De ce vor fi distruse bunurile cumpărate de stat în pandemie: ”Lucrurile au fost scăpate de sub control”. Paguba este uriașă
Bunuri expirate și deteriorate în valoare de cel puțin o jumătate de miliard de lei vor fi distruse. Au fost cumparate de Unifarm, compania strategică a statului, în perioada de debut a pandemiei.
Contractele pe bandă rulantă încheiate în perioada respectivă sunt investigate acum de parchet și de o comisie parlamentară.
În perioada stării de urgență, instituită prin decret prezidențial, Unifarm, compania strategică a statului, a cheltuit peste un miliard de lei și peste 15 milioane de euro.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Aproape jumătate din produse - susțin parlamentarii care au cercetat aceste contracte - sunt acum fie expirate, fie deteriorate.
Oficialii Unifarm nu spun deocamdată ce se va întâmpla cu stocurile dar, cel mai probabil, urmează să fie distruse, iar compania ar putea sa rămână cu o pagubă de o jumătate de miliard de lei. Plus costul distrugerii.
Deputat Florin Roman, vicepreședintele Comisiei parlamentare de anchetă: ”Cele mai mari probleme au fost unele administrative, altele de natură penală, identificate la Unifarm, unde lucrurile au fost scăpate de sub control în acea perioadă, procedurile fiind total lipsite de transparență și legalitate”.
De altfel, fostul director al companiei din perioada de debut a pandemiei este unul dintre primii funcționari ai statului judecați pentru acuzații de corupție legate de achizițiile făcute acum trei ani. În primă instanță, Adrian Ionel a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare, dar decizia definitivă va fi dată peste două săptămâni.
Zece milioane de doze de vaccin expirate sau deteriorate, pentru care România a plătit milioane de euro
Comisia de anchetă parlamentară care a cercetat achizițiile publice din pandemie făcute prin încredințare directă și fără anunț prealabil vorbește de peste o sută de anchete penale.
”În perioada 16.01.2020 - 09.03.2022 au fost comise presupuse infracțiuni în legatură cu anumite achiziții publice din domeniul sanitar și există indicii temeinice că alte proceduri au fost grav viciate - iar toate acestea au adus prejudicii importante statului român”. (Sursa: Raportul Comisiei parlamentare)
Raportul Comisiei parlamentare de anchetă vorbește și despre aproape 10 milioane de doze de vaccin expirate sau deteriorate, pentru care statul român a plătit milioane de euro. Toate au fost distruse.
Ovidiu Oanță: ”Pe de altă parte, Agenția Națională pentru Achiziții Publice susține într-un răspuns oferit Știrilor PRO TV că, în perioada stării de urgență, peste 700 de autorități și instituții publice au raportat achiziții de peste o jumătate de miliard de lei, menite să combată efectele crizei sanitare. Contractele ar trebui investigate acum de Curtea de Conturi, singura instituție care poate afla dacă banii publici au fost cheltuiți legal sau nu și numai pentru bunuri ce aveau legătură directă cu pandemia de Covid 19”.
Sursa: Pro TV
Etichete: pandemie, ancheta, unifarm, achizitii, bunuri, distrugere, ilegalitati,
Dată publicare:
19-04-2023 20:04