Consumati cu masura pestele, ceaiul verde sau cerealele daca sunt procesate
Daca au conservanti si aditivi nu mai au aceleasi calitati ca variantele proaspete, preparate in casa. Pentru o sanatate de fier consumati de trei ori pe saptamana un aliment premium: pestele.
Optati pentru cel salbatic si proaspat. Sortimentele afumate, murate sau procesate industrial nu au aceleasi calitati nutritionale.
Exista o singura exceptie in privinta pestelui preparat industrial: sardina in suc propriu. Ea ne aduce un aport de calciul si fosfor.
Si carnea de pui este ideala pentru un sistem imunitar puternic. Insa produsele din carne de pasare prelucrate industrial au doar 5% nutrienti. Restul continutului este din apa, zahar, aditivi si alte componente deloc sanatoase.
Un alt aliment recomandat la orice varsta este iaurtul. Insa variantele cu toppinguri sau fructe pot sa contina urme de sulfiti, extrem de agresivi pentru ficatul copiilor. In plus, nu consumati exclusiv lactatele degresate suta la suta pentru ca sunt supuse unui proces intens de prelucrare.
Cerealele integrale sunt obligatorii in cadrul unui regim alimentar variat. Atentie insa la cele procesate.
Porumbul de floricele reprezinta o sursa buna de fibre. Preparati-l insa fara adaos de ulei si sare si nu la microunde. Popcornul prefabricat poate contine unele dintre cele mai cancerigene substante alimentare.
Ceaiul verde si cel negru sunt excelente pentru necesarul zilnic de nutrienti. Iar cele mai bune variante sunt cele simple, cu frunze uscate, fara adaos de arome. Atentie maxima la celelalte sortimente.
Daca la pranz alegeti o ciorba, optati pentru cea gatita acasa. Variantele firmelor de fast food au cantitati mari de grasime, conservanti, sare si arome. O astfel de portie contine in mod normal 1000 de miligrame de sodiu, mai mult de jumatate din cantitatea de sare permisa intr-o zi.