A început postul Crăciunului. Rețetele cu ingrediente exotice sunt în topul preferințelor, mai ales în rândul tinerilor
Am intrat în postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante pentru crendincioși. Preparate, în special din soia - brânza, cârnăciorii ori cașcavalul îmbogățesc meniurile de post.
Așa că mesele care-au rămas până la marea sărbătoare promit să fie îndestulătoare. Ca să nu piardă clienți, multe restaurante și-au modificat meniurile, iar oferta e surprinzător de bogată.
S-au dus vremurile în care românii țineau post doar cu cartofi și fasole. Rețetele cu ingrediente exotice sunt acum în topul preferințelor, mai ales în rândul tinerilor. Carla are 24 de ani și vrea să țină tot postul Crăciunului.
Carla Dima: „Încerc să țin 40 de zile și mi se pare că în felul ăsta îi ofer și un detox organismului și mă pregătesc evident de Crăciun când toată lumea își umple mesele și mâncăm de toate.”
Un sfert dintre români țin post miercurea și vinerea și doar unul din zece reușește să respecte toată perioada, arată un studiu făcut de o companie de cercetare.
Bărbat: „Nu pot că pe la serviciu nu prea postesc, mănânci pe unde poți și mănânc..ce îți face cu ochiul.”
Reporter: Ce v-ați cumpărat?
Femeie: „Un sandviș că merg la serviciu și aici am mâncat meniul zilei. Încercăm un post, vedem cât ne ține.”
Pentru cei care obișnuiesc să comande mâncare ori să ia masa în oraș, ofertele sunt diverse. Multe restaurante și-au diverisificat meniurile în această perioadă.
Nicu Lascu, administrator restaurant: „Venim cu cel mai popular produs al nostru care este pizza de post, apoi venim cu platou rece cu zacuscă, cașcaval de post, cârnăciori de post, măsline, ardei, vinete și apoi venim și cu produse calde cum ar fi o vânătă la tigaie.”
Un prânz delicios conține rulouri cu dovlecei umplute cu brânză vegană, bruschete cu roșii uscate și rucola ori cu ciuperci și merișoare. Nu lipsește nici tofu făcut pe grill, servit cu dulceață de ardei iute.
Mai mult, salata Olivier înlocuiește cu succes salata de boeuf. Shaorma poate fi gătiă și cu ciuperci în loc de carne. Iar sarmalele și ardeii umpluți cu orez și legume sunt un deliciu.
Și pentru dulciuri există soluții. Aceste felii de tort nu conțin nici ou și nici lapte, iar unele sunt preparate și fără zahăr.
Femeile reușesc să țină cel mai des tot postul, în timp ce bărbații se abtin de la mâncarea de dulce doar câteva zile, spun preoții.
Femeie: „Vreau să postesc, îmi place. Eu mănânc în general multe fructe și legume. Azi am făcut de exemplu un borș de zarzavat extraordinar de bun. Mâine am fasole, e spanac. Sunt, sunt, acum pe piață sunt de toate.”
Preotii atrag atentia că, pe lângă restricția alimentară, credincioșii trebuie să țină cont și de purificarea sufletului.
IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: „Postul nu poate fi ținut fără rugăciune, fără credință, fără milostenie. Postul este unit cu rugăciunea tot timpul. Să postim cu toții, să ne rugăm, să fim milostivi, să facem bine și vom primi plată de la Dumnezeu în viața aceasta bucuria vremelnică, iar în viața viitoare bucuria și fericirea veșnică.”
Postul Crăciunului durează 40 de zile, iar în fiecare sâmbătă și duminică enoriașii au voie să mănânce pește.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: mancare, craciun, retete, postul craciunului, post,
Dată publicare:
16-11-2023 07:34