Berzele încep să se întoarcă din ţările calde. Unele păsări au zburat și 11.000 km

Dată publicare: 23-03-2021 17:35
Dată actualizare: 23-03-2021 18:04


Deși în multe zone din țară primăvara se cam lasă așteptată, berzele care au iernat în Africa au început să sosească în locurile lor de cuibărit.

În Dumbrăvioara județul Mureș, de pildă, frumoasele înaripate și-au făcut apariția, după un zbor de 11 mii de kilometri.

Au început consolidarea cuiburilor, iar ornitologii care le monitorizează activitatea sunt captivați de forfota acestor maiestoase pasări călătoare.

Prima barză care și-a ocupat unul dintre cuiburile monitorizate permanent de specialiști părea ostenită după un zbor atât de lung. Imaginile, transmise și online, demonstrează cu câtă meticulozitate reușesc aceste înaripate să-și reconsolideze cuibul, ca să fie cât mai trainic.

Iulia Vizi, reprezentant Grupul Milvus: „Cert este din studiile noastre că puii de anul trecut nu se întorc, rămân în țările în care iernează în Africa, deci poate fi o barză care a cuibărit în alte cuiburi dar l-a găsit interesant să cuibărească aici. Este un pic precăjit , având în vedere că a zburat 9 mii - 11 mii de km să ajungă în Mureș. Dacă vom avea perioadă mai rece, nu trebuie să ne facem probleme, berzele nu pleacă.”

Peste 25 de mii de oameni, inclusiv din strainătate, sunt curioși să descopere viața acestei specii și urmăresc periodic cuibul supravegheat video.

Iulia Vizi, reprezentant Grupul Milvus: „350 de mii de vizualizări. Și acum am avut concurs pentru cel mai iute … spectator… printre ei găsim și o doamnă din Milano”.

Ornitologii spun că deși ne mai așteaptă câteva zile friguroase, berzele își vor găsi hrana fară probleme. Și în localitatea Cristian din județul Sibiu există un centru specializat pe salvaream îngrijirea și apoi eliberarea berzelor care au suferit diverse accidente.

Tags: berze, mureș, românia,


VIDEO PROTVPLUS.RO