Castelele Peleș și Pelișor și operele lui Brâncuși de la Târgu-Jiu ar putea fi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO
Autoritățile fac demersuri pentru ca mai multe obiective de la noi să fie incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Ministerul Culturii a anunțat că pe listă apar Castelele Peleș și Pelișor, foste închisori comuniste, și ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu.
Ridicate în mijlocul naturii, cu o arhitectura deosebită și o istorie impresionantă, castelele de pe domeniul Peleș atrag numeroși turiști, mulți dintre ei străini. Includerea acestor obiective în patrimoniul UNESCO ar spori vizibilitatea la nivel mondial și ar asigura acces mai ușor la fonduri pentru restaurare.
Procesul ar putea dura însă câțiva ani. În urma realizării documentației, castelele ar intra pe lista indicativă, adică în inventarul de situri situate pe teritoriul României considerate că fiind susceptibile de a fi înscrise în Lista patrimoniului UNESCO. În acest moment în România exista pe lista indicativă 16 situri. Și avem oficial incluse în patrimoniul mondial 7 obiective culturale, printre care bisericile pictate din Moldova și cele fortificate din Ardeal, Centrul istoric din Sighișoară sau Roșia Montană.
Ministerul Culturii a propus că pe lista indicativă să ajungă și foste închisori comuniste din România. Este vorba despre penitenciarele din Sighet, Pitești, Jilava, Ramnicu Sărat și Făgăraș.
Irina Hasnaș Hubbard, muzeograf: „Ar fi vizibile, ar fi onorate victimele care au fost acolo și bineînțeles s-ar putea accesa fonduri, ar putea să intre într-un circuit național, internațional pentru că dacă e să vorbim doar de perioada comunismului în Europa de Est sunt asemenea locuri ale memoriei."
Autoritățile de la noi fac demersuri pentru a include în patrimoniul mondial și Ansamblul Monumental "Calea Eroilor" de la Târgu Jiu, cu Masa Tăcerii, Coloana Infinitului și Poarta Sărutului, ale lui Constantin Brâncuși.
Sursa: Pro TV
Etichete: Coloana Infinitului, constantin brancusi, peles, unesco, masa tacerii, pelisor,
Dată publicare:
04-03-2024 07:54