Un spital Covid de milioane de euro stă nefolosit și e distrus de ploi, la Bacău: ”Pe românește, se dezumflă”
Un nou caz flagrant de risipă a banului public în sistemul sanitar. După ce v-am arătat un spital modular în care s-au investit 13 milioane de euro care stă nefolosit în Iași, au apărut informații despre o situație similară, de această dată în Bacău.
O unitate medicală mobilă în care compania națională Unifarm a investit 3 milioane de euro este închisă de 5 luni, de când a fost ridicată.
Ar fi fost cumpărată deși nu îndeplinea condițiile cerute și Ministerul Sănătății nu îi dă avizele ca să funcționeze.
În acest timp, ploaia din ultimele zile a început să distrugă structura spitalului.
613 români duc o luptă grea cu infecția cu SARS-CoV-2 în secțiile de terapie intensivă din toată țara.
Aceste imagini cu pacienți în stare gravă - conectați la aparate care îi țin în viață- au fost filmate în secția ATI a Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca. Toate paturile de terapie intensivă sunt, acolo, ocupate.
Situația este aceeași în spitatele Covid din 14 județe și din municipiul București.
Distrus de ploaie
În tot acest timp, în Bacău, spitalul modular de campanie în care s-au investit 3 milioane de euro stă nefolosit și îl distruge ploaia.
Unele dintre corturile în care ar fi trebuit să fie tratați pacienții cu coronavirus s-au prăbușit deja. Altele stau să cadă ori pe ele băltește apa.
Cosmin Necula, primar Bacău: "Este un spital care până în momentul de față nu a funcționat niciodată și care, pe românește, se dezumflă".
Spitalul modular a fost ridicat pe stadionul Letea din Bacău acum cinci luni.
"Este o mare satisfacție pentru mine să asist la recepția unei astfel de unități medicale" - declara Liviu Miroșeanu prefectul de atunci al județului Bacău.
Între timp, el a fost schimbat din funcție și unitatea medicală nu a primit niciodată pacienți.
Spitalul modular din Bacău a fost achiziționat din Olanda de compania națională Unifarm, în perioada în care director era Adrian Ionel, trimis în judecată de DNA, sub control judiciar, acuzat - printre altele - de luare de mită într-un contract de achiziții de combinezoane și măști de protecție.
Gabriel Sorin Ailenei, prefect Bacău: "El este în proprietatea Unifarm și prin urmare deciziile care se iau în legătură cu el le aparțin Unifarm-ului în totalitate. Acest spital a fost implicat într-o procedură de preluare de către IGSU. La un moment dat această procedură a fost stopată pentru că Unifarm-ul nu ar fi îndeplinit toate prevederile din caietul de sarcini asumat iar la momentul de față această procedură este reluată".
Nelu Tătaru: "Atât timp cât nu are circuite sau nu îndeplinește condițiile nu poate fi folosit. El nu a fost preluat de absolut nimeni. Trebuia să fie achiziționat de DSU, adus de Unifarm, trebuia să fie achiziționat de DSU".
”Risipă de bani publici”
Am încercat să obținem un punct de vedere de la compania națională Unifarm despre cum a fost făcută achiziția și cine se face vinovat de faptul că spitalul nu îndeplinește condițiile cerute. Niciunul dintre cei responsabili nu a răspuns la telefon.
Dragoș Benea, eurodeputat, grupul APSD: "S-a dovedit a fi o risipă de bani publici de aproape de 3 milioane de euro. I-am atras atenția ministrului Tătaru și prefectului de la acea vreme că spitalul modular nu este recepționat de cei de la ISU iar timpul ne-a demonstrat că este neconform, nefuncțional și nu poate fi utilizat în lupta cu Covid".
Cosmin Necula: "De la momentul în care a fost adus și amplasat pe terenul de fotbal Unifarm a început să plimbe cheile, cui predă. Singura instituție care a fost dispusă să preia în pază acest obiectiv a fost Poliția Locală".
Spitalul modular din Bacău este compus din 19 corturi. Dacă ar funcționa, acolo ar putea fi tratați 56 de oameni.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Bacau, spital, euro, coronavirus, unifarm, mobil, milioane,
Dată publicare:
09-10-2020 17:16