Cum să alegem cea mai bună carne de miel sau de ied pentru Paște. Sfaturile fermierilor

×
Codul embed a fost copiat

Mai sunt câteva săptămâni până la Paște, iar în ferme și băcănii se fac deja liste cu numele celor care vor să cumpere carne de miel sau de ied.

Fermierii anunță că au în stâne exemplare mai mici sau mai mari de rase diferite pentru toate gusturile, iar bucătarii spun că ideal ar fi ca animalul să aibă peste opt kilograme, ca să poată fi gătit mai ușor.

Un fermier din județul Covasna are la stână miei de diferite greutăți. Cei între opt și 14 kilograme au carnea mai fragedă și mai gustoasă.

Fermier: ”Tigaie ruginie, specific zonei. Un miel de carne și lapte. Miel de 20 de kilograme cu carcasă la 15 kilograme. Cel de 20 de kilograme are trei luni, cel de 15 kilograme are două luni.”

Gustul mielului diferă în funcție de rasa si de zona în care crește animalul. Cel din Dobrogea, de exemplu, e considerat cel mai gustos, pentru că mănâncă iarbă crescută într-un sol bogat, iar mielul din Transilvania, care paște pe pășuni montane, are un gust mai floral.

Citește și
miel
Românii au început să cumpere carne de miel pentru Paște. Care este prețul
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Deși sunt mari crescători, românii nu sunt și amatori de miei. Oamenii cumpără în cantități mici carne, cât să facă o friptură sau o ciorbă.

Florin Mateiță, reprezentantul unei coopoerative online: ”Am porționat mielul și l-am transformat în patru tipuri de pachete. De foarte multe ori rămânem cu deficit de drob. Pachetele de pulpe sunt la fel, foarte căutate.”

Un kilogram de carne de miel se vinde pe internet și cu 40 de lei, față de 28, cât e la poarta fermei.

Cei care nu agreează mielul aleg carnea de ied, mai ușor de digerat. De altfel, cererile s-au dublat față de anul trecut. Un fermier din județul Argeș, de exemplu, primește zilnic și cinci apeluri de la clienți.

Fermier: ”Oamenilor care au cumpărat anul trecut de la noi le-a plăcut atât de mult, încât anul acesta unii au cerut câte doi. În funcție de familie, și câte trei. Unii au adus și alți prieteni.”

Consumul de carne de oaie și capră a crescut ușor în ultimii ani. Vedem că în 2018 un român mânca 2,2 kilograme, iar doi ani mai târziu cantitatea a crescut cu aproape jumătate de kilogram.

În cazul mielului și al iedului consumul crește în special în perioada Paștelui.

În restul anului cererea este foarte scazută. În schimb, mâncăm de 10 ori mai multă carne de pui, adică 25 de kilograme pe an și de 14 ori mai multă carne de porc, peste 37 de kg.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Europa are un surplus de carne de porc după ce China a oprit importurile. Care este motivul
Europa are un surplus de carne de porc după ce China a oprit importurile. Care este motivul

Europa are un surplus de carne de porc după ce China, de frica pestei porcine, a oprit importurile. Comisia Europeană a propus stocarea cărnii în exces în depozite, pentru ca ea să fie apoi distribuită în țările care au nevoie.  

Românii au început să cumpere carne de miel pentru Paște. Care este prețul
Românii au început să cumpere carne de miel pentru Paște. Care este prețul

Anul acesta, de Paște, mieii vor fi mai mari. Au deja 30 - 40 de kilograme și vor mai lua în greutate. În aceste condiții, cine vrea să cumpere un miel întreg va putea să cheme la masă toată familia.

Festivalul
Festivalul "D-ale porcului" a strâns zeci de bucătari iscusiți cu preparate tradițonale. Ce este toroșul

Zece echipe, din tot atâtea comune bihorene, s-au întrecut în preparate tradiționale din carne de porc. Organizatorii au pus la dispoziție zece godaci, iar bucătarii s-au pus pe treabă. Rețetele, condimentele și talentul au făcut diferența.

Carnea făcută la grătar deasupra cărbunilor, echivalentul a zece pachete de țigări
Carnea făcută la grătar deasupra cărbunilor, echivalentul a zece pachete de țigări

Carnea pregătită deasupra cărbunilor încinşi ne afumă cât zece pachete de ţigări. Astfel, un nefumător, mare amator de grătar, devine fumător cronic, chiar dacă nu are acest viciu.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.