Cum poți mânca de prânz cu doar 30 de lei la cele mai bune restaurante din România

21-02-2020 07:09


O sută cele mai bune restaurante din România vor avea timp de zece zile meniuri speciale, dar mai ales accesibile. 

Reprezentanţii unui celebru ghid culinar au organizat campania „Zilele restaurantelor româneşti” pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, spre bucătăria fină. Localurile au fost evaluate după reguli stricte, iar bucătarii aleşi au libertatea să-şi creeze propriile preparate pentru prânz şi cină.

O supă infuzată în fata oaspeţilor. Acesta este unul dintre aperitivele pe care Roland Suciu, bucătarul chef al unui restaurant din Cluj, îl propune oaspeţilor săi între 8 şi 17 mai. La alegere însă va fi un alt aperitiv învăluit într-o pudră de ciuperci.

Roland Suciu, head chef bucătar: „Ciuperci de la Nicula, de lângă Cluj, cu o cremă de brânză floare de colţ, un gălbenuş. Sunt doar prăjite şi mai avem două ciueprci marinate.”

Restaurantele alese le vor propune oaspeţilor meniuri compuse din trei preparate la preţuri fixe: un prânz va costa între 30 şi 75 de lei, iar cina între 50 şi 100 de lei.

Ştefan Mortici, director general Gault et Millau România: „Vorbim despre restaurante din toată ţara, de bucătării diverse: asiatice, bucătărie românească americană diversitate concentratat în jurul gustului şi ingredientului de sezon.''

Vladimir: Vor descoperi o supă dobin mushi care e cu matsutake. O astfel de ciupercă ajunge la 200 de dolari şi e foarte foarte mică.
Reporter: De unde le aduceţi?
Vladimir: Japonia, în altă parte nu există.

La felul principal avem un ''Kamo to Curry'' aburind: piept de raţă cu legume şi ciuperci, puţin picant. Iar la desert: trei feluri de creme brullee.

Un prânz la 50 de lei va avea şi o bucătărie tipic secuiasca. Aici începem direct cu felul principal: niochi, pesto de leuştean şi brânză maturată.

Romanii încep să prindă gustul bucătăriei fine. Cu 3, 9 sau chiar 14 preparate, meniurile de degustare cuceresc tot mai mult clienţii - ne asigura şi Alex Dumitru.

Alex Dumitru, bucătar chef Anika: „Este un trend în creştere. Mi se pare că prima regulă, un preparat să aibă gust, doar prin gust transmiţi ceea ce vrei: o amintrie, o emoţie. Un meniu de degustare începe de la anotimp de la producători, fermieri, măcelări.”

Specialiştii în gastronomie spun că tinerii bucătari români sunt foarte creativi. ÎI avertizează însă că trebuie păstrat un echilibru între prezentare şi gust.

Ştefan Mortici: „Din toate criteriile care sunt luate în calcul, gustul este 70% din nota finală a restaurantului. Nu încurajăm creativitatea de dragul creativităţii, ne dorim echilibru, gust şi naturalețe.''

Din cele 100 de bucătării care vor participa la Zilele Restaurantelor, în luna mai, 54 sunt doar în Capitală. Pe locul doi e Clujul cu 16.

VIDEO PROTVPLUS.RO