Cu ce au înlocuit carnea românii care au exagerat cu mâncarea grasă în perioada Crăciunului. „Lumea s-a săturat”
Cei care au exagerat cu mâncarea grasă în perioada Crăciunului se pot "drege" cu verdețuri proaspete chiar și din producția proprie.
Legumicultorii au găsit soluții să cultive salată, ceapă verde sau spanac și în toiul iernii.
Florica Pașcalău are trei solarii, într-o localitate la 10 km de Oradea. Ca să aibă salată verde proaspătă de sărbători, a început producția din toamnă. Iar ca să protejeze plantele de frigul iernii, a pus folie dublă la solar.
Florica Pașcalău - legumicultor: La mijlocul lui septembrie punem în alveolă, după trei săptămâni vine plantatul. Și, după aia, în afară de apă, nu-i mai dăm nimic.
Reporter: Nu-i prea rece pentru plante?
Florica Pașcalău: Nu, pentru că solarul meu îi dublu. Îi o investiție în plus și protejează cu încă 5 grade în plus.
Salata o livrează pe bază de comenzi, iar acum, de sărbători, marfa e considerată o trufanda.
Florica Pașcalău - legumicultor: „De trei zile am început deja să livrez. Lumea s-a săturat de carne ș-acuma merge pe salate”.
Prețurile sunt sub cele din piață, dacă iei verdețurile direct de la producător: o legătură de ceapă costa doi lei, o salată 2 lei 50 și spanacul 10 lei kilogramul.
La piață, o salată poate ajunge la 4-5 lei, iar spanacul la 15-20 de lei kg. Ceapă verde nu se prea găsește la tarabe.
Nutriționiștii spun că verdețurile sunt foarte potrivite pentru garnitura de lângă fripturi.
Lioara Ciugudean - nutriționist: „Vorbim de un aport destul de ridicat de fibre, de minerale și de vitamine. Vorbim de un aport de vitamina C, de minerale precum potasiu, fier. De asemenea, ne ajută pentru tot ce înseamnă protecția aparatului cardiovascular. O porție de salată înseamnă două căni”.
Legumicultorii spun că vor să aibă verdețuri proaspete toată iarna, chiar dacă vor fi nevoiți să încălzească solariile.