Mărturii inedite despre viața lui Arsenie Boca. Nepoata sa a făcut o serie de dezvăluiri: Acțiunile lui erau ieșite din comun

Ultima actualizare: 27-09-2021 18:59

Mărturii inedite despre viața părintelui Arsenie Boca, supranumit Sfântul Ardealului, sunt dezvăluite de nepoata lui, probabil ultima rudă în viață a călugărului-duhovnic.

Femeia, acum în vârstă de 90 de ani, și-l amintește încă din copilărie. Trăiește într-un centru pentru bătrâni din Bihor și le povestește tuturor despre personalitatea ieșită din comun a părintelui și despre faptele pe care ea, dar și alți credincioși, le consideră minuni.

Zoe Dăian este de câțiva ani într-un centru de bătrâni din Bihor. Bunica ei paternă și tatăl lui Arsenie Boca au fost frați. Povestește că a observat harul unchiului sau când ea era la facultate.

Îmi scria scrisoare: eșți răcită, tușești, nu umbli cu capul acoperit, nu-ti pui fular la gât și acuma ești răcită. Și mă dojenea. Și eu credeam că cineva mă urmărește, de știe starea în care mă aflam. Știa tot ce se întâmpla cu mine, dar era sub pază”, a povestit Zoe Dăian.

A urmat apoi un moment despre care se vorbește și în ziua de astăzi. Când mama călugărului a murit, se spune că Arsenie Boca a fost văzut la înmormântare, deși era întemnițat.

Zic: dar tu ai fost la înmormântarea mătușii Cristina? Zice, da, am fost. Securitatea a dat telefon la mănăstire, să vadă ce-i acolo, a fost, n-a fost?”, a mai spus această.

Reporter: Erau adevărate, aceste minuni sau erau doar niște mituri?

Zoe Dăian: Erau adevărate. Erau adevărate, pentru că toate acțiunile lui erau ieșite din comun.

Ultima nepoata în viață a călugărului spune că simte permanent că este ocrotită de el.

Am suferit după un COVID groaznic, care a lăsat urme. M-am rugat lui și mi-a venit o liniște. Parcă-mi spunea: fii liniștită, că eu sunt lângă tine”, a mai povestit nepoata lui Arsenie Boca.

Am fost de două ori la mormântul lui Arsenie Boca și am realizat că m-a ajutat în foarte multe situații”, a explicat o locatară a centrului de bătrâni.

Multe zile, în trapeza mănăstirii, ne povestea multe lucruri pe care doamna le-a trăit. În tot ceea ce s-a scris și se spune despre părintele Arsenie, eu, personal, cred că sunt adevărate. Ceea ce este cu neputință la oameni este cu putință pentru Dumnezeu și totul este cu putință pentru cel ce crede”, a declarat arhimandritul Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc.

Părintele Arsenie Boca este considerat unul dintre cei mai mari predicatori și duhovnici pe care i-a avut România.

S-a călugărit în 1939, a fost preot şi stareţ.

Există deja o propunere de canonizare, iar Biserica Ortodoxă analizează cazul sau, dar și al altor asceți sau martiri considerați sfinți ai închisorilor. La sfârșitul lui noiembrie, când este pomenită săvârșirea din viață pamanteasca a celui supranumit Sfântul Ardealului, mii de credincioși vin în pelerinaj la mormântul sau, de la Mănăstirea Prislop.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO