Sectorul cultural din România riscă să se prăbușească. Artiștii cer ajutor autorităților

28-01-2021 18:06


Cu evenimente și spectacole anulate, sectorul cultural din țara noastră riscă să se prăbușească.

Este avertismentul mai multor artiști care cer autorităților ajutoare pentru cei care în lunile de pandemie nu au avut unde să muncească. Ei critică schemele de sprijin anunțate recent de Ministerul Culturii, care nu îi ajută pe toți artiștii independenți.

De la regizori, scenariști și luminiști și până la manageri și producători de spectacole, cu toții se luptă de aproape un an să supraviețuiască.

Tudor Chirilă, artist: „Industria culturală, de spectacole, de arte perfomative, fie că e vorba de dansatori, interpreți, actori sau alte forme de performeri, este la pământ în momentul de față.”

Daniel Klinger, designer lumini: „Vorbim de tot personalul tehnic, lucrătorii din industria de spectacole, vorbim de angajații firmelor care prestează servicii în sectorul industrie de spectacol. Vorbim de zeci de mii de oameni.”

Zeci de cântăreți și muzicieni au protestat inclusiv în fața Guvernului, iar autoritățile le-au promis, la vremea respectivă, ajutoare financiare. Până acum, singurul sprijin au fost indemnizațiile de șomaj tehnic. Banii însă nu au ajuns la toți artiștii independenți sau la personalul tehnic, esențial pentru bunul mers al unui spectacol.

Tudor Chirilă, artist: „Luministul nostru ne-a anunțat că s-a angajat la o companie de electricitate. Era pe stâlpi ultima dată și nu mai poate să facă lucrul ăsta pentru noi și ne-a anunțat că nu se știe, că se restrage, pentru că trebuie să își hrănească familia. O trupă nu este artistul, este tot ecosistemul din spatele lui, creat din lucrători din industria de spectacol și din diverși participanți la bunul mers al actului perfomativ.”

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Culturii a anunțat o schemă de ajutor în valoare de aproape 70 de milioane de euro pentru sectorul artistic independent. Artiștii contestă modul de acordare, pentru că se referă doar la proiecte viitoare.

Tudor Chirilă: „Acești oameni nu pot fi ajutați pentru cheltuielile pe care le au și taxele pe care le au în continuare de plătit decât prin compensarea perioadei în care nu au putut să muncească, un ajutor de stat pentru participanții la sectorul cultural, care nu au beneficiat de nicio formă de ajutor.”

În mod normal, ajutorul de stat nu trebuie acordat prin intermediari, ci fiecărui lucrător cultural în parte, după modele deja existente în Germania sau Franța. Guvernele din aceste state au definit categoriile existente în sectorul cultural și au oferit ajutoare financiare. Daca nu vor primi sprijin din partea Guvernului, artiștii au anunțat că vor ieși din nou în stradă.


VIDEO PROTVPLUS.RO