Drojdie - ce este și cum se folosește. Beneficii pentru alimentație și sănătate

drojdie
Shutterstock

Drojdiile reprezintă aproximativ 1.500 de specii de ciuperci unicelulare, majoritatea aparținând filumului Ascomycota.

Drojdiile se găsesc peste tot în lume, în soluri și pe suprafețele plantelor, fiind deosebit de abundente în medii bogate în zaharuri, cum ar fi nectarul florilor și fructele. Există sute de varietăți de drojdii ascomicete cu importanță economică.

Tipurile utilizate în mod obișnuit pentru producerea pâinii, berii și vinului sunt tulpini selecționate de Saccharomyces cerevisiae. 

Drojdie - cum se utilizează 

Ca ciuperci, drojdiile sunt organisme eucariote. De obicei, au un diametru de aproximativ 0,075 mm și pot avea diverse forme, de la sferice la ovoidale sau filamentoase.

Majoritatea drojdiilor se reproduc asexuat prin înflorire: un mic mugur apare pe o celulă parentală, se mărește, se maturizează și se desprinde.

Citește și
Singurul producător de drojdie din România: Nu am majorat prețurile. Scumpirile la raft, acțiuni speculative
Singurul producător de drojdie din România: Nu am majorat prețurile. Scumpirile la raft, acțiuni speculative

Unele drojdii se reproduc prin diviziune, celula parentală separându-se în două celule egale. Torula este un gen de drojdii sălbatice imperfecte, care nu formează niciodată spori sexuali.

În industria alimentară, drojdia este utilizată pentru a provoca fermentația și dospirea. Ciupercile se hrănesc cu zaharuri, producând alcool (etanol) și dioxid de carbon; în fabricarea berii și a vinului, alcoolul este produsul dorit, iar în panificație, dioxidul de carbon. În vinurile spumante și bere, o parte din dioxidul de carbon este reținut în produsul final. Alcoolul produs în aluatul de pâine este eliminat în timpul coacerii. Fermentația vinului și a pâinii cu maia este adesea inițiată de drojdii naturale prezente în aer. O singură celulă de drojdie poate fermenta aproximativ greutatea sa proprie de glucoză într-o oră.

Producție comercială

În producția comercială, tulpinile selecționate de drojdii sunt hrănite cu o soluție de melasă, săruri minerale și amoniac. Când creșterea încetează, drojdia este separată de soluția nutritivă, spălată și ambalată. Drojdia pentru panificație este vândută sub formă de cuburi comprimate ce conțin amidon sau sub formă granulară uscată, amestecată cu amidon de porumb, conform Britannica.

Drojdia comercială este compusă în proporție de 50% proteine și reprezintă o sursă bogată de vitamine B1, B2, niacină și acid folic. Drojdia de bere și drojdia nutrițională, care sunt inactivate (neviabile), pot fi consumate ca suplimente alimentare de vitamine.

Drojdia inactivă - ce este și ce beneficii are pentru sănătate

Drojdia inactivă este o variantă fără lactate și, de obicei, fără gluten, folosită pentru a adăuga un gust savuros și cu o aromă de nucă preparatelor. Ea poate adăuga vitamine, minerale și proteine în alimentație. Beneficiile drojdiei inactive includ creșterea energiei, susținerea sistemului imunitar și multe altele.

Drojdia a jucat un rol important în alimentația umană de mii de ani. Această ciupercă este un ingredient esențial în pâine, bere și o gamă largă de alte alimente. În ultimii ani, mulți oameni au început să consume un tip specific de drojdie, numită drojdie inactivă sub formă de fulgi.

Drojdia inactivă provine dintr-o specie de drojdie cunoscută sub numele de Saccharomyces cerevisiae. Există o altă formă a acestei specii de drojdie, numită drojdia de bere. Deși termenii sunt adesea folosiți interschimbabil, este important de menționat că drojdia inactivă nu este același lucru cu drojdia de bere.

Drojdia inactivă este similară cu drojdia folosită în panificație, dar aceasta trece printr-un proces de încălzire și uscare care o face inactivă.

Beneficiile drojdiei inactive

Creșterea energiei - Deși unii producători adaugă vitamina B-12 în drojdia inactivă, nu toți o fac, așa că este recomandat să verifici eticheta. Vitamina B-12 poate ajuta la creșterea energiei, deoarece o deficiență de acest vitamină poate duce la slăbiciune și oboseală. Drojdia inactivă poate fi deosebit de utilă pentru vegetarieni și vegani, dacă aceasta conține vitamina B-12, deoarece această vitamină se găsește în principal în produsele de origine animală, conform Medical News Today.

Adulții au nevoie de aproximativ 2,4 mcg de vitamina B-12 pe zi. Doar un sfert de cană de drojdie nutrițională furnizează de mai mult de șapte ori această cantitate.

Susținerea sistemului imunitar
- Cercetările au arătat că S. cerevisiae, tulpina de drojdie din drojdia inactivă, poate susține sistemul imunitar și reduce inflamațiile cauzate de infecțiile bacteriene. De asemenea, poate fi utilă în tratarea diareei.

Promovarea sănătății pielii, părului și unghiilor
- Unele cercetări sugerează că această drojdie poate combate unghiile fragile și căderea părului. De asemenea, poate ajuta la reducerea acneei și la îmbunătățirea altor probleme comune ale pielii, în special în adolescență, conform MedicalNewsToday.

Specii de drojdie

Drojdia este un tip de ciupercă care crește sub formă de celule unice, producând celule fiice fie prin înmugurire (drojdiile înmuguritoare), fie prin diviziune binară (drojdiile de fisiune). Acestea se deosebesc de majoritatea ciupercilor, care cresc sub formă de hife asemănătoare firelor. Totuși, această distincție nu este una fundamentală, deoarece unele ciuperci pot alterna între o fază de drojdie și o fază de hife, în funcție de condițiile de mediu. Astfel de ciuperci sunt numite dimorfice (cu două forme) și includ mai multe care cauzează boli la oameni.

• drojdia comună de panificație, Saccharomyces cerevisiae

• genul Cryptococcus, care include C. neoformans, un agent patogen pentru oameni

• ciuperca dimorfică Candida albicans, care poate fi un agent patogen semnificativ pentru oameni

• unele dintre drojdiile comune de pe suprafețele frunzelor.

Drojdia crește de obicei în medii umede, unde există o sursă abundentă de nutrienți simpli și solubili, precum zaharuri și aminoacizi. Din acest motiv, este frecventă pe suprafețele frunzelor și fructelor, pe rădăcini și în diverse tipuri de alimente.

Saccharomyces cerevisiae este drojdia înmuguritoare utilizată la panificație, unde dioxidul de carbon produs prin creșterea în aluat determină dospirea pâinii. Drojdii esențial similare, dar acum cu denumiri de specii diferite, sunt utilizate pentru producția de bere, vinuri și alte băuturi alcoolice. Această micrografie cu contrast de fază arată celule aflate în diferite etape ale înmuguririi. Mugurii sunt mici la început, dar cresc progresiv și, în cele din urmă, se separă de celula mamă prin formarea unui sept (perete transversal).

Cryptococcus albidus este o altă drojdie înmuguritoare. Speciile de Cryptococcus sunt frecvente pe suprafețele frunzelor. Dar cea mai importantă specie din punctul de vedere al omului este C. neoformans, un patogen semnificativ pentru persoanele imunocompromise, cauzând boala denumită criptococoza.

Candida albicans este o ciupercă dimorfică care crește la 37°C. Habitatul său normal este pe membranele mucoase ale oamenilor și altor animale cu sânge cald, unde crește sub formă de drojdie și cauzează puțin sau deloc daune. De fapt, poate fi izolată din mucoasă la până la 50% dintre oameni – din gură, intestin, vagin sau, mai rar, de pe suprafața pielii, conform archive.bio.ed.

Drojdii de pe suprafața frunzelor - C. neoformans crește frecvent pe excrementele de pasăre "vechi" expuse la intemperii în orașe, dar nu concurează bine cu bacteriile în excrementele umede. Infectează prin plămâni, unde cauzează o pneumonie ușoară sau cronică, persistentă, în funcție de gradul de imunitate al persoanei. Testările aleatorii ale persoanelor pentru reacții cutanate la antigenii C. neoformans în Marea Britanie, Australia și SUA indică faptul că mulți oameni au fost expuși fără să știe la ciupercă, fără efecte grave. Totuși, într-o proporție mică din populație, ciuperca se poate disemina "silențios" în sistemul nervos central, cauzând deces.

Articol recomandat de sport.ro
Cât câștigă Alisha Lehmann pentru fiecare postare de pe Instagram
Cât câștigă Alisha Lehmann pentru fiecare postare de pe Instagram
Citește și...
Cum poți face pâine în casă fără drojdie. Rețete vechi prezentate pe Youtube
Cum poți face pâine în casă fără drojdie. Rețete vechi prezentate pe Youtube

Pâinea făcută în casă a ajuns vedetă pe rețelele de socializare. Cu drojdie sau fără, frământată cu mâna sau la mașină, mulți o pregătesc cu drag și postează poze ispititoare pe internet.

Singurul producător de drojdie din România: Nu am majorat prețurile. Scumpirile la raft, acțiuni speculative
Singurul producător de drojdie din România: Nu am majorat prețurile. Scumpirile la raft, acțiuni speculative

Singurul producător de drojdie de panificație din România a anunțat că nu a majorat prețurile la produsele sale, iar scumpirile de la raft sunt doar ”acțiuni speculative” ale comercianților.

Românii au cumpărat de trei ori mai multă drojdie de consum, în ultima săptămână
Românii au cumpărat de trei ori mai multă drojdie de consum, în ultima săptămână

Livrările de drojdie pentru consum casnic s-au triplat într-o singură săptămână faţă de o perioadă normală, ajungând la două milioane de pachete, cantitate necesară pentru a produce aproximativ 25 de milioane de pâini, potrivit ultimului studiu.

Ce a făcut un bărbat cu sticle de bere vechi de 130 de ani găsite pe fundul oceanului
Ce a făcut un bărbat cu sticle de bere vechi de 130 de ani găsite pe fundul oceanului

O bere cu o poveste deosebită a fost lansată de un bărbat care a lucrat pe Wall Street. Licoarea este făcută cu drojdie de bere din secolul al 19-lea, recuperată de pe fundul oceanului.

Cea mai vândută bere japoneză a ajuns în România. Conține un ingredient specific
Cea mai vândută bere japoneză a ajuns în România. Conține un ingredient specific

Noul produs este o bere blondă nepasteurizată care conţine, pe langă ingredientele de bază - apă, malţ, hamei şi drojdie - şi un ingredient specific culturii japoneze.

Recomandări
Cum a devenit Portul Constanța ”locul de joacă al unor interlopi”. Caracatița corupției supraviețuiește și prosperă
Cum a devenit Portul Constanța ”locul de joacă al unor interlopi”. Caracatița corupției supraviețuiește și prosperă

Politicieni, oameni de afaceri și funcționari au constituit grupări care au ca țintă banul public. Mediul concurențial este afectat de astfel de practici pe lângă lege. Urmează imagini inedite prin care aflăm cum se construiesc rețelele.  

Trump nu mai e ”enervat și furios” pe Putin și îl atacă dur pe Zelenski. ”Va avea mari, mari probleme”
Trump nu mai e ”enervat și furios” pe Putin și îl atacă dur pe Zelenski. ”Va avea mari, mari probleme”

Donald Trump s-a declarat duminică enervat de omologul său rus Vladimir Putin şi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, exprimându-şi frustrarea faţă de obstacolele care împiedică un acord de încetare a focului între cele două ţări.

Mii de morți și răniți în Myanmar, sinistrații nu au cu ce să fie îngrijiți. ”Un nivel de devastare cum nu s-a mai văzut”
Mii de morți și răniți în Myanmar, sinistrații nu au cu ce să fie îngrijiți. ”Un nivel de devastare cum nu s-a mai văzut”

Crește bilanțul cutremurului devastator care a lovit vineri Myanmar și statele din jur. Sunt peste 1.700 de morți, 3.400 de răniți și 300 de dispăruți până acum. În ciuda eforturilor de salvare, șansele să fie găsiți supraviețuitori au scăzut dramatic.