Cum să depozitezi fructele și legumele vara, ca să nu se strice repede și ce poți face dacă s-au alterat

×
Codul embed a fost copiat

Căldura năucitoare a făcut deja pagube însemnate în culturile de fructe și legume. Miezul pepenilor de la Dăbuleni se acrește sub coaja înmuiată de soare.  

În plus, marfa expusă în târguri și piețe se strică mai repede și trebuie vândută la preț redus. Cei care încearcă să culeagă de verzi roșiile, caisele și piersicile sunt vizitați de mai puțini clienți, nemulțumiți că aroma și gustul nu sunt aceleași, dacă se coc forțat, pe tarabă.

Însetați și încinși de soare ore în șir, pepenii din Dăbuleni au început să se îngălbenească pe câmp. Coaja se înmoaie, iar în miezul dulce apar găuri.

Desigur, lubenițele cu pete albe sunt mai puțin atractive la târg.

Florin Țecan, fermier: „Pepenii pe care i-am pus extra timpurii nu cred că or să mai reziste foarte mult timp”.

Nicu Dinu: „Dacă eu le las 7-8 zile să stea așa, fructul se strică. Se clocește, pur și simplu”.

Canicula a crescut și pierderile comercianților, nevoiți să vândă la jumătate de preț lădițe întregi cu marfă stafidită.

Odată ce ați făcut cumpărăturile, nu lăsați sacoșele nici măcar o oră în portbagajul mașinii. Sub influența căldurii, legumele și fructele puse în pungi de plastic vor începe să se degradeze.

Odată ajunși acasă, găsiți un loc răcoros pentru ele - vara multe pot sta chiar în frigider, dar în sertare diferite. Majoritatea fructelor degajă, în procesul de coacere, un gaz numit etilen, care alterează legumele.

Viorica Lagunovschi-Luchian: „Tomatele, culese în pârgă, adică verzi, se coc la temperaturi de 19-21 de grade, dar nu le punem în frigider”.

Fructele de pădure rămân în casolete cu găurele. Fructele mari se vor coace rapid pe platou, în bucătărie. Ca să țină, cartofii stau pe parchet sau pe gresie, în pungi de hârtie.

Femeie: „Automat se strică, dacă prind umezeală”.

Porumbul dulce, pe care nu-l fierbeți pe loc se pune la congelator, cu tot cu frunze.

Numai vinetele se simt bine la soare. Chiar dacă sunt ridate rămân o alegere bună.

Femeie: „Dacă se zbârcesc puțin nu sunt stricate, sunt mai bune de copt, că nu mai au apă-n ele”.

În fine, ce facem cu fructele și cu legumele la un pas să se strice? Primele merg la compoturi, dulcețuri, sosuri și prăjituri. Restul, la supe, zacuscă și diverse ghiveciuri.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția americanilor când au văzut că pot da peste România la CM 2026
Reacția americanilor când au văzut că pot da peste România la CM 2026
Citește și...
Fermierii din Galați aruncă legumele direct la groapa de gunoi. Roșiile cu 50 de bani kilogramul nu le cumpără nimeni
Fermierii din Galați aruncă legumele direct la groapa de gunoi. Roșiile cu 50 de bani kilogramul nu le cumpără nimeni

Degeaba avem recoltă, dacă nu știm ce să facem cu ea. În Matca, județul Galați, tone de legume culese de câteva zile au sfârșit la gunoi.  

S-au extins în România punctele gastronomice locale. Ofertele cu care își ademenesc clienții
S-au extins în România punctele gastronomice locale. Ofertele cu care își ademenesc clienții

Punctele gastronomice locale, care promovează bucătăria tradițională, ajută economia în zonele rurale. Gazdele care ne invită la masă cresc animale și cultivă legume, dar oferă și camere de închiriat, plimbări cu bicicleta sau caii.

Legumele neobișnuite descoperite și aclimatizate la Buzău. La ce poate fi folosită salata picantă. „O plantă viguroasă”
Legumele neobișnuite descoperite și aclimatizate la Buzău. La ce poate fi folosită salata picantă. „O plantă viguroasă”

Salata picantă cu gust de muștar, prazul cu aromă de usturoi sau leușteanul uriaș sunt câteva dintre soiurile de legume descoperite sau aclimatizate în ultimii ani, de cercetătorii din Buzău.  

Modul corect în care trebuie depozitați cartofii. Cum îți dai seama dacă s-au stricat
Modul corect în care trebuie depozitați cartofii. Cum îți dai seama dacă s-au stricat

Cartofii, fiind legume de bază în multe gospodării, merită o atenție specială în ceea ce privește condițiile de păstrare.  

Studiu: O dietă bogată în fructe și legume poate reduce șansele de răspândire a cancerului de prostată
Studiu: O dietă bogată în fructe și legume poate reduce șansele de răspândire a cancerului de prostată

O dietă bogată în fructe, legume, nuci și cereale integrale poate reduce șansele de răspândire a cancerului de prostată la aproape jumătate, potrivit unui studiu, conform Daily Mail.  

Recomandări
Premierul României anunță că în decembrie vom avea ”foarte probabil” o nouă ”ordonanță trenuleț”: ”Nu putem fugi de asta”
Premierul României anunță că în decembrie vom avea ”foarte probabil” o nouă ”ordonanță trenuleț”: ”Nu putem fugi de asta”

Premierul Ilie Bolojan a fost întrebat, vineri, în conferința de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria, dacă salariul minim în România va ”rămâne înghețat” și în anul 2026.   

Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei
Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei

Energie termică gratis, fluidizarea traficului rutier sau locuințe pentru tineri. ȘtirileProTv.ro vă prezintă cele mai importante promisiuni electorale ale candidaților la alegerile pentru Primăria Capitalei, care sunt organizate în 7 decembrie 2025.

Ilie Bolojan: Este o batjocură când îţi iei bani nemunciţi sau banii pe care îi iei nu se reflectă în rezultatele activităţii
Ilie Bolojan: Este o batjocură când îţi iei bani nemunciţi sau banii pe care îi iei nu se reflectă în rezultatele activităţii

Premierul Ilie Bolojan critică indemnizațiile de 27.000 de lei de la Aeroporturi București, numindu-le „o batjocură” în lipsa unor rezultate.