”Eminescu, Eternul Phoenix”. Dezbatere publică, urmată de un concert Phoenix pe versurile poetului

24-01-2018 17:24


Eminescu, Eternul Phoenix

Muzicieni, scriitori, critici muzicali și reprezentanți ai unor asociații culturale organizează o dezbatere publică sub numele ”Eminescu, Eternul Phoenix”, care va fi urmată de un concert exclusiv al trupei Phoenix cu piese pe versuri de Mihai Eminescu.

Evenimentul vrea să aducă în atenția publicului ”influența imaginarului eminescian” în muzica românească, cu preponderență folk și rock, ”din perspectivă estetică și istorică”.

Dezvoltată în anii 1960, muzica românească folk și rock continuă până în prezent să încânte un număr foarte mare de melomani, atât prin estetica sa modernă, cât și prin mesaj.

Proiectul își dorește să realizeze o dezbatere culturală între diferite generații în scopul punerii în valoare a importanței pe care poezia eminesciană a avut-o în formularea unui mesaj național și militant în muzica românească, inclusiv în perioada de cenzură, precum și a rolului pe care muzica românească l-a avut în distribuirea și popularizarea poeziei lui Eminescu la nivelul maselor” - se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Evenimentul va fi complex și va conține mai multe componente, promit organizatorii.

Prima componentă constă într-o dezbatere adresată publicului larg, dar și specialiștilor în domeniul literaturii și muzicii.

Dezbaterea își propune să puncteze elementele cheie ale imaginarului poetic eminescian din muzica românească și influențele pe care le-a avut aceasta în spațiul cultural românesc din anii șaizeci și până în prezent.

Dezbaterile vor aduce laolaltă membri ai unor formații de muzică, scriitori, critici muzicali și literari, reprezentanți ai unor asociații culturale, reprezentanți ai presei.

La dezbatere vor participa, în calitate de vorbitori:

1. NICU COVACI, fondator al formației Phoenix - compozitor, chitarist, pictor și grafician cu o activitate artistică impresionantă atat la nivel național, cât și internațional, autor al volumelor „Însă eu, o pasăre” și „Giudecata înțelepților”

2. DORU IONESCU, jurnalist și critic muzical, realizator a numeroase emisiuni radio-TV în nume propriu, între care „Timpul Chitarelor”, „Remix”, „Rock Forum”, „Jazz Restitutio”, „Pop Cultura”, „O poveste cu cântec”, ”UndergROund”

3. GEORGE ANCA, profesor universitar doctor, eminescolog, președinte fondator al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”.

Ulterior dezbaterii va avea loc un concert exclusiv susținut de  formația Phoenix, cu piese pe versuri de Mihai Eminescu (de exemplu „Scrisoarea a III-a” sau “Un Phoenix e o pasăre-n vechime”), dar si alte cântece de o mare sensibilitate estetică.

Invitat special este muzicianul aromân Stelu Enache, care va oferi o interpretare unica piesei “Cântec-lu cucuveaua-lliei”.

Intrarea este liberă.

@CristianMatei

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO