Arșița nu lasă fructele și legumele să elimine pesticidele. Fructul favorit al românilor ar putea deveni toxic anul acesta
Căldura afectează puternic inclusiv metabolismul plantelor. Acestea nu mai pot elimina pesticidele cu care le-au tratat cultivatorii.
Autoritățile au început o campanie națională de testare a legumelor și fructelor din piețe, după ce au găsit la căpșuni mai multe probe contaminate.
Unii agricultori au folosit inclusiv substanțe interzise în Uniunea Europeană, pentru a combate dăunătorii.
Câteva zeci de kilograme de fructe de sezon au plecat luni, din mai multe piețe din țară, spre laboratoarele fitosanitare.
”Documentele, vă rugăm! Carnetul de producător, atestatul și buletinul dumneavoastră!”.
Inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare au luat probe de la zeci de producători pentru caise, nectarine, piersici și pepeni.
Analizele de laborator vor arăta prezența și concentrația în fruct a peste 360 de substanțe chimice. Unele, interzise de Uniunea Europeană, altele- cu praguri clar stabilite de lege. Recent, Autoritatea Națională fitosanitară a găsit 3 cazuri în care pesticidele erau peste nivelul permis, în două piețe din București și una din Focșani.
Augustin Fabian, inspector fitosanitar: ”Au fost la căpșuni. S-a dat amendă la comerciant, s-a mers mai departe prin trasabilitate la producător. Amenzile sunt de la 500 la 7.000 de lei”.
”- De tratamentele livezilor cine se ocupă? Și de ale solului.
- Băiatul se ocupă, dar nu prea le mai facem tratamente. Am înțeles și noi că sunt prea dăunătoare la copii, mai ales, și la noi, cei mai mari”.
”La pepeni există riscul să fie toxici”
Problema este că, pe caniculă, plantele nu reușesc să elimine eficient pesticidele cu care au fost stropite. Așa că poate apărea o contaminare accidentală, chiar dacă tratamentul a fost făcut corect. În plus, chiar diluate, unele substanțe nu mai ajung la sol, se usucă pe plantă și o ucid.
Viorica Lagunovschi-Luchian, Facultatea de Horticultură, USAMV: ”Planta nu face fotosinteză, nici respirație în mod normal. Și atunci nu metabolizează produsele noastre pe care le-am aplicat. La pepeni să știți că există riscul să fie toxici”.
Între timp, specialiștii ne avertizează să nu consumăm fructe cu miezul expus. La pepeni, de pildă, procesul de înmulțire a bacteriilor ca e-coli și salmonella din pământ și de pe cuțit se accelerează, dacă facem dop.
”Corect, că nu este igienic. Dar omul ține mai mult la bani decât la igienă. Majoritatea, cam 70%”.
Oricum, această metodă e în avantajul vânzătorului. Chiar și pepenii necopți destul au miezul dulce.
Sursa: Pro TV
Etichete: canicula, romania, legume, fructe, pesticide, contaminare, toxic,
Dată publicare:
15-07-2024 18:55