Cuișoare - beneficii, proprietăți și contraindicații. Totul despre acest condiment

Originare din Indonezia, cuișoarele sunt muguri de flori ai arborelui de cuișoare.
Sunt un condiment popular, folosit deserturi de iarnă, în supe, tocănițe, preparate din carne, sosuri și mâncăruri pe bază de orez.
Numele provine din cuvântul latin clavus, care înseamnă „cui”, deoarece forma unui cuișor uscat seamănă cu cea a unui cui. De-a lungul anilor, oamenii au folosit cuișoarele în gătit și în medicina tradițională, însă abia recent oamenii de știință au început să studieze beneficiile lor potențiale pentru sănătate.
Cuișoare - beneficii pentru sănătate
Cuișoarele oferă o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate.
Cercetătorii studiază uleiul de cuișoare ca o metodă naturală de menținere a sănătății orale, datorită efectului său asupra plăcii dentare, gingivitei și bacteriilor din gură. Un studiu realizat de cercetători a comparat eficiența unei ape de gură pe bază de plante, care conținea cuișoare, busuioc și ulei de arbore de ceai, cu o apă de gură comercială pe bază de uleiuri esențiale.
Ambele ape de gură au fost eficiente împotriva plăcii dentare și gingivitei, ceea ce arată că pot ajuta la reducerea inflamației orale și a bacteriilor. În plus, apa de gură care conținea cuișoare a redus mai mult numărul bacteriilor dăunătoare decât apa comercială.
Un studiu realizat pe șoareci a arătat că extractul de cuișoare și nigericina, un component al acestuia, au redus rezistența la insulină în celulele musculare ale șoarecilor.
Șoarecii cu diabet care au consumat nigericină au prezentat o rezistență redusă la insulină și îmbunătățiri în toleranța la glucoză, secreția de insulină și funcția celulelor beta.
Un alt studiu pe animale a analizat efectul pudrei din muguri de cuișoare asupra markerilor de laborator la șoarecii cu diabet. Rezultatele au arătat că nivelul de zahăr din sânge a fost mai scăzut la șoarecii care au primit pudra de cuișoare, comparativ cu grupul de control.
Multe plante și condimente sunt bogate în antioxidanți, compuși care ajută la reducerea deteriorării celulelor ce ar putea duce la cancer. Potrivit Today’s Dietitian, „doar o jumătate de linguriță de cuișoare măcinate conține mai mulți antioxidanți decât o jumătate de cană de afine”.
Un studiu de laborator a constatat că extractul de cuișoare a încetinit creșterea mai multor tipuri de celule canceroase umane. De asemenea, a crescut rata de moarte celulară în celulele cancerului de colon.
Același studiu a analizat efectul extractului de cuișoare asupra creșterii tumorilor la șoareci, observând o reducere semnificativă a tumorilor la șoarecii tratați cu extract de cuișoare.
Într-un alt studiu, cercetătorii au examinat efectul diverselor preparate din extract de cuișoare asupra celulelor cancerului de sân. Uleiul esențial și extractul de cuișoare în etanol s-au dovedit toxice pentru celulele cancerului de sân.
Autorii studiului au sugerat că cuișoarele ar putea avea un rol benefic în viitoarele tratamente împotriva cancerului, deoarece pot provoca moartea celulară și încetini multiplicarea celulelor.
Știai că? Micile cuișoare se numără printre cele mai vechi condimente folosite de oameni. Există dovezi că acestea erau utilizate în China încă din 200 î.Hr.
Cercetătorii au studiat, de asemenea, efectul cuișoarelor asupra obezității. Într-un studiu realizat pe șoareci, s-a constatat că extractul de cuișoare a redus incidența obezității cauzate de o dietă bogată în grăsimi.
Șoarecii care au primit extract de cuișoare au avut o greutate corporală mai mică, mai puțină grăsime abdominală și mai puțină grăsime în ficat, comparativ cu grupul de control.
Riscuri privind consumul de cuișoare
Conform Centrului Național pentru Informații Biotehnologice, uleiul de cuișoare poate prezenta mai multe riscuri. Acesta poate provoca iritații ale pielii, ochilor și căilor respiratorii sau o reacție alergică pe piele. De asemenea, este inflamabil și poate fi fatal dacă este înghițit și ajunge în căile respiratorii.
Un caz raportat implică un copil de 15 luni care a suferit insuficiență hepatică după ce a consumat 10 ml de ulei de cuișoare. Un alt incident a implicat un copil de 2 ani care a băut 5-10 ml de ulei de cuișoare, rezultând în comă, leziuni hepatice și probleme de coagulare a sângelui, conform MedicalNewsToday.
Cuișoarele pot crește, de asemenea, riscul de sângerare sau pot intensifica răspunsul organismului la warfarină. Este important să discuți utilizarea oricărui produs pe bază de plante cu un medic, pentru a evalua potențialele efecte secundare și interacțiuni.
Cum se le folosești
Cuișoarele sunt cunoscute pentru gustul și mirosul lor puternic și pot fi achiziționate măcinate sau întregi pentru gătit.
Acestea sunt folosite în multe bucătării internaționale. Sunt folosite în unele sosuri, precum ketchup-ul sau sosul Worcestershire.
Parfumurile pot conține cuișoare pentru aromă, iar uleiul de cuișoare este vândut ca ulei esențial.
În medicina ayurvedică tradițională din India, cuișoarele sunt utilizate pentru proprietățile lor anestezice și pentru a induce o senzație de amorțeală.
Cuișoarele măcinate pot fi utilizate similar cu scorțișoara sau ghimbirul, pentru a aroma prăjituri, băuturi, terciul de ovăz, brioșe și produse de patiserie.
Ele se folosesc și în băuturile chai, o combinație de ceai, condimente și lapte populară în India și Pakistan.
În preparatele sărate, cuișoarele pot fi incluse în rețete precum tocănițe sau mâncăruri cu carne și legume gătite lent la cuptor.
În România, cuișoarele sunt folosite în special pentru a aromatizat vinul fiert, alături de scorțișoară și alte condimente. Ele sunt folosite și în plăcinta cu mereu sau dovleac, fiind o mirodenie populară mai ales în deserturile de iarnă. Poți găsi cuișoare întregi în orice supermarket sau pudră de cuișoare pe care o poți folosi ca pe scorțișoară. Aroma de cuișoare se potrivește cel mai bine cu condimente precum ghimbir, cardamom, scorțișoară, anason stelat, nucșoară și coji de citrice confiate.
Nu trebuie să îți faci griji pentru prospețimea lor, pentru că dacă le cumperi întregi, cuișoarele își păstrează aroma pentru o perioadă mai lungă decât cele măcinate. Pentru a verifica prospețimea lor, poți să le presezi ușor între degete sau cu unghia – dacă elimină ulei, sunt încă proaspete.
Dacă vrei să îți faci casa să miroasă a iarnă, ia o portocală și înfige cuișoare în ea, apoi pune-o pentru câteva secunde până la un minut în cuptorul cu microunde sau las-o pe o farfurie lângă o sursă de căldură pentru a începe să își elibereze aromele în aer.