai căutate și la noi preparate precum batoanele cu nuci și uleiul de nucă.
Încurajată și de faptul că poate lua fonduri europene, Narcisa Galeș a investit la Suceava șase milioane de euro într-o fabrică tehnologizată de prelucrare a miezului de nucă. Plantația de nuci pe care o administrează de aproape 15 ani produce peste 30 de tone de nucă în fiecare toamnă.
Alegeri 2024
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
Narcisa Maria Galeș, proprietar fabrică prelucrare a miezului de nucă: „Avem patiserii locale și din țară unde trimitem miez de nuca, în țară mai mult”.
Zeci de tone de nucă sunt prelucrate și într-o fabrică din Bihor. De aici, pleacă spre magazinele de la noi din țară miez caramelizat cu piper, sărat sau cu chili, batoane energizante, dar și diferite sortimente de pâine cu nuci.
Cornel Sabău, administratorul unei fabrici de prelucrare a nucilor: „Avem miez de nucă în premieră europeană: miez de nucă prăjit în ulei de cocos, sărat, care este o delicatesă și suntem singurii din Europa care producem așa ceva...”
Prețul pentru un baton cu nuci caramelizate variază între 5 și 8 lei. Cele cu arome precum wasabi sau chili se vând cel mai bine. Iar uleiul de nucă, folosit frecvent în salate, costă 39 de lei, sticla de 250 de ml.
Nucile românești sunt cele mai bogate în antioxidanți din întreaga lume. Pe lângă savoarea și textura minunată, consumul de nuci este o alegere foarte bună din punct de vedere nutrițional la orice masă.
Specialiștii spun că plantația de nuci este uşor de întreţinut, dar este nevoie de răbdare, pentru că profitul apare după 5-6 ani.
Confirmă și proprietara unei livezi care se întinde pe 5 hectare și jumătate, la marginea localității Techirghiol.
La Săhăteni, în județul Buzău, sunt plantate, pe o suprafață de 60 de hectare soiuri de nuci aduse tot din Franța.
Loredana Stelian, proprietar plantație de nuci: „Până acum trei ani am reușit să exportăm în mare parte producția, nucă în coajă și miez de nucă și ele au ajuns pe mesele din Slovacia, Georgia, Franța”.
Anul acesta este, însă, mai avantajos să vândă în țară. De pe un singur hectar rezultă și șapte tone de nuci în coajă, iar dacă soiul este franțuzesc, 10 tone.
George Lămureanu, specialist pomicultură: „Este profitabil în primul rând pentru că dacă avem o tonă de miez de nucă la hectar și se vinde undeva la 40 de lei, avem 40 de mii de lei. Aproximativ 10 mii de euro pe tona de nuc”.
În toată țara, sunt 50 de mii de hectare cu nuci. Cele mai multe livezi sunt concentrate în zonele de câmpie.
Reporteri: Cătălin Covrig, Oana Ursanu, Ina Popescu