Spectacole de teatru din România, transmise LIVE în toată lumea. Câți oameni s-au uitat la o piesă

21-01-2021 19:51


Spectacolele de teatru ajung acum la publicul din toată lumea. Pandemia și restricțiile i-au împins pe artiști să se exprime prin piese LIVE, transmise online.

Comedia "Peretele", de exemplu, de la Teatrul Metropolis, a fost urmărită pe trei continente. În loc de 130 de spectatori, câți ar fi încăput la teatru, au fost câteva mii, care au plătit un bilet obișnuit de 35 de lei.

Comedia "Peretele" s-a văzut în casele a 3.700 de spectatori din toată lumea. Jocul actorilor pe scena teatrului Metropolis a fost transmis LIVE. Un spectacol cu o distribuţie mare, în regia Liei Bugnar.

Marius Manole, actor: "Publicul a fost şi din Sicilia şi din Vancouver şi din Miano şi Paris. Am avut mai puţine emoţii, deşi poate publicul era mult mai numeros, dacă stăm să ne gândim că sala de la Metropolis încap 130 de oameni, ori noi acum aveam 3.700 de oameni."

Anghel Damian, actor: "Asta înseamnă că poate erau şi 6.000 de oameni, ca în multe case s-au uitat câte 3-4 oameni la un singur televizor. Ştiam că publicul e cu noi şi nu am avut nevoie de reacţiile lor imediate, din sală, ca să îi simţim."

Cei implicaţi în proiect şi-au dat seama că au un nou public: iubitorii de teatru de la mare distanţă dispuşi să plătească bilet şi să vadă de acasă un spectacol de calitate.

Lia Bugnar, regizorul şi dramaturg, "Peretele": "Sunt foarte mulţi oameni care iubesc teatrul şi nu reaușeau să vină pentru că au copii mici şi stau cu ei la ora aceea sau sunt mulţi spectatori care nu îşi permit ce presupune un spectacol de teatru, taxiul de după, când se termină şi nu mai e metrou."

Alexandra Tănăsescu, jurnalist la site-ul "Cultură la duba", spune că teatrul online, descoperit în pandemie, trebuie să continue şi după ce se vor redeschide sălile.

Alexandra Tănăsescu, junalist "culturaladuba.ro": "E o bună oportunitate să fie integrat în tot ce se întâmplă în România, asta nu înseamnă să cădem în cealaltă extremă, să facem doar teatru online. Se adresează românilor care nu au mai fost demult la teatru, nu au avut acces. știm că s-au închis multe teatre în oraşele din România, din păcate."

Anghel Damian: "Poţi face limitare de localizare, poţi să blochezi Bucureştiul prin IP şi să spui că de oriunde în rest poţi vedea live şi atunci îţi asiguri că publicul din Bucureşti rămâne activ şi merge în sala de teatru."

Marius Manole, actor: "Spectacolul a fost filmat şi transmis foarte bine. Am vrut să mă asigur de chestia asta pentru că teatrul online la noi e privit aşa, ca oaia neagră. Oamenii au şi dreptate, pentru că am tot dat teatru prost filmat, mai tot timpul."

Teatrul online, cu plată, a fost inaugurat în România de către fondatorii "unteatru" doi soţi regizori, care au fost decoraţi la începutul anului de către şeful statului. Au fondat o platformă de teatru online, unde românii pot urmări spectacolele lor.


VIDEO PROTVPLUS.RO