Afinele s-au copt cu trei săptămâni mai devreme. Cu ce preț la vor putea cumpăra românii
Grăbite de soarele lunii aprilie și mângâiate ușor de vântul rece din mai, afinele de cultură s-au copt mai devreme cu trei săptămâni.
Pe fiecare ciorchine sunt zeci de fructe: unele abia pârguite, altele gata să fie culese. Cultivatorii care au extins suprafețele au dat lovitura și spun că vor încerca să păstreze o cantitate mai mare pentru piața internă. Anii trecuți, trei sferturi din afinele românești au ajuns la export.
Grăsuțe și înghesuite cu greu pe zeci de mii de ciorchini, afinele colorează în indigo un deal din Prahova. Recoltarea deja a început, dar în trei săptămâni, o mie de oameni vor culege manual camioane întregi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt mici, dulci-acrișoare, au cojița subțire și doar semințe mici, fără sâmburi. Noi încă le spunem „de pădure”, deși cea mai mare cantitate de afine, zmeură, mure și coacăze care ajung la vânzare în țară nu sunt culese de pe munte, ci din plantațiile tot mai extinse. Doar afinele ocupă peste 2.000 de hectare, iar noi suntem în mijlocul unei suprafețe de 100 de hectare, cea mai mare din România cu afine bio.
Mihai filimon, inginer horticol: „Sperăm că ajungem la o mie de tone, cel puțin 10 tone pe hectar”.
Între timp, această hală e pregătită să primească, peste o săptămână, fructele proaspete.
E o bogăție de care, până acum, majoritatea românilor nu prea s-au putut atinge. Mulți dintre marii producători trimit marfa peste hotare. Puțini au echipamente pentru sortare și ambalare rapidă. Așa că hipermarketurile preferă să importe afine. Deja porționate în casolete, ajung la 80 de lei kilogramul.
Andi Mihai, director comercial: „Export 85%, piața internă 10% și door to door 5%. Anul acesta sperăm să ținem mai multe fructe în țară, concurăm cu marii exportatori din Europa- Polonia, în speță, și ca prețurile să fie mai bune decât anul trecut, datorită volumului mai bun”.
Vara trecută, afinele noastre s-au vândut cu 30-40 de lei kilogramul. Acum, primul rod se va vinde probabil cu 50 de lei, dar prețul va scădea treptat, până la 20 de lei. Totul depinde, desigur, de dorința românilor de a integra recolta bogată în consumul curent. Afinele, spun patiserii, merg la aproape orice- plăcinte și prăjituri, dulcețuri și sosuri, fursecuri și siropuri. Mai mult, pot intra în smoothi și salate.