Clătitele japoneze care fac senzație pe internet: Trucul pentru a le obține pufoase
Japonezii au dus clătitele la un alt nivel. Probabil ai văzut peste tot pe internet acele clătite japoneze pufoase ca niște norișori, pudrate cu zahăr și acompaniate de fructe proaspete.
Ingredientele pentru clătitele japoneze pufoase sunt similare cu cele ale clătitelor obișnuite, deci ce le face diferite? Secretul stă în tehnică și procesul este puțin mai complicat decât în cazul clătitelor obișnuite, însă tot efortul îți va fi răsplătit când vei gusta din cel mai pufos și delicat desert. Dacă vrei să faci aceste clătite, asigură-te că le faci pentru un mic dejun târziu într-o zi de weekend. Le poți servi cu frișcă, fructe proaspete, miere sau simple, cu puțin zahăr pudră pe deasupra.
Ce sunt clătitele japoneze pufoase
Clătitele sufleu japoneze sunt asemănătoare clătitelor clasice, dar sunt pufoase, aerate, ușoare și moi ca un nor. Sunt preparate cu ingrediente de bază pe care le-ai folosi pentru a face clătite obișnuite, dar secretul pentru textura pufoasă și constă în tehnică.
Clătitele japoneze se bazează pe tehnica sufleului, unde albușurile de ou sunt bătute într-o bezea și apoi încorporate ușor în restul aluatului, așa cum ai face cu un pandișpan sau un sufleu de ciocolată.
Albușurile bătute încorporează aer în aluat, ceea ce îl face foarte pufos și aerat. Acest lucru permite clătitelor sufleu să crească și le conferă textura lor pufoasă.
Clătitele japoneze - cum se prepară
Ingrediente
• 2 ouă, separate
• 190 g făină
• 2 lingurițe praf de copt (10 grame)
• ½ linguriță bicarbonat de sodiu (3 grame)
• 300 ml lapte bătut
• 60 g unt topit
• ½ linguriță extract de vanilie
• 50 g zahăr
Mod de preparare:
Bate albușurile de ou cu un praf de sare într-un bol de sticlă, metal sau ceramică până când se formează o spumă tare care nu curge din castron dacă îl întorci. În această etapă, adaugă zahărul și continuă să mixezi până obții o bezea lucioasă și fermă.
Unge cu unt forme de inel. Pune formele în tigaie la foc mic și acoperă tigaia antiaderentă.
Amestecă făina, praful de copt și bicarbonatul de sodiu într-un bol.
Într-un alt bol, combină laptele bătut, gălbenușurile de ou, untul și extractul de vanilie. Adaugă amestecul de făină și omogenizează până când aluatul devine destul de neted.
Încorporează albușurile de ou în aluat până se combină. Este în regulă dacă mai rămân mici bucăți de albuș vizibile. Când integrezi bezeaua în aluat, pliază cu grijă pentru a nu pierde aerul încorporat în albușuri. Aerul este cel care face ca acest desert să fie pufos, la fel ca în cazul unui pandișpan sau al unui chef pufos.
Toarnă aproximativ jumătate de ceașcă de aluat în fiecare formă și acoperă tigaia.
Gătește până încep să se formeze bule la suprafață, aproximativ 5 minute. Întoarce clătitele în formele lor și gătește până se încheagă, încă 3-4 minute. Poți face clătitele și fără inelele de metal, însă nu vor ieși la fel de înalte și pufoase.
Trucul pentru a ieși pufoase
Iată câteva dintre cele mai prețioase sfaturi pe care să le aplici pentru a obține clătite pufoase japoneze perfecte de fiecare dată.
Separă bine albușurile de gălbenuș. Nu lăsa picături de gălbenuș în albușuri, pentru că acestea nu se vor bate bine. Totodată, este important ca recipientul în care bați albușurile să fie foarte curat și uscat.
Bate corect albușurile de ou. Când ridici telul sau mixerul, albușurile se ridică ferm în sus, dar vârful acestora se pliazăe. Dacă bați prea mult albușurile, acestea se vor rupe. Dacă le bați prea puțin, albușurile nu vor avea suficiente bule de aer și clătitele nu vor fi pufoase. Trebuie să obții albușuri pufoase, ca o bezea, astfel încât clătitele să fie pufoase.
Preîncălzește tigaia antiaderentă la cea mai mică temperatură pentru o perioadă mai lungă. Încălzirea uniformă este crucială pentru ca clătitele să se gătească uniform.
Trebuie să preîncălzești tigaia antiaderentă la cea mai mică temperatură pentru a preveni punctele fierbinți (adică o parte a tigăii să fie mai rece și cealaltă parte prea fierbinte). În acest fel, ai control total asupra timpului de gătire și a rezultatului final.
Pune aluatul în grămezi verticale (înălțate). Cheia pentru a obține clătite înalte este să adaugi o câte puțin aluat peste aluatul din tigaie după ce începe să se formeze. Vei obține în acest fel o clătită mai mult înaltă decât cele clasice plate. Înălțimea clătitei va oferi și acea textură pufoasă pe care o cauți. Cel mai bine este să folosești un inel special de patiserie, pentru ca aluatul să nu se lase pe părți și să obții o clătită lată și deloc pufoasă.
Gătește încet, acoperit cu un capac, la foc mic. Spre deosebire de clătitele obișnuite, va trebui să gătești aceste clătite japoneze groase și pufoase pentru un timp mult mai îndelungat. Dacă folosești căldură mare, clătitele pot părea gata, dar interiorul va fi prea crud. Prin urmare, este necesară o gătire lentă și constantă la foc mic. Pentru a menține căldura și umiditatea în tigaie, acoperă cu un capac.
Adaugă apă pentru a crea puțin abur. Doar adaugă 1 lingură de apă în spațiile libere din tigaie pentru a adăuga umiditate în tigaie este suficient. Clătita se va găti și în interior și vei obține textura unui pandișpan foarte pufos. Clătitele japoneze pufoase necesită răbdare. Gătește-le încet și evită să mărești temperatura pentru a grăbi procesul.
Cu ce poți să mănânci clătitele japoneze
Clătitele japoneze pufoase pot fi servite cu o mulțime de topping-uri, de la cremă de ciocolată până la cremă de brânză sau fructe proaspete. Iată cu ce se servesc cel mai adesea:
Sirop de arțar - Majoritatea oamenilor aleg siropul de arțar pentru a înveli clătitele japoneze pufoase, pentru gustul său aromat și delicat.
Fructe proaspete - Fructele de pădure (căpșuni, afine, zmeură), felii de banane sau felii de kiwi adaugă o notă proaspătă și un gust dulce acestor clătite pufoase.
Frișcă - Un strat generos de frișcă pufoasă completează perfect textura moale a clătitelor. Vei simți că mănânci un tort în miniatură, foarte delicat și cu un gust răcoritor.
Unt - Untul topit pe clătitele calde adaugă un gust bogat și cremos. De fapt, aceste clătite ar trebui servite imediat ce sunt scoase din tigaie, ca să își păstreze înălțimea și să nu se lase, așa cum o face orice sufleu.
Miere - Mierea naturală este o altă opțiune excelentă. O poți combina cu câteva nuci și fructe proaspete pentru un brunch delicios.
Cremă de ciocolată - preferata copiilor, dar și a adulților, este cea mai populară alegere pentru aceste clătite sufleu.
Poți servi clătitele japoneze și cu cremă de brânză aromatizată cu vanilie, cu înghețată, gemuri sau dulcețuri ori le poți mânca simple, cu puțin zahăr pudră deasupra.