Nu mai există forță de muncă pentru fructele de pădure. În premieră, sunt scoase la licitație online

Dată publicare: 22-07-2021 17:40
Dată actualizare: 23-07-2021 09:51


În timp ce în piețe și supermarketuri cererea de afine, zmeură și mure autohtone este mare, fructele noastre de pădure merg în special la export.

Sunt tot mai puține, pentru că nu mai avem culegători. Pe de altă parte, ca să poată să își crească veniturile și să-și plătească mai bine oamenii, ROMSILVA scoate în premieră, fructele la licitație online.

Cei de la Direcția Silvică din Bistrița-Năsăud sunt în toiul culesului. Ar fi de adunat peste 300 de tone, însă e greu cu forță de muncă.

Simion Bodor, director centru fructe de pădure direcția silvică BN: “După cum se observă, forța de muncă pe care ani de-a rândul am avut-o, din păcate, au mai îmbătrânit dintre culegători, mulți au plecat afară să lucreze, așa că avem, probleme mari cu culegătorii".

Se culeg mai puține fructe și din pădurile din Maramureș. Aici afinele, de pildă, au fost afectate de vremea rea.

Inginer Marcel Cosma, Direcția Silvică Maramureș: "Datorită înghețurilor târzii și schimbărilor climatice, grindina, fenomene natural care decimează de multe ori chiar și recolta coaptă".

De la 14 mii de tone strânse în 2018, anul trecut dacă s-au găsit 4 mii de tone în pădurile administrate de ROMSILVA.

Pe de altă parte peste câteva zile, ROMSILVA organizează în premieră o licitație online pentru agenți economici de aici și din Europa. Vor fi scoase la licitație 3 mii tone de fucte de pădure, iar prețul de pornire este de 700 de euro pe tona de măceșe. Dar pentru afine, de exemplu, organizatorii speră să obțină cel puțin 3.000 de euro pe tonă.

Inginer Marcel Cosma, Direcția Silvică Maramureș: “Principalul scop este asigurarea transparenței și accesibilității tuturor operatorilor economici și a celor interesați de fondul de marfă disponibil la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva și o valorificare superioară cu prețuri competitive ale pieței".

Între timp în piețe și supermarketuri găsim fructe de pădure de cultură sau din alte țări. În ultimii ani afinele, zmeura și murele au fost tot mai apreciate.

Laura Gavrilaș, nutriționist dietetician: "O porție de sănătate care poate să fie servită în fiecare dimineață. Au efecte antiinflamatori și antioxidante".

Aceste fructe își păstrează proprietățile chiar dacă sunt congelate.


VIDEO PROTVPLUS.RO