Cât au ajuns să coste cumpărăturile de bază pentru Paștele Catolic. Produsele s-au scumpit față de anul trecut
Se apropie Paștele Catolic, iar sărbătoarea vine și cu o cheltuială serioasă. De la carnea de miel și până la ouă, brânza pentru pască, ori verdețuri, toate costă mai mult față de anul trecut.
Oamenii cumpără mai puține produse ori porții mai mici, conștienți că de sărbători risipim cea mai multă mâncare.
Aprovizionarea pentru masa de Paște atârnă greu în bugetul familiei. Carnea de miel, brânzeturile, verdețurile, băutura sau prăjiturile, toate s-au scumpit în medie cu 30% spun clienții.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bărbat: „Prețurile sunt destul de crescute, carnea de miel 55 de lei kilogramul. Un miel bunicel e 550, restul zarzavaturi și tot ce trebuie pentru masa de Paște se ridică la 1.000 de lei”.
Reporter: Ați alocat un buget pentru cumpărăturile de acum de Sărbătorile Pascale?
Femeie: „De Sărbătorile Pascale să zicem cam 300, cam în jur de 500 de euro”.
Reporter: Ce ați luat de banii ăștia?
Femeie: „Am luat carne, acum cozonaci, pâine, ouă să vopsim acasă. Așa e frumos, brânză, miel am cumpărat, un sfert de miel. Sunt destul de scumpe, dar ce să facem asta e viața, trebuie cumpărate”.
Reporterul Știrilor PRO TV a făcut un test și a plătit 96 de lei pe ouă, vopsea pentru ouă, organe de miel și verdeață.
Dacă adăugăm și mielul, cozonacul, pasca, o sticlă de vin, legume pentru ciorbă și salată, cosul de cumpărături sare de 800 de lei.
Maria Acristei, cofetar: „Anul trecut vindeam cozonacul cu 90 de lei kg. Din noiembrie, am făcut o reindexare de prețuri datorită costurilor crescutela materii prime, cum ar fi costuri crescute la cacao, la ciocolată. Ciocolată cred ca a avut printre cele mai mari procente de creștere în ultima perioadă.”
În carmangerii, mulți sunt cumpătați și aleg bucăți mai mici.
Ionuț Anghel, proprietarul unei carmangerii: „În general mielul nu se mai cumpără cum se cumpăra odată, mielul întreg, se porționează acum. Majoritatea își cumpără o pulpă de spate și câteva coaste pentru ciorbiță. Față de anul trecut are o creștere cosiderabilă, cam cu 30%”.
Cei care vor să aibă la masă niște aperitive mai speciale, mai dau câteva sute de lei.
Laura Lupu, proprietara unei băcănii italiene: „De masa de Paște, atât la catolici cât și la ortodocși, facem foarte multe platouri de brânză și carne, fie că este vorba de un proscciutto toscan sau san Danielle, lângă care putem pune un parmigiano sau un pecorino sau alte brânzeturi maturate, semimaturate sau proaspete”.
Creștinii ortodocși țin post, deocamdată. Ei se vor bucura de Paște pe 5 mai, dar au început deja să vâneze oferte prin magazine.