CSID: Aditivul E 160 poate reduce riscul de cancer!
Nu va feriti suta la suta de aditivii alimentari! Aceasta pentru ca 20 dintre cei 315 existenti pe piata mondiala sunt substante naturale obtinute din fructe si legume.
Iar unul dintre acestea, E 160, reprezinta un caroten din tomate care poate reduce riscul de cancer.
Aceste substante naturale costa mai mult decat cele artificiale, dar prezenta lor pe etichete garanteaza siguranta produselor alimentare.
Primul loc pe lista E-urilor bune il ocupa licopenul, un colorant rosu-galben, obtinut din tomate. Il gasiti in produse sub denumirea comerciala de E 160.
E160 scade incidenta cancerului de prostata si san.
Alt aditiv de culoare rosie care nu prezinta efecte negative este E 162 sau rosul din sfecla.
Si E-urile 163 sunt considerate sigure. Din aceasta grupa fac parte coloranti de la roz la albastru inchis, in functie de fructele si legumele din care se extrag. Alti aditivi buni sunt cei din clasa vitaminelor.
Vitamina E sau E 306 are un rol important in preventia bolilor cardiovasculare.
Si vitamina C sau E 300, alaturi de betacarotenul numit E 160 nu pericliteaza santatatea. De asemenea, echivalentul vitaminei B12, E 101 are un rol important in metabolismul glucidelor, grasimilor si proteinelelor. Si acidul citric, adica E 330, prezent in citrice, este inofensiv.
Din seria exemplelor pozitive, E 100 reprezinta un hepatoprotector care favorizeaza secretia biliara si se gaseste in curry. E 140 are un efect dezinfectant, iar E 322 inseamna lecitina si se gaseste in ciocolata. Atentie insa! Pentru acesti aditivi exista atat varianta naturala cat si cea de sinteza, iar consumatorii nu le pot deosebi.