×

„România, te iubesc!”. Sute de milioane de euro cheltuite în pandemie pe spitale COVID inutilizabile. DNA strânge probe

Procurorii DNA investighează achiziții de sute de milioane de euro, făcute în pandemie.

Duminică, la ora 18, la "România, te iubesc!", vedem cum două spitale de campanie, pentru care s-au plătit aproape 14 milioane de euro din bani publici, stau închise.


Sub cheie sunt și materiale de protecţie ori aparatură valoroasă, cumpărate la prețuri exagerate de fostul director Unifarm, Adrian Ionel, judecat acum într-un proces de corupție.

Afaceri pe suferinţa oamenilor. Aşa descriu procurorii achiziţiile cu măşti, combinezoane, aparatură medicală care s-au derulat în ultimul an de pandemie.

Starea de urgenţă de anul trecut a resetat sistemul de achiziţii publice, iar unii funcţionari au profitat.

Crin Bologa, șeful DNA: „Trebuie făcute expertize pe măşti, izolete, sunt dosare în desfăşurare”

Duminică, la „România, te iubesc!”,vorbim cu o parte dintre actorii acestor achiziţii, dar şi cu cei care au fost în guvernul din acea perioadă.

Ludovic Orban, fostul premier al României: „Să-mi spuneți ce vreți să vorbiți cu mine pentru că nu sunt obligat să-mi puneți camera să vorbesc, să mă luați imediat la întrebări.”


De ce plouă din tavan în spitalul de 10 milioane de euro. Maricel Popa: „S-a împins cineva în burduf"


10 milioane de euro a costat un spital de campanie ROL 3 NATO cumpărat de Consiliile Judeţene Iaşi şi Neamţ, care a fost închis din cauza problemelor care au tot apărut în condiţiile în care spitalele sunt pline de pacienţi cu COVID 19. Recent, spitalul a fost inundat în timpul unei ploi.

Florin Roșu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase Iași: „Uitaţi că începe să picure, le-am spus tot timpul trebuie să privim pacienţii ca şi cum ar fi rudele noaste. Nu mi-ar conveni ca o rudă de-a mea să fie îngrijită, nu ştii ce se întâmplă.”

Cel care a cumpărat spitalul prin asociaţia regională Euronest este Maricel Popa, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, care spune că problemele apar din cauza unor răuvoitori. Altfel, spitalul e perfect.

Maricel Popa: "S-a împins cineva în burduf".

Costel Alexe, președintele CJ Iași: „Vidanjăm apele la Podul Iloaiei”


Pentru spital s-au plătit peste 10 milioane de euro şi din primele luni de funcţionare au apărut probleme. Oamenii se plângeau că îngheață de frig, în vreme ce asistentele umblau la tabloul electric pentru că siguranţele săreau foarte des. De aceea, în ianuarie a fost închis, şi de atunci se tot remediază probleme. Şi la Bacău un spital de campanie sta închis din ziua montării.

Pentru acest spital de campanie s-au plătit aproape 3 milioane de euro. Sunt 19 corturi cu 56 de paturi și șase module ATI. De asemenea, există aparatură PCR. Din ziua instalării şi până acum nu a funcţionat nici măcar o zi.

 

Cum se justifică acum responsabilii

 

Raed Arafat, șeful DSU: „Acolo a fost o problemă de achiziţie, sunt mai multe informaţii, nu s-a putut recepționa. Dacă se rezolvă să fie recepţionat, dar asta înseamnă să se reia toată procedura, nu s-a cerut din cauza unor neconcordanțe între ce s-a cerut şi ce s-a venit cu el şi aşa mai departe".

Cel care cumpărase spitalul este Adrian Ionel, fost director al Unifarm, în prezent judecat pentru abuz în serviciu şi pentru că ar fi pretins mită în valoare de 760.000 de euro ca să acorde preferenţial un contract de materiale sanitare folosite în lupta împotriva COVID-19. Tot el a semnat o clauză care pune acum Unifarm în postura de a mai plăti trei milioane de euro către IGSU, pentru că n-au predat unitatea conform caietului de sarcini.

„Am fost obligaţi să semnăm acel contract ..." spune acum Adrian Ionel.


Paturi de spital de sute de mii de euro, dosite în depozite de legume

 

Duminică, la România, te iubesc! aflăm şi povestea din spatele mitei de sute de mii de euro de care îl acuză procurorii în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată.

Paula Herlo: „Sunt două aspecte în cazul ăsta, incompetență și risipă, dacă e să o spunem pe aia dreaptă, la Iași s-a cumpărat un spital militar NATO ROL 3, asta înseamnă un spital de campanie, dar autoritățile n-au lucrat cu specialiști când au cumpărat acest spital, adică să vină un specialist, să facă un proiect și să zică, OK, ce vrem noi de la acest spital. Nu acolo s-a cumpărat pur și simplu un bun, un spital de campanie cu 250 de paturi dintre care 104 ATI. A venit spitalul, a fost montat, după care și-au dat seama că în acel spital nu încap mai mult de 48 de paturi ATI conform normelor sanitare în vigoare și nu încap mai mult de 70 de paturi pentru restul pacienților. Și ce facem cu restul paturilor: le-am dosit într-un depozit pentru legume. Asta înseamnă incompetență la cel mai înalt nivel”

Cosmin Stan: Răspunde cineva pentru asta, Paula?

Paula Herlo: „Există dosare la DNA și pe această achiziție, a fost un control al Curții de Conturi la Iași , în urma căruia a fost și amendată asociația prin care a fost cumpărat spitalul, o asociație regională care adună la un loc șase județe. Acest spital a fost cumpărat de Iași și Neamț, s-a dat o amendă de 60.000 de euro, iar surse din consiliul județean spun că acest control stă la baza unei anchete DNA, se cercetează în acest moment fapte și nu persoane. În această poveste de la Lețcani, desigur, apare și un scandal cu iz penal, de corupție, se vorbește despre intermediari, despre oameni care s-au dus la firma câștigătoare din Turcia ca să ceară mită ca să fie făcute plățile, șamd, și acest aspect e investigat de procurori”

Citeste și...
Podcast ”România, știi bine”, ep. 64, cu Sabina Fati: ”Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi”
Podcast ”România, știi bine”, ep. 64, cu Sabina Fati: ”Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi”

Podcastul ”România, știi bine” a ajuns la episodul 64. Astăzi, invitata lui Cristian Leonte a fost Sabina Fati -  jurnalist, scriitor și autor.     

Podcast ”România, știi bine”, ep. 62, cu Paula Herlo. Agricultura României este ”pe arătură”
Podcast ”România, știi bine”, ep. 62, cu Paula Herlo. Agricultura României este ”pe arătură”

Podcastul ”România, știi bine” a ajuns la episodul 62, iar Paula Herlor a fost invitată să vorbească despre ancheta jurnalistică la care a lucrat împreună cu Alex Dima la ”România, te iubesc!”, ”Agricultură pe arătură”.  

„România, te iubesc!”, emisiunea integrală din 29 mai 2022
„România, te iubesc!”, emisiunea integrală din 29 mai 2022

„România, te iubesc!”, emisiunea integrală din 29 mai 2022

Ultimele Știri
DOCUMENT. Ce cuprinde noul pachet de măsuri fiscale propus de Guvernul PSD-PNL-UDMR
DOCUMENT. Ce cuprinde noul pachet de măsuri fiscale propus de Guvernul PSD-PNL-UDMR

Potrivit unor surse, timp de trei ani, sistemul de impozitare pentru populație și pentru companii nu va fi schimbat. Asta înseamnă că nu se va introduce impozit progresiv, iar firmele nu ar fi supra-taxate.    

Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”
Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”

Autoritățile române au luat legătura cu familia româncei care a fost ucisă de un rechin, când făcea scufundări la mică adâncime în Egipt.

Horoscop 5 iunie 2022, cu Neti Sandu. Vărsătorii fac rost de bani și scapă de datorii
Horoscop 5 iunie 2022, cu Neti Sandu. Vărsătorii fac rost de bani și scapă de datorii

O zi cu recompense. Poate pentru c-o să dăm dovadă de conștiinciozitate o să primim aprecieri, oprobabil şi bani şi-o să simţim că n-am muncit pe degeaba.