Alimentul care nu îngrașă și care reduce riscul de boli grave. Are puține calorii și multe fibre și minerale
Vreți un suc care nu îngrașă? Vă recomandăm sucul de roșii. Ce faci când vrei să ai o piele frumos bronzată toată vara? Mănânci roșii care conțin licopen, un pigment din familia carotenoizilor cu rol de protecție împotriva razelor ultraviolete.
Ce faci pe timp de caniculă, când vrei să te hidratezi și să te remineralizezi cu o băutură răcoritoare și sănătoasă? Bei suc de roșii care, spre deosebire de fresh-urile din fructe, nu conține fructoză, nu îngrașă și are mult potasiu.
Roșia este o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară. Are puține calorii, peste 95% apă, multe fibre și minerale.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Câteva secrete despre roșii
Roșiile se coc și după ce au fost culese și se păstrează la temperatura camerei, nu la frigider - o temperatură mai mică de 15 grade le afectează consistența și gustul. Licopenul din roșii este un compus liposolubil, se absoarbe în prezența grăsimii, așa că n-ar strica să puneți puțin ulei în toate preparatele cu roșii. Valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită, iar licopenul se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure.
Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare). Concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă, deci nu ezitați să consumați bulion, pastă de tomate, sos de roșii. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele și fibrele nu suferă nicio modificare.
Roșiile scad riscul de boli grave
Cercetătorii de la Harvard au demonstrat scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumă 80 g sos tomat/zi. Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei cu aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.
Licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii.
Aciditatea din roșie crește absorbția fierului din carne, pește și legume, nu întâmplător tocănițele, ghiveciul de legume sau sosul pentru paste sunt mai gustoase și mai sănătoase dacă sunt pe bază de sos de roșii.
Sucul de roșii este o alternativă mai sănătoasă și mai sigură pentru siluetă decât sucul de portocale. Un pahar de suc de roșii conține doar jumătate din caloriile pe care le are orice alt suc de fructe și doar 30% din cantitatea de fructoză din portocale.
Roșia este un aliment polivalent și prietenos cu silueta, poate fi consumată proaspătă, sub formă de salată sau supă, ca băutură sau ingredient în tocănițe, paste și pizza.
Profitați de vară, este sezonul roșiilor cu gust romanesc, care pot fi consumate fără limită de cantitate, proaspete sau gătite. Roșia dă gust și culoare în orice mâncare.