Măcriș - beneficii și contraindicații. Cum să folosești această plantă în rețete delicioase

măcriș
Shutterstock

Măcrișul este o plantă cu multiple beneficii pentru sănătate, folosită adesea în rețete delicioase cu un conținut caloric scăzut. Cunoașterea avantajelor consumului de măcriș, precum și contraindicațiile sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos.

Măcrișul este o plantă perenă rezistentă din aceeași familie cu hrișca (Polygonaceae), răspândită pe scară largă în regiunile temperate și cultivată pentru frunzele sale comestibile.

Frunzele de măcriș au, de obicei, un gust puternic și acrișor, datorită conținutului de acid oxalic. Frunzele mature sunt folosite ca legumă, ca ingredient aromatizant în omlete și sosuri și constituie baza ciorbei de măcriș. Frunzele tinere sunt utilizate în salate cu legume (chiar și fructe) de primăvară și ca decor sau condiment pentru diverse preparate.

Ce este măcrișul și ce gust are

Măcrișul este o plantă cu frunze verzi, folosită atât ca plantă aromatică, dar și ca legumă, având un gust distinct acrișor, asemănător lămâii. Face parte din familia Polygonaceae, aceeași familie botanică din care fac parte hrișca și rubarba.

Există mai multe varietăți de măcriș consumate de oameni și care pot fi găsite la piețe.

Citește și
piata
Ofertă de Paște pe ultima sută: Reduceri semnificative la verdețuri, legume și carne

Măcrișul mărunt

Măcrișul mărunt (Rumex acetosella) este o specie invazivă originară din Europa, care s-a răspândit în întreaga Americă de Nord. Deși are un aspect plăcut, este o buruiană problematică ce poate fi găsită pe peluze, în grădini, pajiști și versanți ierboși. Planta se răspândește prin rizomi și are frunze subțiri, triunghiulare, cu un gust acrișor, precum și flori mici, galbene sau roșiatice, conform Britannica.

Măcrișul franțuzesc

Măcrișul franțuzesc (Rumex scutatus) este o altă varietate apreciată, cunoscută pentru frunzele sale delicate și utilizările sale culinare. Aceasta este o plantă des întâlnită în bucătăria franceză, fiind folosită în supe, sosuri și diverse preparate pentru aroma sa ușor acrișoară.

Alte specii comune sunt măcrișul de grădină (Rumex acetosa) și măcrișul cu nervuri roșii (Rumex sanguineus), toate fiind plante perene rezistente, răspândite în întreaga Europă și Asia. Măcrișul de grădină, la fel ca măcrișul mărunt, s-a naturalizat în America de Nord.

Măcrișul are un gust remarcabil de intens și acrișor. Mulți oameni îl compară cu lămâia, probabil datorită acidității sale pronunțate. Poate fi dificil de integrat în preparate, deoarece aroma sa citrică se împletește cu un gust puternic, ierbos.

Valori nutriționale

Frunzele acestei ierburi sunt pline de nutrienți sănătoși. Doar 130 de grame de măcriș conțin:

• Calorii: 29

• Carbohidrați total: 4,3 g

• Fibre: 3,9 g

• Zahăr: 0 g

• Grăsimi totale: 0,9 g

• Grăsimi saturate: 0 g

• Grăsimi polinesaturate: 0 g

• Grăsimi mononesaturate: 0 g

• Grăsimi trans: 0 g

• Proteine: 2,7 g

• Colesterol: 0 mg

• Sodiu: 0 mg (0% DV*)

• Vitamina C: 63,8 g (71% DV)

• Magneziu: 137 mg (33% DV)

• Vitamina A: 266 mcg (30% DV)

• Mangan: 0,5 mg (20% DV)

• Cupru: 0,2 mg (19% DV)

• Fier: 3,2 mg (18% DV)

• Potasiu: 519 mg (11% DV)

• Vitamina B6: 0,2 mg (10% DV)

• Riboflavină: 0,1 mg (10% DV)

• Fosfor: 84 mg (7% DV)

• Calciu: 59 mg (5% DV)

măcriș

Ce beneficii pentru sănătate are măcrișul

Reduce mucusul
 - Măcrișul are un efect de uscare asupra corpului, ceea ce face ca consumul său să fie o metodă naturală excelentă pentru reducerea producției de mucus. Motivul pentru care este atât de eficient în reducerea mucusului este faptul că conține taninuri, compuși polifenolici astringenți care se regăsesc în unele plante. Dacă ai o problemă ce presupune o producție excesivă de mucus, cum ar fi răceala comună, măcrișul poate ajuta la reducerea acestuia și te poate face să te simți mai bine mult mai repede.

Contribuie la întărirea sistemului imunitar
- Conținutul ridicat de vitamina A și vitamina C al măcrișului îl face excelent pentru sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că poate aduce beneficii în lupta împotriva cancerului, printre alte afecțiuni legate de imunitate. Măcrișul mărunt este cunoscut de mai bine de o sută de ani ca o plantă anticancerigenă și se crede că este „planta principală care omoară cancerul” în ceaiul Essiac, conform draxe.

Îmbunătățește infecțiile sinusale
- Măcrișul este adesea folosit pentru a ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate cu sinuzita, cunoscută mai frecvent ca infecție sinusală. Fiind o plantă cu un conținut ridicat de antioxidanți, în special vitamina C, este excelentă pentru reducerea umflăturilor și oferirea de alinare a durerii, ambele esențiale atunci când vine vorba de infecțiile sinusale.

Calmează aftele bucale
- Frunzele proaspete de măcriș pot fi folosite ca remediu natural pentru calmarea aftelor bucale. Pur și simplu ia o frunză proaspătă și ține-o pe afta bucală timp de aproximativ un minut. Poți repeta acest lucru de câte ori este necesar. Este o metodă rapidă, ușoară și naturală de a ameliora aftele.

Echilibrează tensiunea arterială
- Conținutul semnificativ de potasiu al măcrișului este deosebit de important pentru sănătatea umană. Potasiul este un mineral esențial pe care trebuie să-l consumăm zilnic. Nu doar că este un vasodilatator, dar este, de asemenea, esențial pentru menținerea echilibrului fluidelor în întregul corp.
Prin consumul de alimente bogate în potasiu poți reduce stresul asupra inimii și întregului sistem cardiovascular, relaxând arterele și vasele de sânge. Acest lucru duce la o tensiune arterială mai mică, ceea ce scade șansele de complicații periculoase de sănătate, cum ar fi cheagurile de sânge și bolile de inimă.

Cum se consumă măcrișul și când apare în piețe

Măcrișul cultivat este o plantă de vreme rece, disponibilă în piețe începând cu mijlocul lunii martie. Odată ce vremea se încălzește, măcrișul tinde să se facă tulpinos. Așadar, îl vei găsi pe tarabe în același timp cu ștevia, loboda, leurda sau urzicile.

Măcrișul este extrem de perisabil și de obicei nu va rezista mai mult de o zi sau două în frigider. Împachetează-l în prosoape de hârtie umede și pune-l într-o pungă cu fermoar deschisă, în sertarul de legume din frigider, pentru a-i prelungi puțin viața în frigider.

Pentru a elimina gustul mai înțepător al măcrișului (dacă este necesar), blanșează-l mai întâi. Punei o oală mare de apă ușor sărată la fierbere. Adaugă frunzele și fierbe-le timp de un minut. Apoi, pune-le într-un bol cu apă cu gheață pentru a opri procesul de gătire.


Din păcate, măcrișul devine de un verde-maroniu destul de palid când este gătit. Multe rețete contracarează acest lucru prin adăugarea de spanac în rețetă pentru a-i reda culoarea.


Se poate consuma crud în cantități mici, deoarece prea mult măcriș crud poate provoca disconfort din cauza acidului oxalic. Adaugă o mână de frunze de măcriș într-o salată proaspătă de primăvară sau amestecă-l cu varză pentru un fel de coleslaw.

De asemenea, poți folosi frunzele crude așa cum ai folosi orice alte frunze de salată. Gătitul reduce conținutul de acid oxalic din măcriș, iar frunzele devin moi și bogate și delicioase, asemenea unui spanac foarte bun. Evidențiază gustul său de lămâie combinându-l cu pește sau fructe de mare.

Dar probabil cea mai comună metodă de a găti măcrișul este în supă. Borșul verde (cunoscut și ca supă de măcriș) este o delicatesă primăvăratică din Europa de Est, de obicei garnisită cu smântână, ou fiert tare și/sau crutoane. Versiunile franțuzești ale acestei supe includ cantități generoase de smântână și unt, ambele având rolul de a tempera gustul său distinctiv.

Supele de măcriș pot fi servite calde sau reci. Măcrișul este utilizat și în bucătăria vietnameză (probabil introdus de francezi); numit Rau Chua, este folosit în platouri de ierburi (acompanimente pentru multe preparate vietnameze, cum ar fi supele sau rulourile de primăvară). De asemenea, în bucătăria indiană se folosește măcrișul.

Articol recomandat de sport.ro
Concluzia trasă de englezi după ce au aflat că jucătorul lui FCSB este pe lista lui Leeds: ”Ar fi bine să găsească pe altcineva!”
Concluzia trasă de englezi după ce au aflat că jucătorul lui FCSB este pe lista lui Leeds: ”Ar fi bine să găsească pe altcineva!”
Citește și...
Cu ce au înlocuit carnea românii care au exagerat cu mâncarea grasă în perioada Crăciunului. „Lumea s-a săturat”
Cu ce au înlocuit carnea românii care au exagerat cu mâncarea grasă în perioada Crăciunului. „Lumea s-a săturat”

Cei care au exagerat cu mâncarea grasă în perioada Crăciunului se pot "drege" cu verdețuri proaspete chiar și din producția proprie.

Ofertă de Paște pe ultima sută: Reduceri semnificative la verdețuri, legume și carne
Ofertă de Paște pe ultima sută: Reduceri semnificative la verdețuri, legume și carne

Ultimul tur de forță printre tarabe și galantare a fost cu folos pentru cei care au găsit energie, timp și bani să facă și astăzi cumpărături pentru masa de Paște.

Cât au ajuns să coste cumpărăturile de bază pentru Paștele Catolic. Produsele s-au scumpit față de anul trecut
Cât au ajuns să coste cumpărăturile de bază pentru Paștele Catolic. Produsele s-au scumpit față de anul trecut

Se apropie Paștele Catolic, iar sărbătoarea vine și cu o cheltuială serioasă. De la carnea de miel și până la ouă, brânza pentru pască, ori verdețuri, toate costă mai mult față de anul trecut.

Primăvară în piețele din România. Oamenii pot cumpăra salată, ridichi și ceapă verde la prețuri mici. „E bine că se găsește”
Primăvară în piețele din România. Oamenii pot cumpăra salată, ridichi și ceapă verde la prețuri mici. „E bine că se găsește”

Deși ne apropiem de Crăciun, în piețe pare că este primăvară. Tarabele sunt pline de verdețuri care se găsesc acum la prețuri mai bune decât în primăvară.

Recomandări
România vrea să-și mărească armata până la 100.000 de militari. Ar mai fi, însă, nevoie de cel puțin 35.000 de recruți
România vrea să-și mărească armata până la 100.000 de militari. Ar mai fi, însă, nevoie de cel puțin 35.000 de recruți

Cu amenințarea unui război de trei ani aproape de graniță, România vrea să-și mărească armata până la 100.000 de militari - inclusiv rezerviști voluntari și personal civil.  

Alegeri prezidențiale. Unii candidați promit vouchere pentru meditații, iar alții cer ca românii să poarte arme de foc
Alegeri prezidențiale. Unii candidați promit vouchere pentru meditații, iar alții cer ca românii să poarte arme de foc

În mai puțin, de două săptămâni românii sunt așteptați la urne, să-și aleagă noul președinte. 7 candidați susținuți de partide sau alianțe politice și 4 independenți au intrat în luptă. Rând pe rând, își prezintă programele prezidențiale.

Ucraina are un mesaj pentru emisarul lui Trump: Nu vom accepta un conflict îngheţat deghizat în pace
Ucraina are un mesaj pentru emisarul lui Trump: Nu vom accepta un conflict îngheţat deghizat în pace

Delegaţia ucraineană la convorbirile de miercuri de la Londra privind o posibilă încetare a focului în Ucraina i-a transmis emisarului lui Trump, Keith Kellogg, că Kievul nu va renunţa la integritatea sa teritorială în cadrul negocierilor, relatează EFE.