Când începe postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri: ce nu e bine să faci de Lăsata Secului și în post

Postul craciunului
Shutterstock

Mai sunt doar două luni până la Crăciun, iar românii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Iisus prin post și rugăciune.  

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante două posturi din an și durează 40 de zile. Însă nu este vorba doar de abținerea de la mâncăruri „de dulce”, ci și de înfrânarea păcatelor și apropierea de Dumnezeu.

Postul Crăciunului în 2023 - începe pe data de 14 noiembrie

Postul Crăciunului 2023 începe marți, 14 noiembrie, și se încheie duminică, pe 24 decembrie 2023.

Postul Crăciunului durează 40 de zile. 

Cele 40 de zile înseamnă pentru creștinii ortodocși abținere de la mâncărurile „de dulce”, dar și înfrânare de la gândurile rele, de la invidie, cuvinte urâte și alte păcate. Sunt zile în care creștinii ortodocși se purifică, atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual.

Când este dezlegare la pește în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului are și câteva dezlegare la pește. Iată care sunt:

· Marți, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

· 25 noiembrie

· 26 noiembrie

· 30 noiembrie – Sfântul Andrei

· 3 decembrie

· 4 decembrie

· 5 decembrie

· 6 decembrie – Sfântul Nicolae

· Joi, 7 decembrie

· 9 decembrie

· 10 decembrie

· 12 decembrie

· 16 decembrie

· 17 decembrie

· 18 decembrie

Zilele cu dezlegare la pește vin ca o răsplată pentru credincioșii care postesc. Totodată, acestea sunt zile prin care Iisus este sărbătorit.

În aceste zile, credincioșii se pot înfrupta din bucate pe bază de pește, fie că vorbim despre zacuscă de pește, saramură sau alte preparate.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

Lăsata Secului pentru postul Crăciunului este pe data de 14 noiembrie. De fapt, lăsata Secului este ultima zi în care se mai poate mânca de dulce.

Adesea, oamenii obșinuiau să facă mese mari de Lăsatul Secului, unde se servea bucăți de carne, prăjituri și tot felul de mâncăruri de dulce.

După această masă mare, oamenii obișnuiau să strângă toate resturile într-o față de masă, pe care a doua zi o scutură spre răsărit în timp ce rostesc cuvintele „păsările cerului, eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

Sătenii spun că prin acest ritual, oamenii se asigură că nu vor avea culturile stricate de păsări în anul următor.

În această zi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Grigorie Palama, apărător al teologiei isihaste.

La sate, se obișnuia ca în ziua de dinaintea Postului Crăciunului să se spele bine vasele de lut și lingurile de lemn. Mulți gospodari făceau acest lucru cu cenușă. Prin acest gest, se asigurau că vasele și tacâmurile sunt curățate de alimentele de dulce și sunt pregătite pentru perioada de post.

În următoarele 40 de zile, aceste vase vor fi folosite pentru preparate de post și nu au voie să atingă carne, ouă, lapte sau alte produse interzise.

O superstiție spune că imediat după Lăsata Secului, oamenii trebuie să așeze oalele cu gura în jos ca să alunge necazurile și bolile.

Există și zone în țară unde fetele merg la fântâna dindin sat și aprind o lumânare, așezând-o pe marginea fântânii. Lumina ar trebuie să se reflecte în apă și să îi arate fetei chipul viitorului soț.

Rugăciune pentru zilele de Post

În aceste zile de post, creștinii trebuie să își îndrepte atenția spre curățenia spirituală. Ei trebuie să se înfrâneze de la ură, vorbe urâte, invidie sau răutate și să se aplece spre fapte bune, să își iubească aproapele și să se conecteze cu Dumnezeu.

Pentru a face acest lucru, iată o rugăciune pe care oamenii o pot rosti în zilele de Post al Crăciunului:

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Semnificația Postului Crăciunului

Postul Crăciunului este o perioadă de pregătire spirituală înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului.

Acest post are o semnificație specială. Este un timp în care creștinii se pregătesc spiritual și se concentrează asupra semnificației Nașterii lui Isus Hristos.

Este o ocazie de a reflecta asupra credinței și de a medita la importanța acestui eveniment.

Postul Crăciunului înseamnă abținerea de la anumite alimente, precum carne sau produse lactate, dar și înfrânarea de la anumite plăceri sau obiceiuri.

Dacă vorbim despre înfrânarea fizică, aceasta are un scop spiritual, acela de a ajuta credincioșii să se concentreze asupra vieții spirituale, să renunțe la păcatele lor și să se curățească spiritual înainte de a sărbători Nașterea lui Iisus.

Postul Crăciunului reprezintă, de asemenea, o perioadă de așteptare și nădejde. Creștinii se pregătesc pentru venirea lui Iisus Hristos nu doar ca un eveniment istoric, ci și ca o realitate spirituală prezentă în viața lor. Este momentul în care oamenii se concentrează să fie mai buni, să își ajute și să își iubească aproapele, să cinstească numele Domnului și să facă fapte bune.

În această perioadă se renunță la plăcerile lumești și oamenii se îndreaptă către rugăciune și purificare spirituale.

Prin abținerea de la gânduri negre, mâncăruri de dulce și renunțarea la individualism, credincioșii să se apropie mai mult de Dumnezeu, își întăresc credința și se abțin de la cele lumești.

Este o perioadă de pregătire spirituală și de concentrare asupra adevăratelor valori creștine înainte de a sărbători unul dintre cele mai importante evenimente din an: Nașterea lui Dumnezeu.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Citește și...
Cele mai frumoase destinații pentru vacanța de Crăciun, în Europa. Orășelele cu aer de sărbătoare și târguri de Crăciun
Cele mai frumoase destinații pentru vacanța de Crăciun, în Europa. Orășelele cu aer de sărbătoare și târguri de Crăciun

Planifici o vacanță de sărbători? Atunci Europa este cel mai bun continent din lume pentru a sărbători Crăciunul. De la piețele de Crăciun istorice din Germania până la cel mai emblematic loc de Crăciun: Viena.

Fasole cu ciolan, sarmale din belșug și mici suculenți. Cum au sărbătorit românii Ziua Națională a României
Fasole cu ciolan, sarmale din belșug și mici suculenți. Cum au sărbătorit românii Ziua Națională a României

O feerie cu ceaune imense, pline cu fasole și ciolan dulce afumat, sute de mii de sarmale și milioane de mici, dar mai ales oameni îmbujorați de gustul mâncării, al unui păhărel de vin fiert și al bucuriei de-a fi împreună.

Casa faimoasei Mița Biciclista, vedeta unui spectacol de lumini. Istoria proprietății primită cadou de Maria Mihăescu
Casa faimoasei Mița Biciclista, vedeta unui spectacol de lumini. Istoria proprietății primită cadou de Maria Mihăescu

Am intrat în luna sărbătorilor, iar spiritul lor se simte deja în Capitală. Vineri seară, casa faimoasei Mița Biciclista a fost învăluită în decorațiuni de Crăciun și lumini, gândite de unii dintre cei mai buni artiști din Europa.

 

Recomandări
Coșmarul românilor rămași blocați pe aeroportul din Munchen. Unii au dormit pe jos, iar alții pe banda pentru bagaje | VIDEO
Coșmarul românilor rămași blocați pe aeroportul din Munchen. Unii au dormit pe jos, iar alții pe banda pentru bagaje | VIDEO

Au apărut primele imagini cu românii care au rămas captivi pe aeroportul din Munchen mai bine de jumătate de zi.    

Israelul și-a făcut un mare dușman în rândul țărilor NATO. Cine acuză statul evreu de genocid în Gaza
Israelul și-a făcut un mare dușman în rândul țărilor NATO. Cine acuză statul evreu de genocid în Gaza

Liderul unui puternic stat NATO a cerut din nou Curții Penale Internaționale (CPI) să tragă la răspundere Israelul pentru presupusul genocid din Fâșia Gaza.

SUA nu vor permite „în niciun caz” alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza, spune vicepreședinta Kamala Harris
SUA nu vor permite „în niciun caz” alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza, spune vicepreședinta Kamala Harris

SUA nu vor permite „în niciun caz” strămutarea forțată a palestinienilor din Gaza și Cisiordania, a declarat sâmbătă vicepreședinta Kamala Harris, acesta fiind un mesaj către trupele israeliene care luptă împotriva Hamas.