Clătitele japoneze care fac senzație pe internet: Trucul pentru a le obține pufoase

Clatite japoneze
Shutterstock

Japonezii au dus clătitele la un alt nivel. Probabil ai văzut peste tot pe internet acele clătite japoneze pufoase ca niște norișori, pudrate cu zahăr și acompaniate de fructe proaspete.

Ingredientele pentru clătitele japoneze pufoase sunt similare cu cele ale clătitelor obișnuite, deci ce le face diferite? Secretul stă în tehnică și procesul este puțin mai complicat decât în cazul clătitelor obișnuite, însă tot efortul îți va fi răsplătit când vei gusta din cel mai pufos și delicat desert. Dacă vrei să faci aceste clătite, asigură-te că le faci pentru un mic dejun târziu într-o zi de weekend. Le poți servi cu frișcă, fructe proaspete, miere sau simple, cu puțin zahăr pudră pe deasupra.

Ce sunt clătitele japoneze pufoase

Clătitele sufleu japoneze sunt asemănătoare clătitelor clasice, dar sunt pufoase, aerate, ușoare și moi ca un nor. Sunt preparate cu ingrediente de bază pe care le-ai folosi pentru a face clătite obișnuite, dar secretul pentru textura pufoasă și constă în tehnică.

Clătitele japoneze se bazează pe tehnica sufleului, unde albușurile de ou sunt bătute într-o bezea și apoi încorporate ușor în restul aluatului, așa cum ai face cu un pandișpan sau un sufleu de ciocolată.

Albușurile bătute încorporează aer în aluat, ceea ce îl face foarte pufos și aerat. Acest lucru permite clătitelor sufleu să crească și le conferă textura lor pufoasă.

Citește și
legume
Alimentul care nu îngrașă și care reduce riscul de boli grave. Are puține calorii și multe fibre și minerale
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Clătitele japoneze - cum se prepară

Ingrediente

• 2 ouă, separate

• 190 g făină

• 2 lingurițe praf de copt (10 grame)

• ½ linguriță bicarbonat de sodiu (3 grame)

• 300 ml lapte bătut

• 60 g unt topit

• ½ linguriță extract de vanilie

• 50 g zahăr

Mod de preparare:

Bate albușurile de ou cu un praf de sare într-un bol de sticlă, metal sau ceramică până când se formează o spumă tare care nu curge din castron dacă îl întorci. În această etapă, adaugă zahărul și continuă să mixezi până obții o bezea lucioasă și fermă.

Unge cu unt forme de inel. Pune formele în tigaie la foc mic și acoperă tigaia antiaderentă.

Amestecă făina, praful de copt și bicarbonatul de sodiu într-un bol.

Într-un alt bol, combină laptele bătut, gălbenușurile de ou, untul și extractul de vanilie. Adaugă amestecul de făină și omogenizează până când aluatul devine destul de neted.

Încorporează albușurile de ou în aluat până se combină. Este în regulă dacă mai rămân mici bucăți de albuș vizibile. Când integrezi bezeaua în aluat, pliază cu grijă pentru a nu pierde aerul încorporat în albușuri. Aerul este cel care face ca acest desert să fie pufos, la fel ca în cazul unui pandișpan sau al unui chef pufos.

Toarnă aproximativ jumătate de ceașcă de aluat în fiecare formă și acoperă tigaia.

Gătește până încep să se formeze bule la suprafață, aproximativ 5 minute. Întoarce clătitele în formele lor și gătește până se încheagă, încă 3-4 minute. Poți face clătitele și fără inelele de metal, însă nu vor ieși la fel de înalte și pufoase.

Clatite japoneze

Trucul pentru a ieși pufoase

Iată câteva dintre cele mai prețioase sfaturi pe care să le aplici pentru a obține clătite pufoase japoneze perfecte de fiecare dată.

Separă bine albușurile de gălbenuș. Nu lăsa picături de gălbenuș în albușuri, pentru că acestea nu se vor bate bine. Totodată, este important ca recipientul în care bați albușurile să fie foarte curat și uscat.

Bate corect albușurile de ou. Când ridici telul sau mixerul, albușurile se ridică ferm în sus, dar vârful acestora se pliazăe. Dacă bați prea mult albușurile, acestea se vor rupe. Dacă le bați prea puțin, albușurile nu vor avea suficiente bule de aer și clătitele nu vor fi pufoase. Trebuie să obții albușuri pufoase, ca o bezea, astfel încât clătitele să fie pufoase.

Preîncălzește tigaia antiaderentă la cea mai mică temperatură pentru o perioadă mai lungă. Încălzirea uniformă este crucială pentru ca clătitele să se gătească uniform.

Trebuie să preîncălzești tigaia antiaderentă la cea mai mică temperatură pentru a preveni punctele fierbinți (adică o parte a tigăii să fie mai rece și cealaltă parte prea fierbinte). În acest fel, ai control total asupra timpului de gătire și a rezultatului final.

Pune aluatul în grămezi verticale (înălțate). Cheia pentru a obține clătite înalte este să adaugi o câte puțin aluat peste aluatul din tigaie după ce începe să se formeze. Vei obține în acest fel o clătită mai mult înaltă decât cele clasice plate. Înălțimea clătitei va oferi și acea textură pufoasă pe care o cauți. Cel mai bine este să folosești un inel special de patiserie, pentru ca aluatul să nu se lase pe părți și să obții o clătită lată și deloc pufoasă.

Gătește încet, acoperit cu un capac, la foc mic. Spre deosebire de clătitele obișnuite, va trebui să gătești aceste clătite japoneze groase și pufoase pentru un timp mult mai îndelungat. Dacă folosești căldură mare, clătitele pot părea gata, dar interiorul va fi prea crud. Prin urmare, este necesară o gătire lentă și constantă la foc mic. Pentru a menține căldura și umiditatea în tigaie, acoperă cu un capac.

Adaugă apă pentru a crea puțin abur. Doar adaugă 1 lingură de apă în spațiile libere din tigaie pentru a adăuga umiditate în tigaie este suficient. Clătita se va găti și în interior și vei obține textura unui pandișpan foarte pufos. Clătitele japoneze pufoase necesită răbdare. Gătește-le încet și evită să mărești temperatura pentru a grăbi procesul.

Cu ce poți să mănânci clătitele japoneze

Clătitele japoneze pufoase pot fi servite cu o mulțime de topping-uri, de la cremă de ciocolată până la cremă de brânză sau fructe proaspete. Iată cu ce se servesc cel mai adesea:

Sirop de arțar - Majoritatea oamenilor aleg siropul de arțar pentru a înveli clătitele japoneze pufoase, pentru gustul său aromat și delicat.

Fructe proaspete - Fructele de pădure (căpșuni, afine, zmeură), felii de banane sau felii de kiwi adaugă o notă proaspătă și un gust dulce acestor clătite pufoase.

Frișcă - Un strat generos de frișcă pufoasă completează perfect textura moale a clătitelor. Vei simți că mănânci un tort în miniatură, foarte delicat și cu un gust răcoritor.

Unt - Untul topit pe clătitele calde adaugă un gust bogat și cremos. De fapt, aceste clătite ar trebui servite imediat ce sunt scoase din tigaie, ca să își păstreze înălțimea și să nu se lase, așa cum o face orice sufleu.

Miere - Mierea naturală este o altă opțiune excelentă. O poți combina cu câteva nuci și fructe proaspete pentru un brunch delicios.

Cremă de ciocolată - preferata copiilor, dar și a adulților, este cea mai populară alegere pentru aceste clătite sufleu.

Poți servi clătitele japoneze și cu cremă de brânză aromatizată cu vanilie, cu înghețată, gemuri sau dulcețuri ori le poți mânca simple, cu puțin zahăr pudră deasupra.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Alimentul care trebuie consumat pentru un bronz perfect. Are puține calorii și multe beneficii
Alimentul care trebuie consumat pentru un bronz perfect. Are puține calorii și multe beneficii

Leguma-fruct iubită de români mai ales pe timp de vară, roșia, este un aliment cu multiple beneficii pentru organismul uman.

Alimentul care nu îngrașă și care reduce riscul de boli grave. Are puține calorii și multe fibre și minerale
Alimentul care nu îngrașă și care reduce riscul de boli grave. Are puține calorii și multe fibre și minerale

Vreți un suc care nu îngrașă? Vă recomandăm sucul de roșii. Ce faci când vrei să ai o piele frumos bronzată toată vara? Mănânci roșii care conțin licopen, un pigment din familia carotenoizilor cu rol de protecție împotriva razelor ultraviolete.  

Alimentul pe care nu ar trebui să-l consumăm niciodată la micul dejun. Este un produs de bază în alimentația noastră
Alimentul pe care nu ar trebui să-l consumăm niciodată la micul dejun. Este un produs de bază în alimentația noastră

Indiferent de tipul de mic dejun pe care îl consumați dimineața, este important să vă asigurați că vă luați aportul necesar de nutrienți din alimentele pe care le mâncați.

Alimentul premium care se vinde la un preț mic în magazinele din România. Este o sursă bună de grăsimi sănătoase
Alimentul premium care se vinde la un preț mic în magazinele din România. Este o sursă bună de grăsimi sănătoase

Protecția naturală pentru toate vasele organismului uman, inclusiv cele din creier, ori din inimă, se numește colesterol bun, HDL colesterol.  

Cum scapi de mirosul de pește de pe mâini. Alimentul din casă care îl elimină complet
Cum scapi de mirosul de pește de pe mâini. Alimentul din casă care îl elimină complet

Descoperă câteva soluții eficiente pentru a scăpa de mirosul persistent de pește de pe mâini. Alimentele pe care cu toții le avem la îndemână și fac minuni în acest context.  

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.