Prea multa sare in bucate. Romanii isi forteaza inima fara sa stie

20-01-2011 00:00

sare

O statistica recenta a Uniunii Europene arata ca, in medie, inghitim zilnic o lingura cu varf de sare. Adica 18 grame, de trei ori mai mult decat ar avea nevoie organismul.

Pe langa sodiu, adaugam si compusii pe baza de sare, care se strecoara in tot mai multi dintre aditivii alimentari. Atunci sa nu ne mai miram ca suntem primii de pe continent in privinta bolilor cardiovasculare.

Un adult are nevoie de cel mult 5 grame pe zi, insa la romani media este cuprinsa intre 18 si 25 de grame. Grav este ca nici nu ne mai dam seama, dar ne invartim in jurul mancarii nesanatoase intre magazine si restaurante. Putem avea control doar acasa.

Putem macar sa citim cu atentie etichetele produselor. De exemplu, snacksurile contin intre 1,5 si 7% sare in timp ce unii crenvursti sau supele si pana la 60%.

Iar rezultatul se vede: in Romania, din 100 de persoane examinate 40 sufera de boli cardiovasculare.

Statistica alarmanta

Cand sodiul creste in sange, dispar calciul si potasiul, muschii se contracta, inima se zbate si, de la caz la caz, apar pe rand oboseala cronica, aritmiile, infarctul si accidentele cerebrale.

Ii pasa cuiva ca la fiecare 10 minute un roman moare din cauza bolilor cardiovasculare?

Se pare ca nu in Romania, desi potrivit unui regulament european, toate restaurantele ar trebui sa specifice procentul de sare pentru fiecare preparat in parte.
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO