Astăzi este Ziua internaţională a măgarului, cel fără de care lumea modernă nu ar mai fi existat

Ultima actualizare: 08-05-2022 09:01
Astăzi este Ziua internaţională a măgarului, cel fără de care lumea modernă nu ar mai fi putut lua naștere
Getty

Ziua internaţională a măgarului este o manifestare de apreciere pentru unul dintre cele mai rezistente şi mai respectabile animale din familia ecvideelor.

 

De-a lungul istoriei, acest animal din familia calului a servit atât ca animal de călărie, cât şi ca animal de povară, pe unele dintre cele mai dificile terenuri şi în cele mai prohibitive climate, şi a făcut acest lucru cu mândrie şi rezistenţă.

Nu este surprinzător deci că succesul acestor animale se datorează în parte naturii lor încăpăţânate, iar #WorldDonkeyDay, marcată anual pe 8 mai, îi onorează pentru această caracteristică, alături de altele, poate mai lăudabile, notează site-ul daysoftheyear.com.

Strămoşii măgarului modern sunt subspecii ale măgarului sălbatic african care trăia în Nubia şi Somalia. Dovezile disponibile indică faptul că măgarul s-a aflat alături de oameni încă din anul 4.000 î.Hr., cel mai probabil în Nubia, ca animal de povară mai versatil şi mai rezistent decât boul pe care îl foloseau la acel moment.

De atunci, măgarii au fost crescuţi şi duşi peste tot în lume, pe măsură ce culturile au migrat şi lumea s-a extins, iar acum pot fi găsiţi cam peste tot.

Măgarii, la fel de fundamentali pentru societatea noastră ca scrisul, cermamica și metalurgia

Ei sunt, de asemenea, strămoşii catârului, o încrucişare dintre cal şi măgar, având drept rezultat un animal cu punctele forte ale ambelor rase, însă din păcate aproape întotdeauna steril.

Fără ajutorul măgarilor, este greu de imaginat că lumea modernă ar fi putut lua naştere vreodată. Aceste animale de povară rezistente au oferit civilizaţiei energia motrice necesară pentru a produce bogăţie, cu mult înainte de apariţia energiei cu aburi sau a electricităţii.

Din acest motiv, mulţi oameni consideră că măgarii sunt la fel de fundamentali pentru societatea noastră ca scrisul, ceramica şi metalurgia.

Ideea celebrării unei Zile internaţionale a măgarului i-a aparţinut lui Raziq Ark, un om de ştiinţă din Egipt, ale cărui interese priveau în primul rând la animalele din deşert.

În urmă cu aproximativ zece ani, el a observat că nimeni nu sărbătorea umilul măgar pentru eforturile sale de a ajuta oamenii din întreaga lume să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii.

Mulți măgari din întreaga lume sunt în continuă suferință

În semn de recunoaştere a tuturor acestor eforturi, el a înfiinţat un grup pe Facebook, care povesteşte încercările şi necazurile prin care trece acest animal în întreaga lume. În cele din urmă, în 2018 a apărut ideea de a înfiinţa o Zi internaţională a măgarului, iar de atunci o sărbătorim.

Multe dintre aceste animale sunt în continuă suferinţă şi au nevoie de atenţie rapidă. Adesea, proprietarii lor sunt prea săraci pentru a plăti un medic veterinar, aşa că orice doritor poate prelua costul îngrijirii lor.

Prin urmare, donarea către o organizaţie caritabilă de profil este o modalitate excelentă de sprijini direct aceste creaturi fabuloase. În prezent, există o mână de organizaţii nonprofit care lucrează din greu în întreaga lume pentru a oferi asistenţă medicală animalelor neglijate şi abuzate.

Aceste organizaţii folosesc banii donaţi pentru a oferi tratamentul atât de necesar măgarilor în momentele în care aceştia au nevoie.

Abandonul măgarilor este o altă problemă majoră. Mulţi proprietari îşi abandonează măgarii la marginea drumului dacă nu-şi mai permit să aibă grijă de ei, iar ulterior, aceştia trebuie să îşi caute hrană pentru a supravieţui. Prin urmare, donarea către o organizaţie caritabilă dedicată bunăstării acestor animale le poate oferi acestor victime un adăpost unde pot trăi în siguranţă şi linişte.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO