Percheziții în București. Unifarm, păcălită să cumpere 1,2 milioane de măști ”periculoase”

×

Ies la iveală detalii revoltătoare despre o afacere cu milioane de măşti care, spun autorităţile, nu ar fi protejat medicii în timpul crizei sanitare, ci mai degrabă le-ar fi pus sănătatea în pericol.

Un milion 200 de mii de măşti nesigure au ajuns în spitalele din România, la începutul pandemiei, însă majoritatea au fost returnate, după ce Comisia Europeană a avertizat că sunt periculoase.

Firma intermediară este acuzată, acum, de înşelăciune. La fel şi administratorul ei, care a fost miercuri dimineaţă la interogatoriu.

Alte două anchete de corupţie îl vizează pe fostul director de la „Unifarm".

Un milion 200 de mii de măști de protecție dintr-un lot de trei milioane comandate de Unifarm în luna martie a anului trecut au ajuns în România în două tranșe. Câteva zeci de mii au fost distribuite personalului medical de la ISU și în peste o sută de spitale din România. Criza medicală abia începuse. În țară era instaurată starea de urgență, iar sănătatea medicilor care tratau bolnavii de Covid trebuia să fie prioritară. Ori, spun acum procurorii și polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice, personalul medical a fost victima unei înșelăciuni de proporții.

Citește și
adrian ionel unifarm
De ce este acuzat fostul director Unifarm. Procurorii au făcut public rechizitoriul

Radu Călin, procuror Parchetul Sector 1: „Măștile nu erau nici pe departe unele medicale, că nu filtrau particulele, iar medicii erau puși în pericol. Măștile au ajuns în spitale."

Rând pe rând, medicii au început să refuze să poarte în secțiile Covid acel tip de măști și au cerut ca ele să fie returnate.

Nimeni nu știe cu certitudine câte dintre cadrele medicale care se bazau pe aceste măști s-au și îmbolnăvit în acea perioadă.

De altfel, Comisia Europeană a emis în luna mai o alertă prin care avertiza că acele măști produse de o firmă din China, specializată mai degrabă în scutece pentru bebeluși, nu ar trebui folosite ca o protecție în fața noului coronavirus.

Retenția de particule este insuficientă. În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare.

Contractul de achiziție a celor peste un milion de măști periculoase a fost semnat atunci de directorul companiei statului Unifarm. Adrian Ionel și-a pierdut între timp funcția după ce a fost acuzat de corupție în două dosare ale DNA, pentru alte contracte de achiziție în pandemie. De această dată, are statut de martor.

Alex Morărescu, avocatul lui Adrian Ionel: „După ce a fost emisă alerta, Unifarm a reacționat imediat prin retragerea măștilor puse deja în circulație."

Reporter: „Considerați că ați fost păcălit de această firmă?”
 
Adrian Ionel, fost director Unifarm: „Lăsăm ancheta să decidă."

Cinci percheziții au fost făcute de ofițerii Direcției de Investigare a Infracționalității pentru a-i găsi pe cei implicați în această afacere.

Acuzat de înșelăciune, administratorul firmei care a intermediat această afacere considerată nu doar păguboasă, cât mai ales riscantă pentru personalul medical susține că a vândut produse conforme și invocă în apărare o expertiză a unui laborator de prestigiu care ar confirma că măștile oferă protecția necesară.

Mai mult, ca să convingă Comisia Europeana că se înșală, ar fi cerut alte două expertize la două laboratoare din Marea Britanie și Spania.

La debutul pandemiei, când întreaga planetă căuta materiale de protecție, Uunifarm a fost dispus să plătească firmei intermediare câte 17 lei și 50 de bani, plus TVA, pentru fiecare mască, așa încât, paguba estimată în acest moment se ridică la câteva milioane de lei.

 

 

Citește și...
Un spital Covid de milioane de euro stă nefolosit și e distrus de ploi, la Bacău: ”Pe românește, se dezumflă”
Un spital Covid de milioane de euro stă nefolosit și e distrus de ploi, la Bacău: ”Pe românește, se dezumflă”

Un nou caz flagrant de risipă a banului public în sistemul sanitar. După ce v-am arătat un spital modular în care s-au investit 13 milioane de euro care stă nefolosit în Iași, au apărut informații despre o situație similară, de această dată în Bacău.

De ce este acuzat fostul director Unifarm. Procurorii au făcut public rechizitoriul
De ce este acuzat fostul director Unifarm. Procurorii au făcut public rechizitoriul

Trimis în judecată pentru luare de mită fostul director al Unifarm ar fi cerut câte 2,5 euro pentru fiecare combinezon cumpărat în timpul stării de urgență, de la o societate privată.

Confruntare decisivă în dosarul Unifarm. Denunţătorul ar fi picat testul cu
Confruntare decisivă în dosarul Unifarm. Denunţătorul ar fi picat testul cu "detectorul de minciuni"

Confruntare importantă marți la DNA în cel mai recent scandal de corupție: dosarul Unifarm. Fostul director general al companiei de stat e pus față în față cu cel care l-a denunțat și l-a acuzat că ar fi pretins o șpagă de 760.000 de euro.

Recomandări
INTERVIU Medicul legist din cazul Bascov: O mare cruzime, cum până în acest moment nu am văzut vreodată
INTERVIU Medicul legist din cazul Bascov: O mare cruzime, cum până în acest moment nu am văzut vreodată

Dan Manu, șeful Serviciului de Medicină Legală Argeș, prezintă într-un interviu acordat Știrile PRO TV detalii din ancheta crimelor din Bascov, județul Argeș. 

 

Surse: Remanierea guvernamentală, amânată pentru la toamnă de coaliție. Soluția lui Virgil Popescu în criza energiei
Surse: Remanierea guvernamentală, amânată pentru la toamnă de coaliție. Soluția lui Virgil Popescu în criza energiei

Remanierea guvernamentală nu va avea loc curând, au decis liderii coaliției în ședința care a avut loc miercuri după amiază. Discuții despre miniștrii neperformanți vor avea însă loc, cel mai probabil, la toamnă.

ANIMAȚIE GRAFICĂ Modul în care criminalul din Bascov i-a ucis pe cei cinci membri ai familiei
ANIMAȚIE GRAFICĂ Modul în care criminalul din Bascov i-a ucis pe cei cinci membri ai familiei

Bărbatul din Argeș bănuit de crima multiplă a fost arestat miercuri la amiază. În anchetă, au apărut informații potrivit cărora individul ar fi plănuit omorurile de mai mulți ani și ținea chiar un jurnal în care ar fi planificat ororile.