Primăvară în piețele din România. Oamenii pot cumpăra salată, ridichi și ceapă verde la prețuri mici. „E bine că se găsește”
Deși ne apropiem de Crăciun, în piețe pare că este primăvară. Tarabele sunt pline de verdețuri care se găsesc acum la prețuri mai bune decât în primăvară.
A ajutat vremea caldă, spun fermierii care speră să aibă recoltă și peste iarnă.
Reprezentantul unui supermarket online spune că una din trei comenzi conține verdețuri. Sunt căutate în special ridichile, salata și ceapa verde.
Tot același comerciant îmi spunea că este o surpriză anul acesta, pentru că pentru prima dată a pus la vânzare căpșuni românești în luna noiembrie.
Toate aceste verdețuri, dar și fructe cumva neobișnuite pentru această perioadă a anului, pot fi cumpărate și din piețe.
Pe tarabele din piețe și-au dat întâlnire primăvara cu toamna. Ridichile, salata și ceapa verde stau lângă morcovi, vinete și ardei. Un lucru total neobișnuit pentru luna noiembrie, însă clienții sunt bucuroși pentru că au legume proaspete o perioadă mai lungă de timp.
Client: „E foarte bine. Nu mai trebuie să punem la frigider, la congelator. Și acum am scăpat. E bine că se găsește”.
Client: „Cam până în octombrie, că ne prindea zăpada. Acum, cât e vremea bună venim aici”.
Legătura de ceapă verde, dar și ridichile costă doi lei, iar spanacul 10 lei. Prețurile sunt mai mici chiar și cu un leu față de cum erau în primăvară. Și asta pentru că vremea neobișnuit de caldă a ajutat verdețurile să iasă mai repede și în cantități mari.
Comerciant: „A ajutat vremea caldă, dar și munca a fost mai greoaie, un pic așa. Ne-a ajutat. Nu facem căldură la ele, le-am lăsat să se facă așa în voia lor. Am sperat să vindem în locul roșiilor ridichile și salata”.
Mulți fermieri au mizat pe acest lucru.
Salata a fost plantată acum o lună și în mod normal ar fi trebuie să ajungă la maturitate abia după 15 decembrie. Vremea caldă a ajutat-o însă să crească mai rapid. Suntem la jumătatea lunii noiembrie și în câteva zile vă ajunge direct în magazine.
Cristi Dumitrescu, agricultor: „Zici că e 1 aprilie, nu zici că e 15 noiembrie. Dumnezeu și natura ne-au ajutat în toamna asta. După 15 decembrie începeam recoltatul și mă duceam cu ea până după Revelion. Dar dacă s-a făcut mai devreme, asta e. Într-o săptămână, două o recoltăm și plantăm alta după ea. Dacă va fi timp bun în decembrie, sunt șanse să mai facem o cultură, să mai câștigăm o cultură”.
Fermierii spun că vom găsi să cumpărăm în această toamnă, dar și peste iarnă, dacă vremea se menține caldă, verdețuri proaspete.
Vlad Gheorghe, președintele unei asociații de legumicultori: „Acum o să șchioapete mărarul, el e mai pretențios la frig. Pătrunjelul va rămâne. Leușteanul va dispărea, e un pic termofil el. Ea oferă undeva, verdeața, undeva la 20 de tone de masă verde la hectar. Dar consumatorul în România preferă legătura la un leu, sau două la ofertă”.
Cei care vor să cultive legume au nevoie de sisteme de irigații pentru că deși este cald, lipsesc ploile.