De ce este acuzat fostul director Unifarm. Procurorii au făcut public rechizitoriul
Trimis în judecată pentru luare de mită fostul director al Unifarm ar fi cerut câte 2,5 euro pentru fiecare combinezon cumpărat în timpul stării de urgență, de la o societate privată.
Un total de 750. 000 euro, plus alte 10.000 pentru un lot de măști. Procurorii anticorupție notează în rechizitoriu că banii ar fi urmat să îi fie lăsați suspectului într-o cameră de hotel din Snagov.
Avocatul său condamnă scurgerea de informații din rechizitoriu, înainte să înceapă procesul, și afirmă că denunțătorul clientului său nu este credibil.
Direcţia Naţională Anticorupţie a pus astăzi la dispoziţia prezei rechizitoriul anonimizat. Procurorii consemnează că „în dimineața zilei de 3 martie 2020, intermediarul unei societăţi comerciale s-a întâlnit cu IONEL EUGEN ADRIAN la un mall din Bucureşti, ocazie cu care au discutat despre achiziționarea a 3 milioane de măști la un preț de 2 lei/bucata.
Anchetatorii mai scriu ca în seara aceleiași zile, intermediarul denunţător a fost sunat de IONEL ADRIAN, care i-a cerut să se întâlnească.
S-au văzut, ocazie cu care au discutat și despre achiziționarea unor combinezoane de protecție. Iar la acea întâlnire, IONEL ADRIAN ar fi pretins câte 2,5 euro pentru fiecare combinezon, adică în total 750.000 euro şi încă 10.000 euro pentru măștile de protecție, bani pe care urma să îi primească după primirea mărfii și finalizarea contractului.
Fostul director general al Unifarm, Adrian Ionel, se declară nevinovat.
Un alt amănunt făcut public de procurorii DNA este că intermediarul "a propus, ca modalitate de remitere a banilor, ca după derularea contractului și încasarea prețului, să îi lase banii lui IONEL EUGEN ADRIAN într-o cameră, la un hotel din Snagov."
În rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii au scris ca şeful UNIFARM ar fi profitat de faptul că România se afla în stare de urgenţă şi ar fi ocolit legislaţia privind achiziţiile publice. În aceste condiţii, ar fi ales să încheie contracte în mod discreţionar, cu societăţi private, şi ar fi căutat să obţină foloase materiale pentru sine, în schimbul atribuirii contractelor.
Trebuie precizat că până la decizia unei instanțe de judecată, inculpatul beneficiază de prezumpția de nevinovăţie.
Avocatul directorului este indignat ca s-au făcut faptele publice
Avocatul lui Ionel Adrian se declară consternat de faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut public rechizitoriul, înainte ca procesul propriu-zis să înceapă. Spune că denunţătorul clientului său nu este credibil, pentru că ar fi picat şi un test poligraf.
Alexandru Morărescu, avocat: „Extrem de neplăcut ce au făcut procurorii, suntem la o zi după camera decizională, se încearcă anularea prezumpţiei de nevinovăţie. Acea persoană a minţit, a picat testul cu aparatul poligraf."
Fostul director general al Unifarm, Adrian Ionel, a fost trimis în judecată, de DNA, la începutul acestei luni. Potrivit DNA, Adrian Ionel va fi judecat pentru luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. În acelaşi dosar a mai fost trimisă în judecată și Daniela Radu, şefa serviciului comercial al Unifarm la data faptelor. Procurorii susțin că mita se ridica la 18% din valoarea contractului încheiat cu UNIFARM. Directorul demis a avut până acum şi o confruntare cu denunţătorul, în încercarea de a-şi dovedi nevinovăţia.