Închiderea celebrului Centru Pompidou, marcată cu cea mai mare expoziție dedicată lui Brâncuși. ”O capodoperă”
Cea mai mare expoziție dedicată lui Constantin Brâncuși a fost inaugurată la Centrul Pompidou din Paris, unul dintre cele mai cunoscute muzee de artă modernă și contemporană din lume.
Francezii au ales să marcheze închiderea Centrului Pompidou pentru renovare până în 2030 cu expoziția sculptorului român. Peste 1.500 de oameni au participat la vernisaj.
400 de lucrări semnate de părintele sculpturii moderne, cum îl numesc francezii pe Brâncuși, sunt adunate la Paris, la Centrul Pompidou.
Expoziția va putea fi vizitată până în iulie. Conține lucrări aduse din România, dar și de la mari muzee din lume, cum ar fi TATE, MoMA, Guggenheim, Philadelphia și Chicago.
Sunt aici 120 de sculpturi, toate care erau la Centrul Pompidou, la toate celelalte muzee ce aveau opera Brâncuși și în colecții private. Piesa de rezistență din centrul acestei expoziții este reproducerea 1 la 1 a atelierului lui Brâncuși, foarte multe dintre aceste opere nu vor mai putea fi văzute în următorii 5 ani, pentru că Centrul Pompidou intra în renovare.
Retrospectiva Brâncuși s-a deschis pe acordurile unei melodii preferate de marele sculptor, interpretată de dirijorul român Cristian Măcelaru și violoncelistul francez Gaultier Capucon.
Laurent Le Bon, director centru: ”Da, avem aici Mona Lisa! De acum vom avea două, capodopera (de la Louvre) și atelierul lui Brâncuși, care este în sine o capodoperă arhitecturală. Înainte de a muri, Constantin ne-a încredințat, adică v-a încredințat vouă, dragi prieteni, atelierul său cu colecția de sculptură”.
”E o expoziție eveniment pentru Paris, pentru franța și pentru România”
Ovidiu Sandor: ”Cred că e o expoziție care, de fapt, desface atelierul lui și îl așează pe o suprafață mult mai extinăa, grupând lucrările într un mod în care te ajută să înțelegi mult mai bine demersul lui Brâncuși, acea căutare permanentă a simplificării în sensul reducerii la esență a lucrurilor. E o expoziție eveniment pentru Paris, pentru Franța, și într-un fel, și pentru România este o expoziție eveniment”.
Doina Lemny: ”Fiecare expoziție are conceptul ei. Această expoziție prezintă în centrul ei lucrările din atelier. Pentru a se arăta munca lui singuratică, munca lui în această cochilie în care el dialoga numai cu materialul, cu material, primea seara în atelier invitați, era sociabil, dar pentru lucru el se retrăgea în atelierul lui și lucra în singurătate”.
Peste 1.500 de oameni au participat la deschiderea expoziției, printre care Laurent Fabius, fost premier al Franței, dar și regizorii români Corneliu Porumboiu și Radu Jude.
Expoziția este organizată de Centrul Pompidou în colaborare cu Ambasada României la Paris și cu Institutul Cultural Român. Și este un eveniment organizat sub înaltul patronaj al președintelui Franței, Emmanuel Macron.
Sursa: Pro TV
Etichete: paris, expozitie, constantin brancusi, centrul pompidou,
Dată publicare:
27-03-2024 19:40